Descriere Egipt - Ghid turistic Egipt - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Egipt - Ghid turistic Egipt

Destinatii > Africa > Egipt

Egiptul, numita oficial Republica Araba Egipt, este un stat situat in partea de nord-est a continentului african, invecinat cu Libia la vest, Sudan in sud si Israel la nord-est. In partea de nord, Egiptul, cu o suprafata totala de 1.001.450 kmp, are iesire la Marea Mediterana iar in est, la Marea Rosie. Intre desert si tarmul muntos al Marii Rosii, intreg teritoriul tarii este strabatut de fluviul Nil.

Populatia Egiptului numara aproximativ 70 de milioane de locuitori, marea majoritate ( in proportie de 80% ) de religie islamica, iar restul crestini, fiind concentrata de-a lungul Nilului, cu limba oficiala araba.
Moneda oficiala in Egipt este lira egipteana (LE), iar subdiviziunea ei este piastrul (PST), 1 LE = 100 PST. In Egipt se poate aduce orice valuta liber convertibila. Banii se pot schimba la hotel, la oficii de schimb valutar sau in banci, fara plata comisionului. Cartile de credit internationale pot fi utilizate la hoteluri si in multe magazine. Nu se pot folosi insa pe vapoarele de agrement, unde se plateste doar in numerar.

Cel mai inalt punct al taraii este muntele jabal Katrina (2637m).Acesta este locul in care ,dupa vechiul testament, Moise a primit cele 10 porunci de la Dumnezeu. Prin tot Egiptul curege raul Nil aprox. 1545 km.Majoritatea populatiei egiptului traieste in valea Nilului.Tara este impartita in doua regiuni distinse:Egiptul de nord si Egiptul de sud.
Egiptul este un loc fascinant si misterios. Istoria spune ca civilizatia egipteana este prima civilizatie  cunoscuta, Memphis si Sakara, Platoul marilor Piramide si Sfinxul, templele construite, de-a lungul Nilului, intre Abydos si Abu Simbel, Valea Regilor si a Reginelor sunt  
cateva destinatii ale civilizatiei faraonice. Manastirile din secolele IV-VI, din desertul de vest si de est, Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai, bisericile ce amintesc de fuga Familiei Sfinte in Egipt, sunt alte locuri importante din istoria Egiptului si a crestinismului.
Arhitectura islamica, intalnita in moschei, palate, scoli, mausoleuri, intregesc seria de monumente ale unei tari ce se poate fi comparata cu un muzeu urias in aer liber, deschis de-a lungul Nilului.

Una dintre cele mai renumite statiuni din Egipt, este situata pe malul Marii Rosii, la 500 km de Cairo. Marea cristalina dispune de plaje acoperite cu nisip fin, in unele locuri patrund in mare recifuri de coral, a caror frumusete subacvatica este o incantare pentru pasionatii de scufundari. Hurghada asigura conditii ideale pentru baie si diferite sporturi nautice, datorita climei placute si a faptului ca temperatura apei rar coboara sub 22 grade C.

Egiptul este cu siguranta destinatia celor pasionati de istorie, de inceputurile primei civilizatii umane, unde au domnit faraonii, grecii, romanii, arabii, turcii si englezii, Egiptul de azi fiind un amestec al acestor mosteniri cu influente islamice, dar si cu ceea ce a insemnat secolul 20.
Casutele din faianta stau alaturi de ruinele faraonice, inconjurate de cladiri din beton, otel si sticla. Beduinii traiesc in corturi din piei de capra, iar fermierii inca mai lucreaza pamantul cu unelte arhaice asemenea inaintasilor lor.
O destinatie frecventata de turisti o constituie Giza, platoul situat pe malul vestic al Nilului, pe care se afla una dintre cele sapte minuni ale lumii, piramidele egiptene, dominate de Marea Piramida si de faimosul Sfinx. Valea Regilor, Luxorul si Karnakul sunt alte cateva atractii care reprezinta civilizatia egipteana.

Exista cel putin doua conexiuni între Valea Regilor si Deir-el-Medina. In primul rând, mormintele faraonilor din Valea Regilor au fost realizate de lucratorii de aici, arhitecti, desenatori si constructori. Ei au fost reuniti, cu familiile lor, în ceea ce avea sa devina viitorul sat de catre faraonul Thutmosis I, din dinastia a XVIII-a (cca 1524-1518 î.Chr.), în fapt, primul rege al Egiptului înmormântat în aceasta zona.
Cumparaturile pot fi facute in bazar, unde preturile sunt libere, cu posibilitatea de a negocia, sau in magazine si supermarket-uri, unde preturile sunt fixe.

Locatie
Africa de Nord, Marea Mediterana limitrofa, între Libia si Fâsia Gaza, la Marea Rosie si la nord de Libia, Sudan, si include Peninsula Sinai

Coordonate geografice
27 00 N, 30 00 E

Zona
în total: 1.001.450 kmp
Teren: 995,450 kmp
de apa: 6000 kmp

Teren granitele
în total: 2,665 km
vecine: 11 km Fâsia Gaza, Israel 266 km, 1115 km Libia, Sudan 1273 km

Litoral
2450 km

Clima
desertica; fierbinte, cu veri uscate cu ierni moderate

Teren
un mare platou desertic întrerupt de valea si Delta Nilului

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Qattara Depresie -133 m
mai înalt punct: Mount Catherine 2629 m

Resurse naturale
de petrol, gaze naturale, minereu de fier, fosfati, mangan, calcar, gips, talc, azbest, plumb, zinc

Populatia
81,713,520 iulie 2008 estimatie

Rata de crestere a populatiei
1.682% 2008 de Estimatie

Natalitatea
22.12 nascuti / 1000 populatia Est 2008

Mortalitatea
5.09 decese / 1000 populatie (2008 est)

Grupuri etnice
Egiptean 99.6%, altele 0,4% (2006 recensamânt)

Religii
Musulmani (în majoritate sunniti) 90%, copta 9%, alte Christian 1%

Limbi
Araba (oficial), engleza si franceza pe scara larga întelesa de catre clasele educate

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Araba Egipt
conventionale scurt formular: Egipt
locale de mult timp forma: Jumhuriyat Misr al-Arabiyah
locale scurt formular: Misr
fosta: Republicii Arabe Unite (cu Siria)

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Cairo
Coordonate geografice: 30 03 N, 31 15 E
diferenta de timp: UTC +2
ora de vara: 1 hr, Vineri incepe ultima, în aprilie; ultima joi se termina în septembrie

Subdiviziunile
26 governorates (muhafazat, singular - muhafazah); Ad Daqahliyah, Al Bahr al Ahmar (Red Sea), Al Buhayrah (El Beheira), Al Fayyum (El Faiyum), Al Gharbiyah, Al Iskandariyah (Alexandria), Al Isma'iliyah (Ismailia), Al Jizah (Giza), Al Minufiyah (El Monofia), Al Minya, Al Qahirah (Cairo), Al Qalyubiyah, Al Wadi al Jadid (New Valley), As Suways (Suez), Ash Sharqiyah, Aswan, Asyut, Bani Suwayf (Beni Suef), Bur Sa'id (Port Said), Dumyat (Damietta), Janub Sina' (South Sinai), Kafr ash Shaykh, Matruh (Western Desert), Qina (Qena), Shamal Sina' (North Sinai), Suhaj (Sohag)

Independenta
28 februarie 1922 (de la Marea Britanie)

Ziua Nationala
Ziua Revolutiei, 23 iulie (1952)

Executivul
sef de stat: Presedintele Mohamed Hosni Mubarak (din 14 octombrie 1981)
cap de guvern: Primul-ministru Ahmed Mohamed NAZIF (din 9 iulie 2004)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu