Descriere Ecuador - Ghid turistic Ecuador - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Ecuador - Ghid turistic Ecuador

Destinatii > America de sud > Ecuador

Ecuador este un stat cu suprafata de 283.560kmp. situat in partea de nord-vest a Americii de Sud, invecinat cu Columbia la nord, Peru la est si sud si cu Oceanul Pacific la vest, ce are in compunere si arhipeleagul Insulelor Galapagos, la aproximativ 1.000 km  spre vest in Oceanul Pacific.

Populatia tari este in numar de aproximativ 14 milioane de locuitori si o densitate de 50 de loc/kmp. ce au ca limba oficiala spaniola, insa majoritatea vorbesc quechua.
Moneda oficiala a statului este sucre, 1 sucre = 100 centavos.

Denumirea tarii vine de la
ecuator, care o traverseaza la 25 km la nord de Quito. Cele trei regiuni principale ale sale sunt: depresiunile de coasta, Anzii si depresiunile din interior. Regiunea de coasta este deluroasa si si strabatuta de rauri, in interior Anzii se compun din doua lanturi muntoase, Cordiliera Occidentala si Orientala, despartite de cateva bazine, unul dintre ele aflandu-se la Quito.
Varfurile Anzilor ating altitudinea de 6.267 m in
Chimborazo si 5.896 m in Cotopaxi, cel mai inalt vulcan activ din lume.

Regiunea de coasta este umeda si calda in p-erioada decembrie-aprilie, cantitatea totala de precipitatii fiind de 200 cm in nord si abia 20 in sud. Temperatura medie la Guayaquil este de 26 de grade Celsius in ianuarie si 27 grade in iulie.
In Anzi temperaturile difera in functie de altitudine, la Quito temperatura medie este de 15 grade.

Populatia tarii in proportie de 25% sunt descendenti ai incasilor si circa 55% sunt metisi proveniti din europeni si indieni, 10% sunt de origine spaniola si 10% africana.
Aproape jumatate din locuitori traiesc in Costa iar 47% in Sierra.

Quito, initial o asezare indiana construita de spanioli este acum capitala tarii cu aproximativ 2 milioane de locuitori.
Guayaquil este principalul port si centru comercial situat in centrul unei regiuni agricole productive.

Aproape 10 procente din teritoriul tarii este folosit pentru agricultura, si 10% pentru pasunat, culturile de baza fiind cele de banane, cafea si cacao, produse mai ales in zona Costa. 44% din suprafata este impadurita, mai ales in interior, care este in mare parte inaccesibila, formata din lemn de esenta tare, lemn de balsa, palmiercarludovica.

Din cauza
peisajului reteaua de transport a tarii are de suferit, aici existand 1.200 km de cale ferata, 23.256km de drumuri folosite permanent si alte 5.044 deschise doar in sezonul secetos.
Soseaua nationala Pan American trece prin Quito iar principala linie de cale ferata leaga Guayaquil de Cuenca si Quito.
Guayaquil si Puerto Bolivar sunt principalele porturi, iar zece linii aeriene comerciale au zboruri internationale si interne intre marile orase.

Cele 12 insule principale din arhipeleagul Galapagos din care 5 sunt locuite si numeroase ostroave au o suprafata totala de 7.964 kmp. si o populatie de peste 6.000 locuitori.

QUITO capitala Ecuadorului este situat in bazinul Muntilor Anzi la o altitudine de 2.800 m cu un aer si un peisaj exotic deosebit si o arhitectura spaniola coloniala, vechiul oras fiind inscris in patrimoniul UNESCO.
Populatia tarii in majoritate fiind catolica se poate observa in oras foarte multe biserici cu arhitectura baroca, precum si primele cladiri coloniale din centrul vechi care au fost pastrate, cum sunt: Palatul Prezidential, Palatul Guvernului, in sud Catedrala Metropolitana si biserica El Sagrario datand din secolol XVII.
GUAYAQUIL a fost descoperit cu 400 ani in urma si a devenit cel mai mare oras al Ecuadorului, un centru de afaceri si portul principal traversat de raul Guayas, care se varsa in Oceanul Pacific.
Insulele Galapagos nascute dintr-o serie de eruptii oceanice cu milioane de ani in urma, sunt formate din stanci unde convietuiesc impreuna cu localnicii, mai multe specii de animale si pasari precum iguane, broaste testoase, foci si alte reptile descoperite pentru prima data de Charles Darwin in anul 1835. Cea mai mare insula de aici, Isabela, are o lungime de 120 km. intreaga zona a arhipeleagului este astazi protejata.

Populatie

Cetatenie: substantiv si adjectiv - Ecuadorian (e).
Populatie (iulie 2007 est): 13,755,680.
Rata anuala de crestere a populatiei (iulie 2007 est): 1.55%.
Grupuri etnice: indigene 6,8%, mestizo (amestec de indieni si spaniola) 77.4%, caucazian si altii, de 10,8%, Africa 4,9%.
Religia: Romano-Catolica predominant (95%), dar libertatea de religie recunoscuta.
Limbi: spaniola (oficial), limbi indigene, în special Quichua, de Ecuadorian dialect de quechua.
Educatie: Anii obligatorie - vârsta cuprinsa între 6-14, dar variaza de executare. Participarea (prin clasa a 6a) - 76% urban, 33% rurala. Gradul de alfabetizare - 92%.
Sanatate: Rata mortalitatii infantile - 22.1 / 1000. Speranta de viata - 76.62 ani.

Guvernul

Tip: Republica.
Independenta: 24 mai 1822 (din Spania).
Constitutia: 10 august 1998.
Sucursale: Executiv - Presedintele si ministrii din cabinetul 28. Legislative - Congresul unicameral. Judiciare - Curtea Suprema de Justitie, Curtea Constitutionala, Tribunalul Suprem electoral, Provinciale de instantele judecatoresti, si ordinare civila si penala judecatori.
Subdiviziuni administrative: 22 provincii.
Majore de partide politice: Peste o duzina de partide politice; nici unul nu predomina, cu toate ca presedintele Correa a Alianza Pais este ascendent.
Alegeri: Obligatoriu pentru cetatenii 18-65 ani cu stiinta de carte

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu