Descriere Chile - Ghid turistic Chile - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Chile - Ghid turistic Chile

Destinatii > America de sud > Chile

Chile este un stat cu suprafata de 756.945 kmp. situat in parte de sud est a Americii de Sud ce are ca vecini pe Bolivia si Argentina la est iar la sud si vest Oceanul Pacific.

..................................................................Chile (descriere scurta )

Tara se intinde de-a lungul coastei la Oceanul Pacific pe o lungime de 4.270 km. insa are o latime de numai 180 km. Capitala se afla la Santiago. Populatia tarii numara aproximativ 14 milioane de locuitori avand o densitate de 18 loc/kmp. vorbitori de limba spaniola.
Moneda oficiala a tarii este Peso 1 peso = 100 centavos.

Chile este impartit in trei zone geografice paralele: lantul muntos de coasta, care a fost inundat in partea de sud formandu-se niste insule, valea longitudinala care se intinde de la granita cu Peru spre sud pana la Puerto Montt si Muntii Anzi. Acestia din urma ocupa jumatate din teritoriul tarii, cu inaltimea cea mai mare de 6.880 m, la Ojos de Salado, care este cel mai inalt varf din tara.
Datorita pozitiei sale pe marginea placii tectonice a Pacificului, statul Chile are o cativitate seismica si vulcanica destul de intensa.

Clima tarii este influentata puternic de Anzi, aceasta fiind extrem de rece cu zapada pe culmile mai inalte.
In vestul muntilor se intalnesc trei zone climaterice diferite: desertica in nord, mediteraneana in centru si umed-temperata cu paduri tropicale in partea de sud. Temperaturile medii in nord ating valori de 21 grade in ianuarie si 14 in iulie; spre sud, la Santiago atingand 20 grade in ianuarie si numai 9 in iulie.

Partea nordica de desert este stearpa, in afara zonelor unde ajunge apa din Anzi, partea centrala este acoperita de copaci, arbusti si pajisti, iar padurile cresc pe versantii mai umezi ai lantului muntos de coasta si ai Anzilor, orientati spre vest.
Chile este cel mai mare producator de cupru din lume, Chuquicamata fiind cea mai mare mina de suprafata din lume, care intretine un oras intreg cu circa 30.000 de locuitori.

Aproximativ 7% din suprafata terenului este intrebuintata in agricultura si inca 16 procente pentru pasunat, in principal in zona mediteraneana centrala.
12% din suprafata tarii este impadurita mai ales in partea de sud unde lemnul este exploatat comercial, iar in partea de nord circa 1% din forta de munca este angajat in pescuit, in principal de sardele si ton.

Asezarea tarii pa coasta Oceanului Pacific a facut ca transportul oceanic sa devina unul foarte important, principalele porturi fiind Valparaiso, Arica, Antofagasta, Conception, Puerto Montt si Punta Arenas.
Exista 8.200 km de cale ferata si 80.000 km de drumuri, din care numai 10.500 km sunt pavati. Soseaua Nationala Panamericana se intinde din Puerto Montt pana in Peru, iar alte drumuri insemnate leaga santiago si Valparaiso de orasele apropiate din Chile, prin Antofagasta trecand o importanta linie de cale ferata care face legatura intre Argentina si Bolivia.

Marea majoritate a locuitorilor tarii sunt metisi datorita casatoriilor mixte dintre indieni si europeni, doua treimi din chilieni locuind in regiunea centrala a tarii.

Santiago de Chile este capitala statului cu o treime din locuitori acesta fiind centrul principal de dezvoltare economica si politica.
Din multitudinea de muzee ale capitalei cele mai importante sunt: Museo Arqueologico de Santiago, Museo de Santiago Casa Colorada, Museo Catedral Metropolitana, Museo Colonial San Francisco, Museo Chileno de Arte Precolombino, Museo Historico Nacional, Museo Nacional de Bellas Artes, Museo de Arte Contemporáneo, Museo Interactivo Mirado, Museo Artequin, Museo de Ciencia y Tecnología, Museo Ferroviario, Museo de la Solidaridad "Salvador Allende", precum si Palacio Cousino si La Chascona, Pablo Neruda’s, casa memoriala.
Locatii culturale importante sunt: Barrio Bellavista, cartier cultural si boem, Stadionul Victor Jara, Fostul Congres National, Plaza de Armas, Palacio de La Moneda, palatul preziden?ial  

Vina del Mar cu peste 300.000 locuitori este statiunea preferata a locuitorilor capitalei.
Valparaiso este cel mai mare port din tara, aici traiesc peste 600.000 de locuitori, alt oras important este Talcahuano cu aproape 80.000 locuitori, un centru industrial in continua dezvoltare.

Locatie
In America de Sud, la marginea cu Oceanul Pacific de Sud, între Argentina si Peru

Suprafata
în total: 756,950 sq km
Teren: 748,800 sq km
de apa: 8150 m² km
Nota: include Easter Island (Isla de Pascua) si Sala Isla y Gomez

Hotare terestre
în total: 6,339 km
de frontiera de tari: Argentina 5308 de km, 860 km Bolivia, Peru 171 km

Clima
temperata; desertica în nord; Mediteraneana in regiunea centrala; racorosa si umeda din sud

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Pacific 0 m
mai înalt punct: Nevado Ojos del Salado 6880 m

Resurse naturale
cupru, lemn, minereu de fier, nitrati, metale pretioase, molibden, hidroenergie

Populatia
16,454,143 estimatie iulie 2008

Grupuri etnice
alb si alb-amerindiene 95.4%, Mapuche 4%, alte grupuri indigene de 0,6%

Religii
Romano-catolica 70%, Evanghelica de 15,1%, Martorilor lui Iehova 1.1%, alte Christian 1%, alte 4.6%, niciuna 8.3%

Limbi
Spaniola (oficial), Mapudungun, germana, engleza

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Chile
conventionale scurt formular: Chile
locale de forma lunga: Republica de Chile
locale scurt formular: Chile

Guvernul de tip
republica

Capitala
numele: Santiago
Coordonate geografice: 33 27 S, 70 40 W
diferenta de timp: UTC-4

Subdiviziunile
15 regiuni (regiones, singular - regiunea); Aisen del General Carlos Ibanez del Campo, Antofagasta, Araucania, Arica y Parinacota, Atacama, Biobio, Coquimbo, Libertador General Bernardo O'Higgins, Los Lagos, Los Rios, Magallanes y de la Antartica Chilena, Maule, Region Metropolitana (Santiago), Tarapaca, Valparaiso   

Independenta
18 septembrie 1810 (de Spania)

Ziua Nationala

Ziua Independentei, 18 septembrie (1810)

Executivul
sef de stat: Presedintele Michelle Bachelet Jeria (din 11 martie 2006)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu