Descriere Brazilia - Ghid turistic Brazilia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Brazilia - Ghid turistic Brazilia

Destinatii > America de sud > Brazilia

Brazilia este un stat situat in America de Sud, invecinat cu Uruguay, Venezuela, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Columbia, Surinam, Guyana, Guyana Franceza si Oceanul Atlantic.
Brazilia, cu o suprafata de 8.514.876 kmp. si o populatie de aproximativ 150 milioane de locuitori, este tara cu cea mai mare suprafata de pe continent si ocupa locul 5 in lume.
Limba oficiala este portugheza. Exista peste 170 de dialecte indiene indigene. Personalul hotelurilor si restaurantelor mari vorbesc engleza si franceza.
Moneda oficiala este realul, cu subdiviziunea centavos (1 pesos = 100 centavos). Monezile sunt de 1, 5, 10, 25, 50 centavos si 1 Real, iar bancnotele de 1, 5, 10, 50, 100 reali.
Aflata timp de trei secole sub dominatie portugheza,
Brazilia si-a dobandit independenta in 1882 si a devenit republica federativa in 1889.

Paianjenul Vampir

Brazilia ocupa jumatate din America de Sud, de-a lungul granitei de nord se afla Podisul Guianei, un tinut muntos cu Varful Neblina de 3.014 m, cel mai inalt din tara. In partea de sud se gasesc depresiunile Bazinului Amazonului care ocupa aproape 4 mil. de kmp. strabatute de raul Amazon cu o lungime de 6.500 km (de la izvorul sau, din Anzi, si pana la varsarea in Atlantic) si multi afluenti.
Tot in partea de sud exista o alta depresiune care face parte din bazinul raului Parana si al afluentilor sai si o campie de coasta ingusta de-a lungul coastei Atlanticului pana in estul
Podisului Braziliei.
Platoul, cu o inaltime medie de 700-800 m, se intinde de la Fortaleza si Recife din nord pana la Porto Alegre din sud, unde se gasesc cele mai populate zone ale tarii, cel mai inalt varf de aici avand 2.890 m.

Majoritatea suprafetei tarii se afla intre latitudinile tropicale unde temperaturile sunt mari, de regula peste 20 grade Celsius, vara clima este umeda, cu toate ca statele din nord-est au deseori ierni secetoase.
In Bazinul Amazonului temperatura medie este de peste 27 de grade Celsius in fiecare luna si un volum de precipitatii de aproximativ 200 cm/an.

Brazilia este cel mai important producator de cafea din lume, principalele zone de cultivare a cafelei se gasesc pe soluti vulcanice bogate din statele Sao Paolo si Parana.
Deasemeni este cel mai mare producator de banane si a doua tara in productia de cacao.

Brazilia este este cea mai importanta natiune industriala din America Latina, printre produse se numara fierul, otelul, hartia, produsele chimice si electrice, San Paolo detinand 65% din productia industriala.

Reteaua de drumuri a tarii este formata din 1,6 mil. kmp. desi aproape 10% din acestea sunt pavate, si 30.000 km de cale ferata. Manaus este principalul port pe Amazon, 1500 km. in amonte si accesibil pentru nave oceanice, unele dintre ele calatorind regulat la Iquitos in Peru.

Aproximativ 66% din suprafata tarii este impadurita, peste 75% din aceasta aflandu-se in Bazinul Amazonului, de unde se extrag unele lemne de esenta tare, cauciuc si nuci braziliene, insa principalele activitati in comertul silvic au loc in padurile de pini din statele sudice Parana si Santa Carina.
In regiunile de coasta la porturile sudice se gasesc flote comerciale care se ocupa cu pescuitul in special de creveti si homar atat pentru export cat si pentru intern.

Trei sferturi din populatia tarii traieste in zone urbane, iar majoritatea brazilienilor locuiesc aproape de coasta sau in parte de sud-est a platoului.
Sao Paolo este cel mai mare oras al tarii si unul din cele mai mari ale lumii cu peste 10 mil de locuitori.
Fosta capitala Rio de Janeiro este centrul cultural, un port important oras industrial cu aproape 6 mil. de locuitori.
In partea de nord-est cel mai important oras este Salvador.
Brasilia a fost creata ca noua capitala a tarii in anul 1960 pentru a facilita extinderea dezvoltarii catre interiorul tarii.

Locatie
America de Sud-Est, de încadrare în Oceanul Atlantic

Suprafata
în total: 8.511.965 kmp
Teren: 8.456.510 kmp
de apa: 55,455 kmp
Nota: include Arquipelago de Fernando de Noronha, Atol das Rocas, Ilha da Trindade, Ilhas Martin VAZ, si Penedos de São Pedro e Sao Paulo

Hotare terestre
în total: 16,885 km
frontiera de tari: Argentina 1261 km, 3423 km Bolivia, Columbia 1644 de km, Guyana, 730 km, Guyana 1,606 km, Paraguay 1,365 km, 2995 km Peru, Surinam 593 km, Uruguay, 1068 km, 2200 km Venezuela

Clima
mai ales tropicala, dar temperata în sud

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Atlantic 0 m
mai înalt punct: Pico da Neblina 3014 m

Resurse naturale
bauxita, aur, minereu de fier, mangan, nichel, fosfati, platina, staniu, uraniu, petrol, hidroenergie, cherestea

Populatia
196.342.592

Grupuri etnice
alb 53.7%, mulatru (amestec de alb si negru) 38.5%, negru 6,2%, alte (include japoneza, araba, amerindiene) 0,9%, nespecificate 0.7%

Religii
Romano-catolic (nominal) 73.6%, Protestanti 15,4%, 1,3% spiritualist, bantu / voodoo 0,3%, altele 1,8%, nespecificate 0.2%, niciuna 7.4%

Limbi
Portugheza (oficiala si cea mai vorbita limba); nota - mai putin frecvente includ limbile spaniola (zonele de frontiera si scoli), germana, italiana, japoneza, engleza, si un numar mare de limbi amerindiene minore

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica federativ din Brazilia
conventionale scurt formular: Brazilia
locale de forma lunga: Republica Federativa do Brasil
locale scurt formular: brasil

Guvernul de tip
republica federala

Capitala
nume: Brasilia
Coordonate geografice: 15 47 S, 47 55 W
diferenta de timp: UTC-3
ora de vara: 1 ora, începe treia duminica din octombrie; se încheie a treia duminica din februarie
Nota: Brazilia este împartita în patru zone de timp, inclusiv una pentru Insulele Fernando de Noronha

Subdiviziunile
26 state (estados, singular - Estado) si 1 district federal * (Districtul federal); Acre, Alagoas, Amapa, Amazonas, Bahia, Ceara, Distrito Federal*, Espirito Santo, Goias, Maranhao, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Para, Paraiba, Parana, Pernambuco, Piaui, Rio de Janeiro, Rio Grande do Norte, Rio Grande do Sul, Rondonia, Roraima, Santa Catarina, Sao Paulo, Sergipe, Tocantins  

Independenta
7 septembrie 1822 (de Portugalia)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 7 septembrie (1822)

Executivul
sef de stat: Presedintele Luiz Inácio Lula da Silva (de la 1 ianuarie 2003); Vice Presedinte Jose ALENCAR (de la 1 ianuarie 2003)


 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu