Descriere Austria - Ghid turistic Austria - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Austria - Ghid turistic Austria

Destinatii > Europa > Austria

Austria cu o suprafata totala de 83.858 km2 este inpartita in 9 regiuni (landuri) autonome. Austria face parte din Comunitatea Europeana, Natiunile Unite si din majoritatea organizatiilor UN. Populatia este estimata la in jur de 8 milioane de locuitori dintre care 98% sunt vorbitori de limba germana. Religia majoritara este Romano-Catolica 74%, dupa care urmeaza 5% protestanti...

Clima este continentala-temperat -europeana.
Iarna  foarte rece si plina de zapada in timp ce vara in special in partea de est si sud a tarii poate fi foarte calda.Temperatura medie in Viena  este iarna de -2 grade iar vara in cea mai calduroasa luna a anului 20 grade.In estul tarii gasim o clima continentala influentata de clima panonica putine precipitatii veri calduroase si ierni blinde. Regiunea montana ( Muntii Alpi ),veri scurte si ierni foarte lungi.

Lacuri si rauri::::  Lacul Neusiedler  este cel mai mare din Austria si apartine parcului national cu acelasi nume. Are lungimea de 36 Km,latimea de 12Km iar adancimea doar de 1.5 m. Lacul este putin sarat iar vara apa poate ajunge pina la o temperatura de 30 de grade. Iarna, Marea Vienezilor (cum este denumit de catre localnici''Neusiedlersee'')  ingheata atragand de la sine o multime de patinatori ,windsurfers  etc.

Regiunea din inprejurul lacului este cea mai calduroasa regiune a tarii.In partea de est a lacului sunt vinturi puternice.lacul a luat nastere la sfarsitul ultimei ere glaciare acum 13000 ani.Intre 1865 si 1871 lacul a secat .Doar de 100 de ani incoace si-a revenit printr-o serie de devieri de raulete iar de curand autoritatile se gandesc la o solutie care ar inplica dunarea.

Fauna     Predomina fauna mijloc Europeana cu cerbi, caprioare, iepuri, fazani, vulpi. În regiunile alpine se gasesc capre de multe,vulturi.Regiunea lacului neusiedlersee este un paradis pentru pasari. De cativa ani a inceput sa se populeze cu ursi din nou care se gasesc in pricipal in  partea de sud si centrala a austriei zone pline de paduri.

Oberösterreich
este cel de-al partulea land ca marime.Capitala la Linz
Salzburg inpartit in cateva sub-regiuni:Flachgau,Tennegau,Pongau,Pizgau si Lungau.

Steiermark cea de-a doua regiuna ca suprafata a tarii.

Tirol.regiune dominata de multii alpi.cel mai important punct turistic in timpul iernii.

Vorarlberg se situeaza in partea de vest a tarii si este una dintre cele mai mici landuri.

Viena este capitala si in acelasi timp un land al austriei.

Cultura:   In austria sau nascut multe nume celebre cum ar fi Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Straus; Viena fiind capitala muzicienilor din perioada......

Burgerland  este partea estica a tarii si este cea mai joasa regiune a tarii.Se intinde pe 3.964 km2 la granita cu Ungaria dar si cu Slovenia si Slovacia.Partea de nord are specificul Campiei Panonice.Aici se afla Lacul Neusiedler denumit de localnici si'marea vienezilor'.Partea de sud a regiunii este acoperita de paduri cu multe cetati si castele.

         Kärnten se situeaza in partea de sud.Cu cel mai mare park national Hohe Tauern si cel mai frumos munte Grossglockner este una dintre cele mai frumoase regiuni din Austria.Capitala regiunii este Klagenfurt.In partea  vestica a orasului se afla lacul Wörthersee,centrul turismului din aceasta zona.
    
         NiederÖsterreich se afla in partea de nord-est a tarii si este cel mai mare land din Austria. Capitala regiunii se afla la Sankt Pölten.Aceasta parte a tarii esti in special in timpul verii un obiectiv turistic dar exista si dua puncte turistice in timpul iernii: Pyhm-Priel si Ötscherland care ofera vacante relaxante de schi departe de tumultul obisnuit din statiunile de munte.

Austria (în germană  Österreich, Pronunție în germană: /ˈøːstɐˌʁaɪç/), oficial Republica Austria (în germană Republik Österreich), este o țară fără ieșire la mare, populată de circa 8,47 milioane de locuitori aflată în Europa Centrală. Ea se învecinează cu Cehia și Germania la nord, Ungaria și Slovacia la est, Slovenia și Italia la sud, și Elveția și Liechtenstein la vest. Teritoriul Austriei acoperă 83.879 km² și are o climă temperată și alpină. Relieful Austriei este predominant muntos datorită prezenței Alpilor; doar 32% din suprafața țării se află sub 500 m altitudine, iar cel mai înalt punct al său se află la 3.798 m. Majoritatea populației vorbește dialecte locale austro-bavareze ale limbii germane, ca limbă maternă, iar germana standard este limba oficială a țării. Alte limbi oficiale la nivel local sunt croata și maghiara în Burgenland și slovena în Carintia.
Originile Austriei moderne datează din vremea dinastiei de Habsburg când marea majoritate a țării făcea parte din Sfântul Imperiu Roman. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, Austria a devenit una din marile puteri ale Europei și, ca urmare a încoronării lui Napoleon I ca împărat al francezilor, Imperiul Austriac a fost proclamat oficial în 1804. În 1867, Imperiul Austriac a fost transformat în Austro-Ungaria.
După prăbușirea Imperiului Austro-Ungar în 1918 și sfârșitul Primului Război Mondial, Austria a adoptat și a utilizat numele de Republica Austria Germană („Deutschösterreich”, ulterior „Österreich”) într-o tentativă de unire cu Germania, dar aceasta a fost interzisă prin tratatul de la Saint Germain. Prima republică austriacă a fost instituită în 1919. În 1938, prin Anschluss, Austria a fost ocupată și anexată de Germania Nazistă. Această situație a durat până după sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial în 1945, după care Germania Nazistă a fost ocupată de Aliați și fosta constituție democratică a Austriei a fost restaurată. În 1955, Tratatul de Stat al Austriei a reînființat Austria ca stat suveran, punând capăt ocupației. În același an, parlamentul Austriei a dat declarația de neutralitate, prin care țara a primit statut de neutralitate permanentă.
Astăzi, Austria este o democrație reprezentativă parlamentară, formată din nouă landuri federale. Capitala și cel mai mare oraș, cu o populație de peste 1,7 milioane de locuitori, este Viena. Austria este una dintre cele mai bogate țări ale lumii, cu un PIB pe cap de locuitor de 48.350 de dolari (2011). Țara a dezvoltat un standard de viață ridicat și în 2011 s-a clasat pe locul 19 în lume după Indexul Dezvoltării Umane. Austria este membră a ONU din 1955, a aderat la Uniunea Europeană în 1995, și este membru fondator al OECD. Austria a semnat în 1995 Acordul Schengen, și a adoptat moneda unică europeană, Euro, în 1999.

Geografie
Austria este o țară predominant montană, datorită poziționării sale în Alpi. Alpii Orientali Centrali, Alpii Calcaroși de Nord și Alpii Calcaroși de Sud se află parțial în Austria. Din aria totală a Austriei (84.000 km²), doar un sfert se află în zone de șes, și doar 32% din țară se află sub altitudinea de 500 m. Alpii din vestul Austriei fac loc dealurilor și câmpiilor în estul țării.
Austria se află între de 46° și 49° latitudine nordică, și între 9° și 18° longitudine estică.
Se poate împărți în cinci mari grupe de relief, cea mai mare fiind Alpii Răsăriteni, care formează 62% din suprafața totală a Austriei. Dealurile subalpine și subcarpatice formează 12%, iar zonele colinare din est și din jurul câmpiei Panonice reprezintă 12% din suprafața totală. A doua zonă muntoasă (mult mai mică decât cea alpină) se află la nord. Denumită „platoul de granit austriac”, se află în centrul podișului Boemiei și reprezintă 10% din Austria. Porțiunea austriacă a depresiunii Vienei reprezintă 4%.
Din punct de vedere fitogeografic, Austria aparține provinciei central-europene din regiunea Circumboreală a regatului Boreal. Conform WWF, teritoriul Austriei se poate împărți în patru ecoregiuni: pădurile de amestec central-europene, pădurile de amestec panonice, pădurile de amestec și de conifere din Alpi și pădurile de foioase vest-europene.

Clima
Cea mai mare parte a Austriei se află în zona de climă temperată-rece în care predomină vânturile de vest umede. Cum peste jumătate din țară este dominată de Alpi, clima alpină predomină. În est—în câmpia Panonică și în valea Dunării—clima prezintă trăsături continentale, cu ploaie mai puțină decât în zonele alpine. Deși Austria are temperaturi reduse pe timp de iarnă (−10–0°C), temperaturile de vară pot fi relativ ridicate, temperaturile medii fiind de circa 25 de grade, iar maxima absolută fiind de 39,7 °C.

Limba
Germana este limba oficială a Austriei, fiind limbă maternă pentru 88,6% din populație—urmată de turcă (2,3%), sârbă (2,2%), croată (1,6%), maghiară (0,5%), bosniacă (0,4%) și slovenă (0,3%).
Germana oficială utilizată în educație, publicații, anunțuri și pe site-urile web este germana austriacă, identică cu cea din Germania, dar cu câteva diferențe de vocabular. În termeni de limbă maternă, în Austria se vorbesc și diferite dialecte austro-bavareze (alemana în Vorarlberg), iar germana standard este mai mult sau mai puțin o limbă secundară pentru austrieci. Dialectele se califică mai mult sau mai puțin ca limbi separate, dar nu sunt tratate astfel, deși austro-bavareza este utilizată uneori în mass-media.
Landurile Carinthia și Stiria sunt locul unde trăiesc o minoritate autohtonă slovenofonă, în vreme ce în landul Burgenland (care fusese parte a jumătății maghiare a Austro–Ungariei), există minorități semnificative de maghiarofoni și croatofoni. Din restul populației Austriei care nu provin din Austria, mulți provin din țările vecine, în special din cele ale fostului bloc comunist. Așa-numiții „muncitori oaspeți” (Gastarbeiter) și descendenții lor, precum și refugiații din Războaiele Iugoslave și alte conflicte formează o minoritate importantă în Austria. Din 1994, romii și sinti sunt și ei minoritate națională recunoscută în Austria.
Conform recensământului din 2001 trăiau atunci în Austria un total de 710.926 de cetățeni străini. Dintre aceștia, cei mai mulți, 283.334 provin din fosta Iugoslavie (dintra care 135.376 vorbesc sârba; 105.487 croata; 31.551 bosniaca — există practic 272.414 vorbitori ai sârbo-croatei — plus 6.002 vorbitori de slovenă și 4.018 de macedoneană).
Al doilea mare grup etno-lingvistic minoritar îl constituie turcii (inclusiv minoritate kurzilor) în număr de 200.000 până la 300.000 care trăiesc în Austria. Turcii și kurzii sunt cel mai mare grup de imigranți în țară, urmați îndeaproape de sârbi.
Următorul grup îl constituie cei 124.392 care vorbesc germana ca primă limbă, deși provin din afara Austriei (în special imigranți din Germania, câțiva din Elveția și din Tirolul de Sud, regiune a Italiei); 123.417 englezi; 24.446 albanezi; 17.899 polonezi; 14.699 maghiari; 12.216 români; 10.000 malayali; 7.982 arabi; 6.891 slovaci; 6.707 cehi; 5.916 perși; 5.677 italieni; 5.466 ruși; 5.213 francezi; 4.938 chinezi; 4.264 spanioli; 3.503 bulgari. Restul populațiilor sunt mult mai mici de 3.000 de oameni.
În 2006, o parte din landurile Austriei introduseseră teste standardizate pentru noii cetățeni, pentru a se asigura de cunoașterea limbii, de cunoștințele lor culturale și de capacitatea lor de a se integra în societatea austriacă.

Patrimoniul mondial
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse următoarele obiective din Austria:
Centrul istoric al orașului Salzburg (1996)
Palatul și Grădinile Schönbrunn din Viena (1996)
Peisajul cultural Hallstatt-Dachstein din provincia Salzkammergut (1997)
Linia ferată din Semmering (1998)
Centrul vechi istoric din Graz (1999)
Peisajul cultural din Wachau (2000)
Centrul vechi istoric din Viena (2001)
Peisajul cultural-natural din zona lacului Neusiedlersee (2001)
Siturile palafitice preistorice din jurul Alpilor de pe teritoriul Austriei (2011)


Acest text estepreluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice;

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu