Descriere Argentina - Ghid turistic Argentina - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Argentina - Ghid turistic Argentina

Destinatii > America de sud > Argentina

Argentina este un stat cu suprafata de 2.780.400 kmp. situat in sudul Americii de sud, fiind a doua tara sud americana ca marime dupa Brazilia. Tara se invecineaza cu Bolivia si Paraguay la nord, la est cu Brazilia Uruguay si Oceanul Atlantic, la sud cu Chile si Oceanul Atlantic, iar la vest cu Chile.

Populatia Argentinei numara peste 33 milioane de locuitori si o densitate de 12 locuitori/kmp. ce au ca limba oficiala limba spaniola, aproximativ 56 % este de origine europeana iar 7 % sunt emigranti proveniti din alte tari.
In partea de nord la
poalele Anzilor se gaseste un numar mic de indieni si metisi.
Pampasul este cea mai populata regiune, tara devenind foarte urbanizata, aproximativ 85 % din populatie traieste in orase.
Capitala tarii si cel mai mare oras este Buenos Aires un oras cu peste 3 milioane de locuitori.
Buenos Aires impreuna cu regiunile inconjuratoare gazduiesc peste 10 mil de locuitori, orasul fiind al doilea ca marime din America de sud.

Argentina ocupa cea mai mare parte a latitudinilor temperate ale Americii de Sud pa partea estica a Anzilor. Latimea maxima a tarii este de 1580 km iar lungimea de 3330km.
Exista trei regiuni principale. Depresiunile nordice din
Gran Chaco si Mesopotania cunoscute si sub denumirea de Entre Rios ( pamantul dintre rauri) contin campii intinse acoperite in mare parte de paduri.
In centrul tarii se afla lantul muntos Sierra de Cordoba cu cel mai inalt varf Champaqui (2880m). In parte de est de lantul Anzilor sunt suprafete plane cu altitudini ce variaza de la  600 m pana la nivelul marii. In nord se gaseste campia denumita Gran Chaco. Pampasul, campia este cea mai buna zona agricola a tarii, intinzandu-se pe aproximativ 1600 km în sudul lui Gran Chaco. In Pantagonia, in sudul Pampasului, terenul este arid, de tip stepa.

Clima Argentinei este variata de la nord la sudul tarii. Lantul muntos inalt al Anzilor previne patrunderea in tara a influentelor Pacificului si in sud Patagonia este semiarida si secetoasa spre deosebire de sudul statului Chile de cealalta parte a muntilor.
In Pampas si EWntre Rios precipitatiile dinspre est ating 100 cm pe coasta si scad treptat spre interior la jumatate la poalele Anzilor.
Pampasul are o reatea de drumuri si cai ferate care este cea mai buna din America de Sud, existand 40.617 km de cale ferata si 219.200 km de drumuri din care 37.088 km sunt amenajate si 11.000 km de cai navigabile interioare. Buenos Aires este portul principal al tarii dar Bahia Blanca este importanta pentru sudul Pampasului si Patagoniei.

Una dintre principalele manifestari ale culturii populare argentiniene este tangoul, un dans cunoscut in toata lumea. In Argentina se pot practica o multitudine de sporturi ca rafting, schi, safari, pescuit si multe altele.
Cele mai mari orase din Argentina sunt Buenos Aires, Cordoba, Rosario, Mendoza.

Locatie
De Sud America de Sud, la marginea cu Oceanul Atlantic de Sud, între Chile si Uruguay

Suprafata

în total: 2.766.890 km m²
Teren: 2.736.690 km m²
de apa: 30,200 sq km

Hotare terestre
în total: 9,861 km
vecine: 832 km Bolivia, Brazilia 1261 km, 5308 km Chile, Paraguay 1,880 km, Uruguay 580 km

Clima
temperata în cea mai mare; arida în sud-est; subantarctica în sud-vest

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Laguna del Carbon -105 m (situata între Puerto San Julian si Comandante Luis Piedra Buena din provincia Santa Cruz)
mai înalt punct: Cerro Aconcagua 6960 m (situata in zona de nord-vest în coltul din provincia Mendoza)

Resurse naturale
campii fertile din pampas, plumb, zinc, staniu, cupru, minereu de fier, mangan, petrol, uraniu

Populatia
40.482 milioane estimatie iulie 2008

Grupuri etnice
alb (de cele mai multe ori spanioli si italieni) 97%, mestizo (amestec de alb si stramosi amerindiene), amerindiene, sau alte grupuri non-alb de 3%

Religii
nominal Romano-Catolica 92% (mai putin de 20% practica), Protestanta 2%, 2% evrei, alte 4%

Limbi
Spaniola (oficial), italiana, engleza, germana, franceza

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Argentina
conventionale scurt formular: Argentina
locale de forma lunga: Republica Argentina
locale scurt formular: Argentina

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Buenos Aires
Coordonate geografice: 34 36 S, 58 40 W
diferenta de timp: UTC-3
ora de vara: 1 ora, începe prima duminica din octombrie;  se încheie a treia sâmbata în martie; nota - o noua politica de ora de vara a fost initiata de catre guvern 30 decembrie 2007

Subdiviziunile
23 provincii (provincias, singular - provincia) si 1 autonome oras * (Districtul federal); Buenos Aires, Buenos Aires Capital Federal*, Catamarca, Chaco, Chubut, Cordoba, Corrientes, Entre Rios, Formosa, Jujuy, La Pampa, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, Salta, San Juan, San Luis, Santa Cruz, Santa Fe, Santiago del Estero, Tierra del Fuego - Antartida e Islas del Atlantico Sur, Tucuman
Nota: SUA nu recunoaste orice pretentii în Antarctica

Independenta
9 iulie 1816 (de Spania)

Ziua Nationala
Ziua Revolutiei, 25 mai (1810)

Executivul
sef de stat: Presedintele FERNANDEZ DE Cristina Kirchner (din 10 Decembrie 2007); Vice President Julio COBOS (din 10 Decembrie 2007); nota - presedintele este atat sef de stat cat si sef de guvern

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu