Descriere Columbia - Ghid turistic Columbia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Columbia - Ghid turistic Columbia

Destinatii > America de sud > Columbia

Columbia este un stat cu suprafata de 1.141.748 kmp. si o populatie de aproximativ 43 milioane de locuitori, situat in partea de nord-vest a Americii de Sud, invecinata cu Marea Caraibelor la nord, Oceanul Pacific la vest, Peru si Ecuador la sud si Brazilia si Venezuela la est. Limba oficiala a tarii este spaniola iar moneda este peso, 1 peso = 100 centavos.

.....................................................Columbia  ( descriere scurta )

Columbia situata pe locul patru in topul celor mai mari state ca suprafata de pe continentul American, este singura tara cu iesire la ambele oceane, Atlantic si Pacific.

Teritoriul tarii este impartit in patru regiuni geografice. Muntii Anzi formati din cele trei lanturi muntoase Cordiliera de Est, Centrala si de Vest. Zona orientala a tarii este impadurita si strabatuta de rauri ca Yapura, Putumayo, Meta, care se varsa in Amazon sau Orinoco. Aici se gasesc si varfuri care depasesc 5.000 m, cel mai inalt fiind
Cristobal Colon de 5.775 m situat in partea de nord a Masivului Sierra Nevada.
Depresiunile nordice de pe tarmul Marii Caraibelor sunt mlastinoase, cele de tarmul Pacificului au o latime de pana la 100 km.

Pe tarmul Marii Caraibelor se gasesc paduri de mangrove, iar padurile acopera depresiunile din nord, cele de pe coasta Pacificului si jumatatea de sud a depresiunilor interioare. In Anzi vegetatia se schimba cu altitudinea, pantele impadurite mai joase transformandu-se din pajisti alpine in teren impadurit deschis.

Clima in
Columbia difera in functie de altitudine, in principal fiind calda pe ambele coaste ale oceanelor si scade treptat devenind temperata la o altitudine cuprinsa intre 1.000-2.000 m si rece peste 2.000m. Temperaturile medii in ianuarie si iulie sunt de 14 grade Celsius la Bogota si de 22 grade la Medellin. In depresiunile de pe coasta clima este umeda, cu o temperatura medie de 25 de grade.

Populatia in proportie de aproximativ 60% sunt metisi care provin din casatoriile dintre spanioli si europeni. casatoriile mixte cu sclavii africani au dat nastere mulatrilor, care reprezinta 14 % din populatie. Alte 20 de procente sunt albi, 4% negrii si 1% indieni.
Majoritatea locuitorilor traiesc in vaile si platourile din Anzi, in regiunile urbane.

Cele mai importante orase ale tarii sunt Bogota, Medellin, Barranquilla si Cartagena

Capitala tarii si cel mai mare oras se afla la Bogota, un oras cu peste 7 milioane de locuitori, situat pe un platou din Cordiliera Orientala, cu o gama larga de industrii, fiind si centrul politic si comercial.

Medellin cu aproximativ 3 milioane de locuitori din Cordiliera Centrala este principalul centru al industriei usoare si al cafelei.
Cali cu aproape 1 mil de locuitori, al treilea oras ca marime, se afla in valea raului Cauca si este centrul unei regiuni agricole bogate.
Barranquilla ( 1,5 mil. locuitori) se afla langa gura de varsare a raului Magdalena, iar Cartagena (7 mil. loc) este cel mai important port la Marea Caraibelor.


Dinstantele foarte mari, mlastinile si padurile sunt un obstacol in reteaua de transport terestru a tarii, de aceea este folosit mult transportul pe cale aeriana.
Exista 2.160 km de cale ferata si peste 100.000 de drumuri inclusiv legaturi internationale cu Ecuador si venezuela. Columbia a inaugurat prima linie aeriana comerciala din lume in anul 1919 si are in prezent peste 670 de spatii de aterizare.
Principalele aeroporturi sunt situate la Barranquilla, Cartagena. Medellin, Cali si Bogota.
In Columbia mai exista si 14.000 km de rauri navigabile cu principalele porturi la Cartagena, Buenoventura si  Barranquilla.

Locatie
In partea de nord a Americii de Sud, marginita de Marea Caraibelor, între Panama si Venezuela, la marginea cu Oceanul Pacific de Nord, între Panama si Ecuador

Suprafata
în total: 1.138.910 kmp
Teren: 1.038.700 kmp
apa: 100,210 kmp
Nota: Isla de Malpelo include, Roncador Cay, si Banca Serrana

Hotare terestre
în total: 6,309 km
de frontiera de tari: Brazilia 1644 de km, 590 km Ecuador, Panama 225 km, 1800 km Peru, Venezuela 2050 km

Clima
tropicala de-a lungul campiilor de pe coasta de est; rece în Highlands

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Pacific 0 m
mai înalt punct: Pico Cristobal Colon 5775 m
Nota: în apropiere Pico Simón Bolívar are, de asemenea, aceeasi altitudine

Resurse naturale

de petrol, gaze naturale, carbune, minereu de fier, nichel, aur, cupru, emeralds, hidroenergie

Populatia
45,013,672 estimatie iulie 2008

Grupuri etnice
mestizo 58%, 20% albi, mulatrii de 14%, 4% negri, negri amestecati-amerindieni de 3%, 1% amerindieni

Religii
Romano-catolica 90%, alte 10%

Limbi
Spaniola

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Columbia
conventionale scurt formular: Columbia
locale de forma lunga: Republica de la Columbia
locale scurt formular: Columbia

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Bogota
Coordonate geografice: 4 36 N, 74 05 W
diferenta de timp: UTC-5

Subdiviziunile
32 departamente (departamentos, singular - Departamento) si 1 de capital rl * (Districtul de capital); Amazonas, Antioquia, Arauca, Atlántico, Bogota *, Bolivar, Boyaca, Caldas, Caqueta, Casanare, Cauca, Cesar, cacao, Cordoba, Cundinamarca, Guainia, Guaviare, Huila, La Guajira, Magdalena, Meta, Narino, Norte de Santander, Putumayo, Quindio, Risaralda, San Andres y Providencia, Santander, Sucre, Tolima, Valle del Cauca, Vaupes, Vichada

Independenta
20 iulie 1810 (de Spania)

Ziua Nationala

Ziua Independentei, 20 iulie (1810)

Executivul
sef de stat: Presedintele Álvaro Uribe Velez (din 7 august 2002); Vice Presedinte Francisco SANTOS (din 7 august 2002)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu