Main menu:
Albania este constituita intre-
Albania este o tara din Europa de Sud, invecinata cu Grecia in sud si sud vest, de Serbia si Muntenegru in nord , Macedonia in est si Marea Adriatica in vest. Este o tara frumoasa din punct de vedere geografic, cu un relief maritim deosebit la marea Adriatica si peisaje spectaculoase in Alpii Dinarici, insa din cauza conflictele politice din aceasta tara, fac din aceasta o destinatie nesigura pentru o calatorie turistica in Albania.
Albania este împartita în 12 provincii (judete) si în 36 rrethe (districte). Temperatura medie variaza intre 6.7°C in ianuarie si 31°C in iulie. Media anuala de precipitatii este de 1200 mm; cele mai uscate luni fiind iulie si august iar cele mai ploioase noiembrie si decembrie.
(Republica Popullóre Socialiste e Shoiperise = Republica Populara Socialista Albania).
Tara situata în sudul Europei, în partea de vest a Peninsulei Balcanice. Are o suprafata de 28 748 km2 (cel mai mic stat balcanic) si o populatie de 2 986 952 locuitori. Capitala tarii este Tirana, cu o populatie de 618 431 locuitori, situata la 40 km est de tarmul Marii Adriatice. Litoralul la Marea Adriatica si Marea Ionica trece de 300 km lungime. În dreptul orasului-
Din cele 150 lacuri, mai mare si mai cunoscute sînt Shkoder (356 km2) în nord, la granita cu Iugoslavia, legat de mare prin Bune, singurul fluviu navigabii al Albaniei; Ohrid (348 km2), cel mai vechi lac din Europa, format la sfîrsitul neogenului, si Prespes (274 km2) în est, la granita cu Iugoslavia si Grecia.
Referitor la denumirea Albaniei sînt mai multe pareri : unii considera ca este un nume latin, romanii denumind Albaneuse populatia care locuia aceasta regiune "alba" din cauza stîncilor calcaroase; altii considera ca numele Albaniei deriva din cuvîntul celtic Alb, Alp care înseamna "munte". Alta parere, ca numele ar proveni de la Arbere sau Arbene, derivate din cuvintele albaneze "aren" -
Albania mai este numita Shqipni, Shqipri sau Shqiperise, care în limba ilirilor (în antichitate au locuit acest teritoriu) însemna "tara vulturilor".
Ambasada Albaniei în România
Adresa: Str. Duiliu Zamfirescu nr. 7, sector 1
Telefon: 211.98.29;
Fax: 210.80.39
Ambasada României în Republica Albania
Adresa: Rruga Themistokli, Germenji -
Telefon: (00)(355)(4) 256071
Tel./Fax: (00)(355)(4) 256072
Albania (în albaneză Shqipëri/Shqipëria), oficial denumită Republica Albania (în albaneză Republika e Shqipërisë, pronunțat ɾɛpuˈblika ɛ ʃcipəˈɾiːs; în dialectul Gheg: Republika e Shqipnísë), este un stat suveran din sud-
Istoria Albaniei a ieșit din etapa preistorică în secolul al IV-
Nucleul teritorial al statului albanez s-
Prima organizație care s-
Monarhia de scurtă durată (1914–1925) a fost urmată de o primă Republică Albaneză de și mai scurtă durată (1925–1928), care a fost înlocuită de o altă monarhie (1928–1939), care a fost anexată de Italia Fascistă și apoi apoi de Germania Nazistă în timpul celui de al Doilea Război Mondial. După prăbușirea Axei, Albania a devenit stat comunist, denumit Republica Populară Socialistă Albania, dominată de Enver Hoxha (d. 1985). Moștenitorul politic al lui Hoxha, Ramiz Alia, a condus țara în perioada dezintegrării statului hoxhaist în contextul prăbușirii blocului comunist în anii 1980.
Regimul comunist albanez a căzut în 1990, iar Republica Albania a fost declarată în 1991. Fostul partid comunist a pierdut alegerile din martie 1992, în contextul colapsului economic și al tensiunilor sociale. O criză economică s-
În 1999, țara a fost afectată de Războiul din Kosovo, când mulți albanezi din Kosovo s-
Albania a devenit membru cu drepturi depline al NATO în 2009. Țara a cerut să devină candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Muzica și folclorul
Muzica populară albaneză se încadrează în trei grupuri stilistice: Gheg în nord, Labs și Tosk în sud. Alte zone muzicale specifice sunt în jurul orașelor Shkodër și Tirana. Tradițiile diferă între nord și sud, cele din nord fiind cântece mai „aspre și eroice”, în vreme ce în sud sunt mai „relaxate”.
Aceste stiluri sunt unificate prin „intensitatea pe care artiștii o dau muzicii ca mediu de expresie patriotică și ca vehicul pentru transportul narațiunilor din istoria orală”, precum și prin anumite caracteristici, ca utilizarea măsurilor obscure cum ar fi 3/8, 5/8 și 10/8. Prima compilație de muzică populară albaneză a fost realizată de Pjetër Dungu în 1940.
Muzica diferitelor sărbători face și ea parte din patrimoniul folcloric albanez, în special cele din jurul zilei Sfântului Lazăr, de la începutul primăverii. Cântecele de leagăn și bocetele (vajtim) sunt tipuri importante de cântece populare albaneze, adesea cântate de femei.
Limba și literatura albaneză
Filologul german Franz Bopp a demonstrat în 1854 că albaneza este limbă indo-
Unii lingviști consideră că albaneza derivă din iliră în vreme ce alții, susțin că provine din daco-
La distanțe mai mari, albaneza este adesea comprată cu limbile balto-
Meshari de Gjon Buzuku, publicat în 1555, este considerată a fi prima operă literară scrisă în albaneză. Există dovezi fragmentare datând dinainte de Buzuku, ce indică faptul că albaneza era scrisă încă din secolul al XIV-
Prima dovadă documentară datează din 1332 cu un raport în latină al dominicanului francez Guillelmus Adae, arhiepiscop de Antivari, care a scris că albanezii folosesc litere latinești în cărțile lor, chiar dacă limba este foarte diferită de latină. Alte exemple semnificative sunt: o formulă de botez (Unte paghesont premenit Atit et Birit et spertit senit) din 1462, scrisă în albaneză în cadrul unui text în latină scris de episcopul de Durrës, Pal Engjëlli; un glosar de cuvinte albaneze din 1497 de Arnold von Harff, un german care călătorise prin Albania, și un fragment de Biblie din secolul al XV-
Muzeul Naţional al Albaniei conţine exponate datând din perioada iliră, până la căderea comunismului în 1990.
Scrierile albaneze din aceste secole nu au fost doar texte religioase, ci și cronici istorice. Ele sunt menționate de umanistul Marin Barleti, care, în cartea sa despre Asediul Shkodrei, scrisă în 1504, confirmă că răsfoise asemenea cronici scrise în limba poporului (in vernacula lingua).
În secolele al XVI-