Descriere Bolivia - Ghid turistic Bolivia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Bolivia - Ghid turistic Bolivia

Destinatii > America de sud > Bolivia

Bolivia este un stat cu suprafata de 1.098.581 kmp. situat in America de sud, invecinata cu Brazilia la nord si est, Paraguay in sud-est, Chile si Peru la vest si Argentina la sud.
Populatia tarii este de aproape 9 milioane de locuitori si o densitate de 8 locuitori /kmp., 50 % dintre acestia locuiesc in regiuni urbane si se gaseste in principal  pe platoul inalt. Aproximativ 55% din locuitori sunt de origine indiana, de regula aymara si quechua, alti 30 % sunt metisi si restul europeni. Majoritatea indienilor traiesc pe platou, doar 20 % din locuitori traiesc in
El Oriente, regiune ce ocupa 70% din suprafata totala.
Limba oficiala a tarii este spaniola, dar 34% vorbesc quechua iar 34% vorbesc aymara.
Moneda oficiala a tarii este boliviano, 1 boliviano= 100 centavos.

Bolivia este una dintre cele doua tari din America de Sud fara iesire la mare,o tara muntoasa in vest si joasa in est. Latimea Anzilor depaseste 600 km si sunt formati din doua lanturi inalte, Cordillera Occidentala si Cordillera Orientala separate de Altiplano, un platou intermontan inalt.
Altiplano se intinde pe 20 % din suprafata totala si are o altitudine medie de 4.000 m. fiind folosit in principal pentru cresterea oilor, vitelor, lamelor si cresterea de alpaca.

Lacul Titicaca, lacul navigabil situat la cea mai mare inaltime se gaseste in nord si curge spre sud prin Desaguardero in Lacul Poopo.
Cordillera de est are o panta adanca spre El Oriente, o regiune de creste de munti si vai care coboara in Bazinul Amazonului.

Clima in aceasta tara are o variatie foarte mare, in munti mai ales unde noaptea temperatura poate cobora sub zero grade. Presiunea atmosferica este mai putin de 65% din valoarea normala pentru nivelul marii.
La Paz la o altitudine de 3.658 m are o temperatura medie de 9 grade Celsius in iulie si 12 grade in ianuarie. Depresiunile din est sunt mai calde si mai umede.

In Bolivia exista 3.520 km de cale ferata si doar 11.000 km de drumuri pavate. Multe dintre drumurile importante sunt nepracticabile in timpul sezonului ploios. Cel mai bun drum este o legatura amenajata intre La Paz si Ouro, iar un drum important leaga La Paz de Santa Cruz prin Cochobamba.
Santa Cruz are doua legaturi de cale ferata, una in parte de sud spre Argentina si cealalta in partea de est spre Brazilia. Bolivia centrala are doua legaturi importante pe calea ferata cu porturi din statul vecin Chile. O alta iesire spre mare se face prin Lacul Titicaca si portul Mollendo din Peru. In Anzi drumurile sunt foarte putine si inguste, in multe locuri se foloseste ca principal mijloc de transport aici, doar lamele.

Capitala legala a tarii este Sucre, dar La Paz este principalul centru comercial si politic deoarece se afla intr-o pozitie mai centrala si accesibila.
La Paz este situat intr-o vale din Altiplano la o inaltime de 3.665 m, fiind cea mai inalta capitala din lume.

Santa Cruz este al doilea oras ca marime din Bolivia, cu un numar de peste 700.000 locuitori, acesta fiind un centru regional important pentru agricultura.

Locatie
America Centrala de Sud, la sud-vest de Brazilia

Suprafata
în total: 1.098.580 kmp
Teren: 1.084.390 kmp
de apa: 14,190 kmp

Hotare terestre
în total: 6,940 km
vecine: Argentina 832 km, 3423 km Brazilia, Chile 860 km, 750 km Paraguay, Peru 1075 km

Clima
variaza in functie de altitudine; umeda la rece si tropicale pana la semiarid

Altitudini extreme

cel mai mic punct: Rio Paraguay 90 m
mai înalt punct: Nevado Sajama 6542 m

Resurse naturale
staniu, gaze naturale, petrol, de zinc, wolfram, antimoniu, argint, fier, plumb, aur, cherestea, hidroenergie

Populatia
9,247,816 estimatie Iulie 2008

Grupuri etnice
Quechua 30%, mestizo (amestec de albi si amerindieni indigeni ) 30%, 25% Aimara, alb 15%

Religii
Romano-catolica 95%, Protestanta (Metodista Evanghelica) 5%

Limbi
Spaniola 60.7% (oficial), quechua 21.2% (oficial), 14.6% Aimara (oficial), limbi straine 2,4%, altele 1,2%

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Bolivia
conventionale scurt formular: Bolivia
locale de forma lunga: Republica de la Bolivia
locale scurt formular: Bolivia

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: La Paz (administrativ de capital)
Coordonate geografice: 16 30 S, 68 09 W
diferenta de timp: UTC-4

Subdiviziunile
9 departamente (departamentos, singular - Departamento); Beni, Chuquisaca, Cochabamba, La Paz, Oruro, Pando, Potosi, Santa Cruz, Tarija

Independenta
6 august 1825 (din Spania)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 6 august (1825)

Executivul
sef de stat: Presedintele Juan Evo Morales Ayma (din 22 ianuarie 2006); Vice Presedinte Alvaro GARCIA Linera (din 22 ianuarie 2006); nota - presedintele este atat sef de stat cat si sef de guvern

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu