Ghid turistic Mykonos - Descrierea insulei Mykonos - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Mykonos - Descrierea insulei Mykonos

Destinatii > Europa > Grecia > Insule

Mykonos este o insulă grecească, care se situează între alte insule, precum: Tinos, Syros, Paros și Naxos. Suprafața pe care se extinde este de 85.5 km2. Mykonos are aproximativ 10134 de locuitori și se consideră cel mai populat oraș de pe insulă. Există o mulțime de legende care vorbesc despre acest loc  deosebit de popular. Una dintre acestea susține că aici s-a desfășurat lupta dintre Zeus și Titani, iar insula a căpătat numele în cinstea lui Mykons, fiul lui Anios, ai cărui părinți au fost Apollo și ninfa Rio.

Aflîndu-se la o altitudine de 341 m, insula se bucură de o atractivitate turistica sporită. Ba chiar  mai mult, începînd cu anul 1950, turismul a devenit o industrie majoră, care contribuie cel mai mult la produsul intern brut. Totuşi, este de remarcat că odată ajunşi aici, va trebui să faceţi faţă preţurilor înalte şi cluburilor de noapte zgomotoase, aflate la orice pas. Cu alte cuvinte, este locul perfect pentru cei tineri, energici şi dornici de experienţe inedite. Ca şi multe alte destinaţii turistice populare, insula Mykonos este cel mai mult vizitată în perioada iulie-august, cînd plajele şi localurile sunt arhipline, iar preţurile, respectiv, sunt cele mai mari. De aceea, cel mai bun timp pentru o vizită în  Mykonos este la jumătatea lunii mai, începutul lunii iunie (la începutul sezonului, cazarea este întotdeauna  mult mai ieftină  şi timpul este destul de favorabil pentru plimbările îndelungate pe malul apei, sau chiar pentru bronz), ori perioada  septembrie- octombrie (cînd sezonul se încheie şi, la fel, puteţi beneficia de condiţii şi preţuri pe măsură ).

Clima caracteristică acestei insule, permite atingerea unor temperaturi ce depăşesc +30 grade C pe timp de zi şi +22,  +25 grade noaptea. Verile, în general, sunt calde, chiar  uscate, precipitaţiile nefăcînd mari probleme  pentru cei care aleg insula drept destinaţie turistică pe vară. În schimb, între perioada octombrie și aprilie sunt întotdeauna aşteptate precipitaţii. Totuşi, doritorii, pot să se bucure , ocazional,  şi în lunile mai şi octombrie de plajă.

Pentru a vă descurca perfect într-o călătorie prin Mykonos, ar fi ideal să cunoaşteţi limba oficială- adică greaca, dar nu veţi întîmpina mari greutăţi dacă veţi discuta în limba “universală”(engleza), insula fiind gata să întîmpine turişti din diverse ţări, cu diverse grade de cunoaştere a limbii greci şi engleze.

Oraşul Mykonos este unul deosebit de  pitoresc. Fiind destul de compact, acesta întruneşte, totuşi, o serie de monumente, edificii, străzi, care impresionează pe oricine decide să treacă pe acolo. Aşadar, Mykonos este reprezentat de  stradelele mici și albe, case și biserici care stau aranjate în formă de bandă, sau concentrate în jurul portului. Deşi este vorba despre unul dintre cele mai  cosmopolite,  moderne şi aglomerate oraşe  de pe malul  Mării Egee, aici se mai păstrează stilul iniţial proiectat pentru acest orăşel. Astfel, străzile împînzite cu magazine mici, galerii de artă, cafenele, baruri, buticuri și restaurante de ultim trend, se îmbină perfect cu stilul tradiţional.


Este de menţionat că Mykonos are două porturi: portul vechi din Mykonos Town, și portul nou la Tourlos, la aproximativ 2 km nord de orașul Mykonos. Pe timp de vară, aici puteţi beneficia de excursii cu  catamaranul, cu  barca. Turiştii întotdeauna se văd entuziasmaţi de aceste călătorii. Dar, atenţie! Verificați  de  pe care port veţi începe călătoria cu barca. Cele mai multe dintre vase folosesc noul port, dar  serviciile de mare viteza,  precum catamaranul  utilizează  în continuare portul vechi din Mykonos. De asemenea, călătoriile cu  barca pot fi anulate din cauza vîntului puternic, care uneori se poate abate în regiune, în plină vară. Totuşi,  avertizările meteo sunt destul de rare, astfel încît, acest capriciu al naturii poate ţine doar cîteva zile pe parcursul unei veri întregi.

Ţinînd cont de faptul că Mykonos este una dintre cele mai mici insulele din Ciclade (lungime de la 12 pînă la 15 km și o lățime de 10 km), puteţi face un înconjur cu diverse unităţi de transport: autobuzul, taxiul, maşina, scuterul etc. În oraşul  Mykonos există 2 staţii de autobus, fiecare fiind stabilită la extremităţi diferite ale oraşului. Spre exemplu, din staţia de la sud veţi putea lua autobuse ce duc spre: Platys Gialos, Paraga, Paradise, Ornos şi Agios Ioannis. Călătorind acolo, ar fi bine să ştiţi că nu există nici un bilet dus-întors disponibil. În aşa caz, veţi fi nevoit să procuraţi două bilete unice. Pentru cei care preferă călătoriile cu taxiul, este de menţionat că în întreg oraşul sunt disponibile doar 30 de taxiuri. Aşadar, va trebui să  depuneţi ceva efort pentru a găsi un taxi disponibil. Mult mai uşor veţi face rost de unul  în Piața Manto sau i se mai zice  Piaţa Taxiurilor. Cel mai uşor şi accesibil ar fi închirierea unei biciclete.
Una dintre cele mai vizitate monumente din Mykonos sunt morile de vînt. Începînd cu sec. al XVI-lea, cel mai important reper, care reprezintă şi astăzi o carte de vizită pentru insulă,  sunt aceste mori. Se ştie că din timpuri străvechi, Mykonos  era renumit drept unul dintre cei  mai mari producatori de grîu și pîine.

Fiind în trecere prin oraşelul Mykonos, Panagia Paraportiani este una dintre bisericile pe care  trebuie să le vizitaţi. Aceasta se găseşte în extremitatea vestică a oraşului,în unul dintre cele mai vechi cartiere- cartierul Kastro şi se numără a fi un adevărat tezaur care aparţine culturii bizantine. Înfiinţarea bisericii a avut loc în anul 1425, dar încheierea lucrărilor nu  a avut loc decît în sec. al XVII-lea. Conform statisticilor, pe insulă se află aproximativ 400 de biserici, dar Panagia Paraportiani este cea mai cunoscută şi cea mai mult apreciată de turiştii care aleg s-o imortalizeze în poze. Biserica întruneşte patru capele, dar nu toate accesibile pentru vizitatori. Doar una dintre acestea, situată la parter, este deschisă  turiştilor pînă la apusul soarelui.

Probabil toţi cei care măcar odată-n viaţă au vizitat orăşelul Mykonos, au auzit de pelicanul Petros, care este un adevărat simbol al regiunii. Istoria spune că în anul 1950, un pescar a găsit în regiunea  coastei de țărm Paranga un pelican rănit, în urma unei furtuni.  Localnicii nu au stat mult pe gînduri şi au hotărît să-l îngrijească, pînă acesta îşi va reveni, numindu-l "Petros". Dar, în anul 1985 (la 2 decembrie), acesta a fost lovit de un automobil şi în ciuda  unor mari eforturi de recuperare, peste un an pelicanul a murit. Deoarece  cu toţii erau ataşaţi de acesta, ei au hotărît să aducă un altul, care va purta acelaşi nume. Astăzi, pe insulă sunt deja trei pelicani- care pot fi vizitaţi oricînd.

De asemenea, pe insula Mykonos puteţi găsi  mai multe muzee, care sunt deschise pentru vizite din aprilie pînă în octombrie. Excepţie face doar  Muzeul Arheologic, care poate fi vizitat tot anul împrejur.
Aşadar,
Muzeul Arheologic a fost construit în anul 1902, iar proiectul i-a aparţinut renumitului arhitect Alexandros Lykakis. Muzeul adăposteşte diverse relicve istorice, printre care nişte obiecte pictate care reprezintă Capturarea Troiei şi întruchipează armata care se pregăteşte de ofensiva contra femeilor şi copiilor nevinovaţi. Aceste relicve au fost găsite în anul 1961, cînd se încerca săparea unei fîntîni  în Mykonos. Arheologii avizaţi presupun că obiectele aparţin secolului  al 7-lea î.Hr.
Muzeul de Folclor din  Mykonos  a fost dechis oficial în anul 1958 şi păstrează obiecte ale culturii şi portului naţional, care datează încă din secolul XIX. Printre artefacte, puteţi vedea: articole din mobilier vechi, instrumente muzicale, vase din ceramică, fotografii, articole vestimentare ale portului naţional, echipamente maritime etc. De asemenea, muzeul se mîndreşte cu o colecţie de picturi care se referă la Războiul de Independență din 1821. Nu mai puţin atractive sunt 2 odăi: un dormitor şi o bucătărie,  aranjate exact în stilul secolului XIX.

Muzeul Agriculturii poate fi interpretat ca o anexă a muzeului de Folclor şi păstrează diverse unelte agricole care au fost utilizate de populaţia băştinaşă înainte de  fenomenul industrializării: o mașină de treierat, o roată de apă, un teasc etc. Muzeul este atractiv nu doar pentru obiecte destinate agriculturii, dar şi pentru moara de vînt, care este încă în stare bună şi poate fi folosită. Vizitatorii au posibilitatea de a o vedea din interior.

Muzeul Mării Egee este un muzeu maritim din Mykonos, Grecia, al cărui fondator și director a fost  George M. Drakopoulos. Acesta a primit mai multe distincții pentru contribuția sa la înființarea și menținerea muzeului. Unul dintre aceste distincții este Premiul Academiei din Atena și cel cu mențiunea “World Ship Trust's”. Inițial, între anii 1983 și 1985, pe locul muzeului s-a deschis o instituție non-profit, care se găsea în  zona cunoscută sub numele de Tria Pigadia, chiar  în centrul orașului. Cu timpul, ideea despre fundamentarea  muzeului ia amploare, în fiecare an, crescînd  numărul  de artefacte păstrate aici.
Obiectivul muzeului este de a conserva, de a promova și de a susține  studiul  adîncurilor  Mării Egee.
Pe lîngă muzeu, mai puteți găsi o grădină care păstrează  pietre funerare vechi, din marmură , colectate de la insulele Mykonos și Delos. Pietrele funerare ar fi fost plasate inițial la mormitele marinarilor din regiune.

Pe lîngă monumentele de cultură, insula Mykonos oferă o gamă largă de plaje, renumite pentru confortul şi distracţiile pe care le organizează. Aşadar, pentru cei care au de gînd să facă plajă, este bine de ştiut că 2 șezlonguri și o umbrelă costă aproximativ 12 euro. Cele mai bune plaje sunt cele sudice, dar  aici, din cauza numărului mare de turişti, mereu sunt prezenţi comercianţii de mărunţişuri, care pot fi destul de insistenţi. Nu mai puţin frecvente sunt plajele de tip “european”, adică cele în care turiştii aleg să facă băi de soare topless.

Elia Beach se găseşte la numai 5 km de orașul Mykonos şi este unul dintre cele mai preferate plaje ale  localnicilor, adică a grecilor. Pentru a ajunge la destinaţie, este suficient să luaţi un autobus de la orașul Mykonos şi în cîteva minute sunteţi acolo.  Elia Beach este o plajă luxoasă, cu multe construcţii noi în materie de hoteluri  restaurante.

Plaja Paranga, situată la 6 km de orașul Mykonos este una a diversităţii. Plaja de nisip este împînzită de restaurante şi baruri(printre cele mai cunoscute:  restaurantul  grecesc Santanna, taverna în acelaşi stil- Nikolas etc), iar în partea dreaptă a plajei, acolo unde dă priveliştea mai mult spre  mare, este o cunoscută plajă pentru nudişti. Nu mai puţin întîlniţi sunt şi homosexualii. Spre amurg, plaja  devine  extrem de zgomotoasă,cînd  încep petrecerile şi discotecile. Dar, pentru cei care preferă serile liniştite, există pe plaja Paranga o regiune mai izolată, în care nu sunt permise șezlongurile,  umbrele de soare, unde nu funcţionează restaurante și baruri. Acesta este locul perfect pentru plimbările în aer liber.

Pentru petrecăreţi, ideale ar fi
plajele Paradise şi Super Paradise. Acestea sunt situate la aproximativ 7 km de orașul Mykonos şi sunt  cele mai rîvnite de tineri, deoarece,  pe lîngă baruri, restaurante şi cafenele, începînd cu orele după-amiezii, pînă tîrziu, plajele răsună de muzică disco. Aceasta pentru că,  plaja Super Paradise este situată între 2 mari cluburi de noapte: din partea stîngă-Super Paradise Beach Bar Club și în partea dreaptă- Coco Club.

De asemenea, mai puteţi vizita plaje precum: Agrari (8km de la oraşul Mykonos), Kalo Livadi (10km de la oraşul Mykonos), Kalafati (12km de la orașul Mykonos), Agios Stefanos (3 km nord de orașul Mykonos) etc.


 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu