Cea mai mare tornada din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai mare tornada din lume

Curiozitati > Superlative > Diverse

Cea mai mare tornada din lume poate fi masurata în câteva moduri diferite. Am ales sa mergem cu latimea de tornade prima data, ca este ceea ce cred majoritatea oamenilor cand se gândesc la o tornada mare. Cea mai mare distanta de masurata dintr-o parte în cealalta parte a unei tornade a fost Tornado Muhall (un F4 si uneori o F5), în 1999, care a masurat peste 1600 de metri, iar vanturile din jurul conului de 1600 de metri sunt, de asemenea incredibil de daunatoare, astfel încât prejudiciul efectiv a fost raspandit pe o zona extinsa de sapte kilometri latime. Vânturile acestei tornade au fost de 110 de metri pe secunda. Norocos a fost faptul ca aceasta tornada nu a lovit un important centru urban, dar un ghinion pentru locuitorii nefericitului orasel de Muhall; cea mai mare parte orasului lor a fost distrusa, o singura cladire ramanand in picioare dupa trecerea tornadei. Recensamântul din 2000 a fost 239 de oameni. Tornado a fost Muhall detine recordul pentru cea mai rapida viteza vântului. Vanturile sunt nicidecum uniforme în toate domeniile a unei tornade, dar într-o zona a atins o viteza de 134 de metri pe secunda.

Tornadele sunt evaluate folosind Scala Fujita-Pearson, care utilizeaza un sistem de rating de la F 0 (zero) pentru a F5, desi atunci când scara a fost initial dezvoltata, a existat o categorie F6, pentru o tornada teoretic care nu a avut înca loc. F Zero cauzeaza daune minime ca ramurile copacilor ruperea si vânturile sunt cuprinse între 18 de metri pe secunda la la 32 metri pe secunda. Categorie F1 pot dezlipi de pe suprafete de acoperis si rasturna case mobile si gama de vânturi este de la 33 de metri pe secunda la 50 Metri pe secunda. Categoria F2 poate distruge case mobile si rasturna arborii mari. Vanturile ajung la o viteza de 51-70 de metri pe secunda. Categoria F3 pote distruge total  pereti si acoperisuri de case solide, si poate ridica masinile prin aer. Vanturile ajung la o viteza de 71-92 de metri pe secunda. Tornadele F4 fac casele bine construite una cu pamantul si in unele cazuri chiar le ridica de la sol ( cele care nu sunt bine ancorate la temelia lor ). Vanturile ajung la o viteza de 93-116 de metri pe secunda. O tornada F5 va ridica dea dreptul de case bine ancorate în largul fundatii lor si le va transporta pe distante de sute de metri inainte de a le distruge in totalitate; le va demola complet în acest proces. Obiecte mari sunt ridicate, cum ar fi automobilele si lucruri chiar mai mari, si devin proiectile mortale. Vanturile in acest caz ajung la o viteza de 116-142 Metri pe secunda.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu