Ghid turistic Alanya - Descriere Alanya - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Alanya - Descriere Alanya

Destinatii > Europa > Turcia > Statiuni

Orasul ( Statiune ) Alanya este situat la aproximativ 100 de kilometri la est de Antalya, pe o peninsulă între Marea Mediterană în sud, și Munții Taurus în nord. Aceasta este o destinație turistică foarte populară. Alanya are multe plaje, însemnate  cu steaguleţe albastre, acordate de către o organizație non-profit "Fundația pentru educație ecologică".  Pentru a ajunge aici, este nevoie de a face un drum de aproximativ 2 ore cu mașina de la cel mai apropiat aeroport internațional major în Antalya și o jumătate de oră de la Aeroportul Gazipașa.  Acesta a fost inaugurat recent, fiind  deschis pentru zboruri internaționale în 2011 și în lista destinațiilor turistice accesibile se înregistrează tot mai multe state europene.

Pe parcursul timpului, Alanya a servit drept fortăreaţă locală pentru  mai multe imperii mediteraneene, precum: romanii, otomanii, bizantinii. Totuşi,  cea mai mare influneţă politică, Alanya a avut-o  în perioada Evului Mediu, cînd regiunea se afla sub conducerea lui Alaeddin Kayqubad I, al cărui nume şi îl poartă azi.


Începînd cu anul 1958, Alanya a devenit unul dintre cele mai atractive locuri pentru turişti, devenind, într-un fel, o adevărată “industrie” aducătoare de profit pentru localnici. Motivele care îl fac atît de atractiv sunt: climatul mediteranean prielnic , atracţiile  natural,  patrimoniul  istoric, etc. În sezonul cald al anului, Alanya este gazda unui şir de evenimente sportive şi festivaluri culturale.
Pe parcursul istorie sale, Alanya a fost stăpînită de mai multe puteri, numele său reflectînd acest lucru. Spre exemplu, în limba latina aceasta a fost cunoscută drept “Coracesium”, în limba greacă “Korakesion de Luwian Korakassa”(care s-ar traduce ca “oraş proeminent”), iar în bizantină era numit “Kalon Oros”, care s-ar traduce drept “muntele frumos”.
Peninsula Alanya este împărţită în 2 regiuni: partea vestică şi estică, fiecare dintre acestea remarcîndu-se printr-un ansamblu de locuri şi monumente de valoare. Spre exemplu în partea de est puteţi vedea  plaja “
Keykubat Beach”(care îi poartă numele lui Kayqubad I), iar în partea vestică veţi descoperi impresionantele plaje: “Damlataș Beach”, sau “Cleopatra Beach”.
Din punct de vedere climateric, Alanya este locul perfect pentru o vacanţă de vis. În primul rînd, este vorba despre climatul tipic mediteranean, caracterizat de ploi abundente în timpul iernii şi veri lungi şi calde. Datorită prezenţei munţilor Taurus în apropierea mării, deseori, dimineaţa veţi  observa o ceaţă densă pe malul acesteia, iar daca  aveţi noroc, puteţi să vă delectaţi  şi cu priveliştea unui curcubeu, chiar în zorii zilei. De asemenea, se crează un efect  interesant, cînd observi, pe timp de vară, vîrful muntelui înzăpezit. Pentru iubitorii de mare, temperatura apei este foarte bună scăldatului, presupunînd că are în medie de 21,4 ° C  anual şi o temperatură de 28,0 ° C în perioada caldă a anului.

Monumentele istorice din Alanya sunt construite cu o mare măiestrie arhitecturală. Castelul Alanya datează din anul 1226 şi, este evident că pe parcursul secolelor, acesta a suferit o multitudine de schimbări, iar ceea ce avem astăzi, este o adaptare şi recontrucţia, aproape în totalitate a castelului. În timp, rolul castelului a fost nu numai să servească drept palat pentru administrația locală, ci şi să se remarce ca o structură de apărare în cazul unui atac. În anul 2007, au început reconstrucţii de proporţie, fiind renovate mai multe secţiuni ale castelului, cît şi modificarea şi adaptarea anturajului pentru a utiliza castelul drept un centru de comunitate creștină. În interior, pot fi admirate obiecte aparţinînd perioadei clasice a arhitecturii otomane.

O altă construcţie de proporţii este
Kızıl Kule , cunoscut şi drept “Turnul Roşu”, care măsoară aproximativ 33 m înălţime şi găzduieşte Muzeul Etnografic municipal. Turnul Roşu (Kızıl Kule) – este un turn hexagonal al citadelei, care este cel mai apropiat de mare. Foarte aproape de Turn, este situat şi Șantierul naval vechi (Tersane) - construit de Seljuqs. Această construcţie datează cu anul 1228.  Avînd o structură octogonală unică, castelul rămîne a fi unul dintre cele mai proeminente monumente arhitecturale  militare medievale.

Cetatea Alanya  a fost construită în secolul al XIII-lea,  pe un deal și a fost  înconjurată de un perete lung de 6,5 km, de asemenea, a fost dotată cu 140 de turnuri și aproximativ 400 de cisterne. În cea mai mare secțiune, care reprezintă  partea de vest a dealului, cetatea  propriu-zisă ajunge la 250 de metri înălţime  deasupra nivelului mării. În schimb, partea  de est a zidului, se întinde în jos, spre mare,  până cînd ajunge la Turnul Roşu. Deşi a fost construit în secolul al XIII-lea de către sultanul Alaaddin Keykubat,  fundamentul său a fost pus încă în perioada  elenistică. În interiorul castelului, puteţi vedea mai multe clădiri vechi, precum bai şi biserici bizantine. Drumul spre Castel  este deschis pentru turişti, dar pe o porţiune foarte îngustă. Pentru a ajunge la cetate, veţi avea nevoie să faceţi un drum de o  oră cu maşina. Nu veţi regreta în schimb şi nu vă veţi plictisi, pentru tot drumul este dotat cu restaurante şi cafenele.

Un alt monument istoric valoros este
Casa Atatürk, care are în componenţa sa un muzeu. Acastă casă datează cu anul 1935 şi este păstrată în starea sa iniţială. Imaginea generală aparţine cea a unei vile tradiţional otomane, cu mai multe obiecte şi artefacte din anul 1930. Stilul acestui monument, cunoscut sub denumirea de “karniyarik” este caracterizat prin culori strălucitoare,   acoperişuri roşii, ceea ce-i conferă un stil pastelat.

Cultura Alanyei este, dacă s-ar putea spune aşa, este o subcultură a uneia majore, care o cuprinde pe cea a Turciei în ansamblu. Datorită amplasării oraşului Alanya pe litoral, aici se petrec o serie de festivaluri. Deschiderea sezonului are loc, de obicei,  la sfîrşitul lunii mai, sau începutul lunii iunie. Printre cele mai semnificative evenimente se numără: Festivalul de Artă, Festivalul Turc (are loc în ultima săptămînă a lunii mai), Zilele Jazz-ului în  Alanya(tradiţia este una nouă, festivalul fiind conceput în 2002 şi se petrece anual în luna septembrie sau octombrie, în incinta Muzeul Etnografic municipal). Acest festival are loc în decursul a cinci concerte consecutive şi găzduieşte participanţi atît din Turcia, cît şi din alte state.

Piatra de temelie la iniţierea turismului în  Alanya a servit deschiderea Peșterii Damlatas în anii 1950. Numărul mare de turişti, dornici de a vedea peştera, au fost intrigaţi de microclimatul peşterii, care are o temperatură de aproximativ 22 ° C şi o umiditate de 95% . Majoritatea celor care vin şi astăzi să viziteze insula sunt: scandinavi, germani, ruşi şi olandezi. De obicei, cel mai mare flux de turişti este în perioada caldă a anului. Pe lîngă acest monument al naturii, turiştii vin aici pentru încă cîteva motive: vremea caldă, plajele de nisip, accesul la site-urile istorice ale Antalyei, bucatele delicioase, etc. Pentru doritorii de a petrece altfel timpul liber, există o serie de  activități turistice în aer liber, care  includ wind surfingul, parasailingul, și plimbările cu barca. De asemenea, printre atracții se numără cel mai mare parc acvatic din Europa,
Sealanya, și cea mai mare pistă de carting din Turcia. Pentru iubitorii de vînătoare, se propune o rezervaţie  unde puteţi vîna specii precum:  capra sălbatică,  porcul sălbatic, și  potârnichea.

Din păcate însă,  turismul  după 2005 a suferit o pierderi importante. Printre motivele care au dus la micşorarea bruscă a numărului de turişti este  gripa aviara H5N1 găsite în Van. Totuşi oficialii Alanyei au organizat  o varietate de inițiative de publicitate pentru a reîntoarce bunul nume al peninsulei, inclusiv au săvîrşit un Guinness World Record, pregătind cel mai lung tort din lume (recordul a avut loc pe 26 aprilie 2006). După aceasta a urmat construirea primului motel, în anul 1958.
Pentru a face o călătorie prin oraş, cu excepţia zilelor toride de iulie şi august, cea mai bună opţiune este să mergeţi pe jos, sau să luaţi un taxi pentru vizita la castel, care se află tocmai în vîrful dealului. De asemenea, puteți închiria un scuter electric sau o bicicletă.
Alanya este plină pînă la refuz de magazine, dar cu părere de rău, în multe din ele  se vînd exact aceleaşi marfuri, ba mai mult, unele magazine vînd cu nerușinare branduri și bunuri contrafăcute, în cazul în care data de expirare a fost cu mult timp depășită. Aşadar, fiţi precauţi în astfel de situaţii.

Bucătăria turcească este una deosebită. Printre specialităţile casei se consideră: Lahmacun, Baklava, care sunt destul de costisitoare, dar dacă vă aflați într-un hotel de "All Inclusive", atunci toate aceste bucate vor fi furnizate de către hotel. În cazul în care sunteţi într-un club de noapte, fiţi gata să plătiţi de  la € 1.00 pînă la  € 4.50 pentru o bere. Regula este valabilă şi pentru alte băuturi şi gustări.

În Alanya există o serie de hoteluri şi vile destinate turiştilor. Printre acestea  se numără şi Villa Casara, care este o vilă turcească cu 8 odăi confortabile, luminoase, spațioase și  cu toate facilitățile moderne. Conacul este situat într-o grădină minunată de palmier,  avînd  și 3 balcoane care  bucură cu  priveliştea munților şi a mării. De asemenea, puteţi să vă scăldaţi în bazinul din curtea vilei.  
Hotel Villa Turka este un hotel romantic, situat chiar în inima  Alanyei şi dispune de un  restaurant frumos, datînd încă din secolul al XIX-lea. De asemenea, hotelul dispune de  11 camere decorate individual, cu mici  bufeturi pentru servirea micului dejun. La fel,  puteţi beneficia de  vederi impresionante spre  Marea Mediterană.

Alanya dispune de cîteva plaje renumite pentru condiţiile pe care le oferă turiştilor. Una dintre acestea este Plaja Cleopatra, care se află la mai puţin de 2 km de Damlataș Beach. Plaja este destul de întinsă, iar malul apei, ajunge la înălţimea unei om , abia după 3-4 etape. Acesta este cea mai populară plajă din Alanya. Pe  timp de vară,  mii de oameni vin pentru a se odihni şi a face băi de soare. De asemenea, aici sunt furnizate diverse facilităţi de confort, precum terenuri de sport, parcuri, hoteluri și cafenele.
O altă plajă destul de atractivă pentru noi-veniţi este
Keykubat Beach,  situată în partea de est a peninsulei. Uneori, datorită parcurilor  și zonelor verzi de pe plajă, aceasta este numită Beach Begonvil. În apropiere, puteți practica tot felul de activități sportive de apă. De asemenea, şezlonguri şi umbrele pot fi găsite  la standurile de băuturi răcoritoare situate la fiecare 50 de metri.
La doar 20 km în est de Alanya, se situează o altă plajă, cunoscută sub numele de
Mahmutlar Beach. Intrarea în zona respectivă este liberă. Deoarece zona este destul de cunoscută, există autobuze publice pentru regiunea dată, care oferă servicii de transport  pe tot parcursul zilei.

Unul dintre locurile cu cea mai îmbietoare atmosferă, în care puteţi să vă delectaţi cu un dejun, sau o cină deosebită, este restaurantul
Ottoman House. Acesta se remarcă printr-o varietate de bucate naţionale specifice, precum: miel, vinete, fructe de mare. De asemenea, în zilele de marţi, puteţi să participaţi la dansuri în stil turcesc, care se organizează în restaurant.
Pentru doritorii de a se delecta nu doar cu bucatele turceşti, dar şi dornici de a  cunoaşte istoria şi cultura naţională, puteţi face o vizită la restaurantul Sofra, care este cunoscut pentru un fel de mîncare, specific, pregătit din  miel, cu ceapă şi grîu. Iar în timp ce aşteptaţi bucatele,  savuraţi imaginile alb-negru care împînzesc pereţii şi care reprezintă crîmpeie din istoria naţională.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu