Descriere Kenia - Ghid turistic Kenia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Kenia - Ghid turistic Kenia

Destinatii > Africa > Kenia

Kenya, cu o suprafata de 582.647 kmp. este un stat situat in partea central-estica a Africii, invecinat cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest si Sudan la nord-vest, iar la sud-est cu Oceanul Indian.
Populatia Kenyei numara aproximativ 35 milioane de locuitori, din care protestanti 45%, romano catolici 33%, credinte indigene 10%, musulmani 10%, alte credinte 10%.


Capitala Kenyei si cel mai insemnat oras este Nairobi. Orasul este situaat pe Raul Nairobi, la o altitudine de 1661 m deasupra nivelului marii. Nairobi a fost construit in anul 1899 ca depou al liniei ferate Uganda, pentru a face legatura intre Mombasa si Uganda, devenind capitala in anul 1907. In urma unei epidemii de ciuma si a unui incendiu ce a dus la distrugere orasului, la inceputul secolului XX a fost reconstruit in intregime.



Nairobi, cu o populatie urbana de pana la 4 milioane de locuitori, este cel mai populat oras din estul Africii, fiind astazi unul dintre cele mai importante orase ale Africii din punct de vedere politic si financiar si resedinta a numeroase companii si organizatii.
Limba oficiala a tarii este swahili si engleza, iar moneda nationala, shilingul kenyan.
Flora: Savana ierboasa, presarata de copaci inalti, predominat fiind baobabul si acacia.
Fauna : Leu, leopard, ghepard, elefant, rinocer, zebra, gazela, antilopa, girafa, maimute, hipopotam, crocodili, serpi ( cobra, piton), flamingo, pelicani, ibisi.
Clima: Kenya este, in general, o tara uscata: in jur de 75% din suprafata este arida si semiarda si doar 25% agricola. Desi este traversata de ecuator, Kenya are, datorita reliefului inalt un climat tropical influentat de altitudine si aproprierea oceanului Indian. Clima este calda si umeda de-a lungul coastei, rece si umeda in centrul muntos si calda si uscata in nord si est.

Kenya are 11 parcuri nationale, printre care unul din cele mai mari din lume -Tsavo, 4 rezervatii naturale, 4 rezervatii de vanatoare si 2 parcuri marine.
Dintre parcurile naturale, 3 sunt in zonele montane Aberdares, Mount Kenya, Mount Elgon, unul in zona lacustra Aberdares si 3 in savana impadurita.
Coasta Mombasa este vestita pentru plajele sale cu palmieri si apa limpede a Oceanulu Indian, unde se gasesc hoteluri de lux precum Tsavo, Nairobi, Meru.
Kenya poseda si parcuri marine la Oceanul Indian-Watamu, cu o suprafata de 1.165 ha, Malinda 583 ha, care protejeaza recifii si broastele testoase marine.
Pentru protejarea florei si faunei, patru tari africane precum Kenya, Tanzania, Uganda si Sudan, au hotarat sa creeze o rezervatie naturala imensa si sa aplice o serie de masuri de conservare a florei si faunei salbatice cu ajutorul fondurilor si asistentei tehnice furnizate de Unirea internationala pentru conservarea naturii si resurselor sale (UICN). O alta masura binevenita pentru eliminarea braconajului este interzicerea vanatorii de elefanti in Kenya, Senegal,Tanzania, Niger, Coasta de Fildes,Uganda.

In orasul Malindi se afla crucea pe care Vasca da Gama a infipt-o prima data pe pamant african la 1498 si de asemenea prima biserica si columna lui Vasco da Gama.In imperejurimile orasului se afla o multime de hoteluri luxurioase.La doar 16 km de Malindi se afla ruinele lui Gede (sec al 13-lea)unul dintre cele mai misterioase lucuri din Africa.Datorita escavarilor efectuate de catre arheologi acum este posibil sa vedeti zidul orasului ,poarta orasului cu turnurile adiacente,cateva case si moscheea si imensul palat al sultanului.Pana in zilele noastre inca nu se stie ce ia facut pe locuitorii orasului sa paraseasca locul si sa nu se mai intoarca niciodata.

Locatie
Africa de Est, la marginea cu Oceanul Indian, între Somalia si Tanzania

Coordonate geografice
1 00 N, 38 00 E

Suprafata
în total: 582,650 kmp
Teren: 569,250 kmp
de apa: 13,400 kmp

Teren granitele
în total: 3,477 km
vecine: Etiopia 861 km, 682 km Somalia, Sudan 232 km, 769 km Tanzania, Uganda 933 km

Litoral
536 km

Clima
variaza de la tropicala de-a lungul coastei la arida în interior

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Indian 0 m
mai înalt punct: Mount Kenya 5199 m

Resurse naturale
piatra de var, carbonat de sodiu frasin, sare, geme, fluorspar, zinc, diatomite, gips, faunei salbatice, hidroenergie

Populatia
37.953.840

Boli infectioase majore
gradul de risc: ridicat
alimente sau apa boli: bacterii si protozoare diaree, hepatita A, si de febra tifoida
vectorborne boala: malariei
boala de apa de contact: schistosomiasis (2008)

Grupuri etnice
Kikuyu de 22%, Luhya de 14%, 13% Luo, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii de 6%, 6% Meru, alte 15% din Africa, non-africane (asiatic, european, si araba) 1%

Religii
Protestanta 45%, Romano-Catolica 33%, Musulmani 10%, credinte indigene 10%, altele 2%
Nota: o mare majoritate a Kenyans sunt crestini, dar estimarile pentru procentul populatiei indigene care adera la islam sau alte convingeri variaza pe scara larga

Limbi
Engleza (oficial),  Kiswahili (oficial), numeroase limbi indigene

Tara denumirea
forma conventionala lunga: Republica Kenya
conventionale scurt formular: Kenya
locale de forma lunga: Republica Kenya / Jamhuri tine Kenya
locale scurt formular: Kenya
fosta: British Africa de Vest

Guvernul de tip

republica

Capitala
nume: Nairobi
Coordonate geografice: 1 17 S, 36 49 E
diferenta de timp: 3 UTC#

Subdiviziunile
7 provincii si 1 domeniu *;  Central, Coast, Eastern, Nairobi Area*, North Eastern, Nyanza, Rift Valley, Western   

Independenta
12 decembrie 1963 (de la Marea Britanie)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 12 decembrie (1963)

Executivul
sef de stat: Presedintele Mwai Kibaki (din 30 decembrie 2002); Vice President Stephene Kalonzo MUSYOKA (din 10 Ianuarie 2008);
cap de guvern: Primul-ministru Raila Amolo ODINGA (din 17 Aprilie 2008)

Agricultura - produse
ceai, cafea, porumb, grâu, trestie de zahar, fructe, legume, produse lactate, carne de vita, carne de porc, de pasare, oua

Industrii
la scara mica bunuri de consum (de plastic, mobilier, baterii, textile, îmbracaminte, sapun, tigari, faina), produse agricole, horticultura, ulei de rafinare; aluminiu, otel, plumb; ciment, reparatii nave comerciale, turism

Valuta (cod)
Kenyan Shilling (KES)

Rate de schimb valutar
Romane silingi pe dolar - 68.309 (2007), 72.101 (2006), 75.554 (2005), 79.174 (2004), 75.936 (2003)

Anul fiscal
1 iulie - 30 iunie

Internet codul de tara
. ke

Internet hosts
2.120 (2007)

Utilizatorii de Internet
3 milioane (2007)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu