Memfis - prima capitala a vechiului imperiu egiptean - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Memfis - prima capitala a vechiului imperiu egiptean

Curiozitati > Curiozitati > Secretele Egiptului

Dupa ce parcurgem 35 de km de la Cairo, mergand in sus pe malul stang al Nilului, ajungem la Memfis si Sakkarah. Asa cum ne informeaza cel mai mare poet al nostru Mihai Eminescu, Memfisul, capitala de glorie a Vechiului Imperiu Egiptean, este acoperit de ruine.

In anul 389 dupa Cristos, asa cum ne spune G. Le Bon, imparatul bizantin Theodosiu a ordonat distrugerea frumoaselor temple, considerandu-le pagane, iar dupa anul 640, cuceritorii musulmani au folosit pietrele pentru construirea de moschei si palate.

Au mai ramas doar Sfinxul de alabatru si cei dou colosi, reprezentandu-l pe puternicul faraon Ramses al 2-lea, dintre care unul a fost dislocat din plantatia de palmieri si instalat in piata garii centrale din Cairo, apoi mutat si de aici, calatorind mereu.
De la Memfis pana la Sakkarah, drumul fiind destul de greu accesibil pentru autobuze, se parcurge pe cal , sau magar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Piramida in trepte de la Sakkarah este mai veche decat cea a lui Keops, fiind construita di piatra, inainte de 2650 i.C de ranumitul arhitect, vizir si medic Imhotep, intemeitorul medicinei. Acest impresionant complex cu terase largi de 2 m serveste drept mormant regelui Djeser, din dinastia a treia a faraonilor.

Teplele, curtile, capelele, coloanele, statuia regelui si piramida inalta de 60 m, constituie centrul acestui grandios ansamblu arhitectonic, marturie a stralucitei civilizatii a Vechiului Imperiu Egiptean.
Dupa unele cercetari, in Egiptul antic, construirea unei piramide era o adevarata industrie, numarul lor aungand la 100.

Memphis - Egipt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu