Descriere Maroc - Ghid turistic Maroc - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Maroc - Ghid turistic Maroc

Destinatii > Africa > Maroc

Maroc, cu o suprafata de 446.550 kmp, este un stat situat in nord-vestul continentului african de-a lungul Coastei Oceanului Atlantic, cu acces la Marea Mediterana prin Stramtoarea Gibraltar,in partea de nord, invecinat cu Algeria la est si Sahara de Vest la sud.

Tara are un relief variat, format din desert, campii si munti. In partea centrala, paralel cu litoralul atlantic, se intind Muntii Atlas, care domina campia inalta Molouya. In partea de vest se gaseste un platou intins cu altitudinea maxima de 1.300 metrii, dominand Campia Atlantica, iar in nord sunt muntii Rif.
Clima este si ea variata, deserticain sud, relativ secetoasain podisurile inferioare, oceanicain campia litorala atlantica si mediteraneana pe coasta nordica.

Nisipurile cantatoare


Diferentele de temperatura se accentueaza de la o zona la alta si de la un anotimp la altul, zonele de coastainregistrand o temperatura medie anuala de 17 grade C,in ianuarie 10 - 12 grade, iar in august 20 -22 grade, insa in zona Marrakech variazaintre zero grade in ianuarie si 45 grade în august.

Populatia Marocului numara aproximativ 32 milioane de locuitori de religie islamica.
Din punct de vedere turistic Maroc ofera o bogata imagine, ce cuprinde litoralul atlantic si mediteranean, piscurile inzapezite ale Muntilor Atlas si Rif, cu paduri de cedru, precum si orasele pitoresti, foste capitale imperiale - Fes, Marrakech, Meknes si actuala capitala Rabat.
FES – fondat in secolul al IX-lea – este un important centru cultural si religios al occidentului musulman, oras al culturii si al credintei, ce pastreaza comorile de arta islamica, aici gasindu-se Moscheea Al Qaraouiyyine, cel mai renumit monument de arta islamica din nordul Africii, nu numai pentru vechimea sa de unsprezece secole si pentru dimensiunile sale imense ci in special pentru stilul arhitectural si decoratiile sale unice interioare. Moscheea este sediul cunoscutei universitati musulmane si al bibliotecii, renumita pentru manuscrisele sale inestimabile.

MARRAKECH este considerat perla sudului, un oras muzeu, capitala a dinastiilor almohada din secolele XII – XIII saadina (secolele XVI – XVII), oras situat in mijlocul unei imense paduri de palmieri.
MEKNES – orasul ce va intrerupe traditia istorica a succesiunii celor doua capitale (FES si MARRAKECH) odata cu urcarea pe tron a tanarului suveran Moulay Ismail (a doua jumatate a secolului al XVII-lea ) caruia ii datoreaza renumele. Ziduri impresionante de incinta, ce n-au rezistat, decat in parte, trecerii timpului, palate somptuoase si sanctuare evoca perioada de mare prosperitate si glorie de la sfarsitul secolului al XVII-lea siinceputul celui de al XVIII-lea.
RABAT este actuala capitala a Marocului, centru politic, cultural, si administrativ, ridicatin interiorul unor fortificatii ce apartin secolului al XII-lea. Orasul este caracterizat de edificii noi si variate, importante obiective economice si bazare. Un important obiectiv turistic il reprezinta Turnul Hassan, de lainaltimea caruia se poate observaintreaga panorama a orasului pa na departe spre Sale.
Capitala economica a tarii se afla insa la Casa-Blanca, cu o populatie ce depaseste 2 milioane de locuitori, aceasta fiind unul dintre cele mai mari porturi la Oceanul Atlantic, din Africa. Casa-Blanca este un oras plin de palmieri, cu numeroase edificii moderne dar si in stil arab traditional, ce dispune de plaje renumite, cel mai mare acvariu din Africa.
Alte orase la fel de importante sunt si Tangerul - unul dintre cele mai vechi orase din lume, un renumit centru turistic, Agadirul - un oras nou, reconstruit dupa cutremurul din anul 1960, o importanta statiune balneara.

Locatie
Africa de Nord, limitrofa cu Oceanul Atlantic de Nord si Marea Mediterana, între Algeria si Sahara Occidentala

Coordonate geografice
32 00 N, 5 W 00

Zona
în total: 446,550 kmp
Teren: 446,300 kmp
de apa: 250 kmp

Hotare terestre
în total: 2,017.9 km
frontiera tari: Algeria 1559 de km, 443 km Sahara Occidentala, Spania (Ceuta) 6,3 km, Spania (Melilla) 9,6 km

Litoral
1835 km

Clima
Mediterana, devenind extrem de calda spre interiorul tarii

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Sebkha Tah -55 m
mai înalt punct: Jebel Toubkal 4165 m

Resurse naturale
fosfati, minereu de fier, mangan, plumb, zinc, peste, sare

Populatia
34.343.220

Grupuri etnice
Arabo-berbera 99.1%, altele 0,7%, evrei 0,2%

Religii
Musulmani 98.7%, Crestini de 1,1%, evrei 0,2%

Limbi
Araba (oficiala), dialecte berbere, de multe ori limba franceza de afaceri, guvern si de diplomatie

Nume de tara
forma conventionala lunga: Regatul Maroc
conventionale scurt formular: Maroc
locale de mult timp forma: Al Mamlakah al Maghribiyah
locale scurt formular: Al Maghrib

Guvernul de tip
monarhia constitutionala,

Capitala
nume: Rabat
Coordonate geografice: 34 01 N, 6 49 W
diferenta de timp: 0 UTC

Subdiviziunile
15 regiuni; Grand Casablanca, Chaouia-Ouardigha, Doukkala-Abda, Fes-Boulemane, Gharb-Chrarda-Beni Hssen, Guelmim-Es Smara, Laayoune-Boujdour-Sakia El Hamra, Marrakech-Tensift-Al Haouz, Meknes-Tafilalet, oriental , Rabat-Sale-Zemmour-Zaër, Souss-Massa-Draâ, Tadla-Azilal, Tanger-Tetouan, Taza-Al Hoceima-Taounate

Independenta
2 martie 1956 (din Franta)

Ziua Nationala
Ziua tronului (de urcare a regelui Mohamed VI la tron), 30 iulie (1999)

Executivul
sef de stat: Regele Mohamed VI (din 30 iulie 1999)
cap de guvern: Primul-ministru Abbas EL FASSI (din 19 Septembrie 2007)

Agricultura - produse
orz, grau, citrice, vin, legume, masline; efectivele de animale

Industrii
industria miniera si de prelucrare a fosfatilor, de prelucrare a produselor alimentare, produse din piele, textile, constructii, turism

Valuta (cod)
Dirham marocan (MAD)

Rate de schimb valutar
Marocane dirhams pe dolar - 8.3563 (2007), 8.7722 (2006), 8.865 (2005), 8.868 (2004), 9.574 (2003)

Anul fiscal
an calendaristic
 
Internet codul de tara
. ma

Internet hosts
137.187 (2007)

Utilizatorii de Internet
7.3 milioane (2007)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu