Descrierea cascadei Nigara - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descrierea cascadei Nigara

Curiozitati > Curiozitati > Ape

Situata între statele New York si Ontario, Cascada Niagara este una din cele mai spectaculoase miracole naturale ale continentului Nord-American. Cascada se afla pe râul Niagara, care curge între Statele Unite si Canada de la Lacul Erie pâna în Lacul Ontario. Aceasta se afla la aproape 27 kilometri nord vest de Buffalo.
Cascada este divizata în doua parti de Insula Goat. Partea mai mare cea din stânga (canadiana) se numeste Horseshue Falls si are o înaltime de 56 de metri, iar lungimea crestei este de aproximativ 670 metri. Cealalta parte, American Falls, din jumatatea dreapta are o înaltime de 58 de metri, dar lungimea crestei doar de 320 metri.

Pâna ajunge sa curga peste stratul de roca, partea americana a râului are doar 1 metru adâncime, spre deosebire de cea canadiana care are aproximativ 6 metri adâncime. În fiecare minut aproape 340000 de metri cubi de apa cade peste stâncile cascadei Niagara. Din cauza caderii puternice de apa se formeaza o ceata care la rândul ei cu ajutorul soarelui da nastere la multe curcubee. Din acest motiv indienii Iroquois au numit cascada Cataracta Niagara.

Plonjarea puternica a apei a produs pesteri în spatele perdelei de apa. Excursionistii pot intra în pestera Vânturilor pentru a viziona ceva cu totul neobisnuit. Cascada Canadiana a sapat un bazin de plonjare de 59 metri adâncime.
Guvernele canadiene si americane au construit parcuri, platforme de vizionare, drumuri si autostrazi. Rezervatia Niagara State Park a fost înfiintata în 1885 si este cel mai vechi parc al statului New York. Acesta include un turn de observatie, lifturi care coboara în baza cascadei Americane si excursii cu barca la baza cascadei Horseshue.
Aria parcului este de mult timp statiune turistica cât si locul favorit cuplurilor care vor sa îsi petreaca luna de miere. Noaptea lumini colorate ilumineaza cascada.

Aproape toata apa a patru mari lacuri se varsa în Cascada Niagara. Acest imens volum de apa este folosit pentru a genera putere electrica pentru sase centrale electrice. Acestea produc aproximativ 6 milioane cai putere, 55 % pentru partea americana si 45 % pentru cea canadiana. Centralele iau apa din râurile de deasupra cascadei cu ajutorul unor canale. Lânga fiecare centrala apa cade prin stavilare în hidrocentralele de pe marginea râului Niagara.
Controlul cascadei Niagarei dintre SUA si Canada a oferit un exemplu de cooperare internationala. Un tratat în 1910 si câteva întelegeri mai târziu au fixat cantitatea de apa care urma sa revina fiecarei tari. În 1923 s-a înfiintat un minister international pentru controlul cascadei Niagara.

În 1950 cele doua tari au semnat un tratat care specifica minimul de curgere peste cascada. Acest minim prevede 2830 de metri cubi de apa pe secunda în timpul sezonului turistic si 1415 metri cubi pe secunda în timpul noptii. Acest minim a fost divizat în ambele parti ale cascadei. În total peste 5729 metri cubi de apa pe secunda cad peste cascada.
Între 1954 si 1958 SUA si Canada au completat un proiect remediabil. Aceasta enorma operatie a oprit eroziunea cu ajutorul unui control de structura, evacuare si umplere.
Comisionul centralelor hidroelectrice au terminat de construit Generatorul de electricitate Sir Adam Beck-Niagara nr. 1 în 1925 si nr. 2 în 1958. Capacitatea combinata a tuturor hidrocentralelor este de 1443000 kilowati.
În 1957 congresul Statelor Unite a aprobat constructia unei hidrocentrale apartinând statului New York. Aceasta avea o capacitate de 2190000 kilowati. Primul val de curent electrica fost transmis in anul 1961.
Cascada Niagara are aproape 25.000 de ani vechime.Roca dura (dolomite) de la baza cascadei este mult mai veche.Cascada a luat nastere pe "patul"unei insule din perioada Silurian intre 395 si 400 de milioane de ani in urma.Incetul cu incetul sedimentul vascos a intarit dolomitul care contine si megneziu.
Mai tarziu regiunea Niagara sa ridicat pana in centrul orasului Michigan.
Multe ere mai tarziu ghetarii au acoprit acesta regiune iar dupa topirea lor apa a inceput sa curga in bazinul Ontario formand noua cascada Niagara.Noaptea cascada este luminata cu reflectoare puternice oferind turistilor un spectacol de nemaivazut .

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu