Curiozitati geografice - Marele zid chinezesc - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Curiozitati geografice - Marele zid chinezesc

Curiozitati > Mistere si Legende

Marele zid chinezesc este denumit si Marele zid al lumii. In drum spre Marele Zid traversam zona rezidentiala si administrativa a capitalei unde observam imbinarea armonioasa a arhitecturii moderne cu cea traditionala. Bulevardele sunt largi si dominate de biciclisti marea lor majoritatea fiind tineri. Cu fele lor rotunde spiritualizate de mai multe milenii de civilizatie, ne privesc amabili, cu ochii lor oblici, vorbind in soapta.

Iesim din Beijing si dupa 40 de km ajungem la Marele Zid. Este impresionanta acesta constructie din piatra si caramida, ce serpuieste ca o dantela peste dealuri si munti, prapastii si vai adanci, pe o distanta de peste 56 000 de km, impreuna cu alte ziduri inferioare.
Marele Zid a inceput sa fie construit cu 500 i.H. Primul imparat al Chinei unificate, Qin Huangdi, precum si cei care l-au urmat, au terminat constructia; Astfel in anul 140 d.H Marele Zid era un adevarat colos si se intindea pe o distanta de peste 6000 km.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gigantica constructie a inchis granita de nord a imperiului impotriva invadatorilor mongoli,manciurieni si huni. Acestia, in jurul anului 100d.H. au taiat chinezilor drumul matasii, cu toate ca era foarte bine pazit. Ca urmare marfurile chinezesti nu au mai ajuns la Roma, Italia fiind invadata si jefuita de huni, condusi de nemilosul lor conducator Regele Attila, pana in anul 452.

Marele Zid reconstruit din piatra si caramida de dinastia Ming,Singura constructie care se vede de pe luna, are o inaltime de 8 metri si aproape tot atat are si latimea. Este format din doua ziduri paralele cu pamant batut intre ele; din 10 in 10 metri sunt construite turnuri de straja inalte de 12m iar la distanta de 120m exista fortarete inalte de aparare loc unde se aprindeau focurile de semnalizare la aparitia invadatorilor. Cu toate aceste masuri de aparare si precautie zidul tot a fost strapuns de Genghis-Khan si de manciurieni.

In defileurile muntoase si la capetele zidului au fost construite mici orasele fortificante cu rol de aprovizionare a trupelor aparatoare. Drumul fiind lat se putea circula cu carele in ambele directii,zidul fiind folosit si ca o ruta comerciala intre regiunile Chinei.
La construirea acestui sarpe urias incepind din anul 221 i.H au participat peste doua milioane de oameni dintre care foarte multi au murit din cauza conditiilor foarte grele si periculoase de munca, peste vai si munti inalti cu prapastii adanci.
Legenda spune ca o parte a zidului se surpa continuu si atunci ca sa reziste a fost zidit acolo un tanar lucrator. Auzind acest lucru iubita lui a venit sa-l cautesi la intalnit pe imparatul Qin Huangdi, care insusi  s-a indragostit de ea cerand-o in casatorie. Tanara a acceptat cu conditia sa-l caute impreuna si sa-i poarte doliu. Ajungand la portiunea de zid din legenda, acesta sub ochii lor s-a surpat iar printre daramaturi a aparut trupul tanarului. In acel moment frumoasa fata s-a aruncat indurerata si in lacrimi in prapastia adanca din fata zidului.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu