Descriere USA - Ghid turistic USA - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere USA - Ghid turistic USA

Destinatii > America de nord > Statele Unite ale Americii

Statele  Unite ale Americii sunt situate in partea  centrala  a Americii  de Nord, cuprinsa intre Canada la nord, golful Mexic si Mexic la sud, Oceanul Pacific la vest si Oceanul Atlantic la est. In afara de acestea, in componenta Statelor unite mai intra Alaska  si insulele Hawaii situate in exteriorul teritoriului amintit.

Cu o suprafata de 9.809.108. km patrati, se situeaza pe locul 4 in topul celor mai mari state de pe glob dupa Rusia, Canada si China.
Populatia  Statelor  Unite ale Americii este de circa 260 milioane de locuitori, densitatea populatiei fiind de 28 locuitori pe kmp.
Capitala S.U.A. se afla la Washington DC, un oras cu aproximativ 600.000 locuitori, insa cel mai mare oras este New York cu o populatie ce numara peste 7 mil. locuitori.  

Statele Unite sunt formate din 50 de state  plus District of Columbia.
Relieful in partea de vest  este format din platouri cu o inaltime  medie de 2.000m strabatute de vai adanci, din canioane si lanturi muntoase. Cel mai important lant muntos  este format din muntii Stancosi ( Rocky Mountains ), iar in vecinatatea coastei de vest se afla Cascadele  si lantul muntos  Sierra Nevada.
Muntii Apalasi se gasesc intre coasta Oceanului Atlantic si campiile intinse ale bazinului Fluviului Mississippi, ce unesc de la Vest la Est  Muntii Stancosi de Apalasi  si de la Nord la Sud granita cu Canada si Golful Mexic.
Fluviul Mississippi are o lungime totala de 5970 km, situindu-se pe locul trei in lume ca lungime.
Fluviul izvoraste  la  Vest  de lacul  Superior  la 518  m  altitudine, strabatand tot teritoriul Statelor Unite de la  Nord  la  Sud  si se varsa in Golful  Mexic printr-o  delta  mlastinoasa. Bazinul fluviului Mississippi cuprinde 55  de  afluenti  navigabili.
Terenul, in mare parte are o altitudine mica si este vast, dar se gasesc si citeva  lanturi muntoase, precum Ozarks,  in Missouri, sau Black Hils in Dakota.
Cel mai inalt virf din S.U.A. este Muntele Whitney cu o altitudine de 4018 m, iar Valea Mortii  ( Death Valley ), situata la 85 m sub nivelul marii, este zona cea  mai uscata si mai joasa de pe continent. Tabloul peisagistic este format din copaci uriasi(Sequoia) in California, izvoare fierbinti si gheizeri in Parcul National  Yellowstone, Parcul National Yosemite si Marele Canion in Arizona.


Lacul Tahoe    ........................    Toate Parcurile Nationale din Statele Unite ale Americii

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Statele Unite ale Americii au o suprafata similara cu cea a continentului european, cu mai multe tipuri de clima.
In partea de sud, langa Golful Mexic, vara este fierbinte si iarna calda. in centru si nord-est, vara este fierbinte si iarna friguroasa, mai ales in Minessota si Dakota, unde nu se simt influentele climei moderat oceanice.
In partea de Nord clima este mai rece simtindu-se influentele zonei polare.
Zonele muntoase din vest au clima friguroasa iarna, datorita altitudinii, zapada persistand aici chiar si pana in luna iulie. in Nord-Vest si in California, vara este fierbinte si iarna blanda. Temperatura variaza in iulie intre 18 grade in Seatle si 28 grade in New Orleans, iar in ianuarie, intre -10 grade la Minneapolis si 13 grade la Los Angeles. Cantitatea de precipitatii variaza de la peste 100 cm pe coasta de est si de Sud, la 50 cm in bazinul fluviului Mississippi si mai putin de 25 cm in zonele muntoase din Vest. Precipitatiile sunt foarte abundente in apropierea coastei de Vest, in Washington si Oregon 80 cm in zonele joase si 100-150cm in zonele muntoase.
Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat al Uniunii in anul 1859, si cu suprafata sa de 1.518.539 Km patrati este cel mai mare stat. Populatia este de numai 550.000 locuitori. In mare parte statul este muntos, varful McKinley atingand 6194 m , acesta fiind cel mai inalt virf muntos al S.U.A.
Insulele Hawaii, cu o suprafata de 16.705 km patrati, au devenit al 50-lea stat in anul 1959, arhipelagul Hawaian compunandu-se din 136 insule, dintre care 7 sunt locuite, de aproape un milion de locuitori.

Principalele atractii turistice din Statele Unite sunt: statiunile de vara Miami, Palm Beach – in Florida, Malibu in California, Colorado Springs, statiunile montane si de sporturi de iarna precum Denver, Sun Valley, Lake Placid, parcurile nationale si alte zone ocrotite, cu peisaje si fenomene naturale deosebite, monumente ale naturii Yellowstone, pesteri Mammoth Cave, Grand Canyon, cascadele Niagara, Yosemite , Death Valley.
Mari orase cu edificii moderne monumentale, muzee si alte obiective: New York (Statuia Libertatii, World Trade Center, Empire State Buildind, insula Manhattan, Banca Manhattan – „zgârie-nori”), Washington (White House) , Chicago, Los Angeles (studiourile Hollywood), San Francisco (Golden Gate Brigde), cazinourile din Las Vegas .

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu