Descrierea lacului Victoria - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descrierea lacului Victoria

Curiozitati > Curiozitati > Ape

Lacul Victoria denumit si Victoria Nyanza mai demult având numele de Lacul Ukerwe este situat în Africa de est în Tanzania, Uganda si Kenya. Lacul se afla la o altitudine de 1.113 de metri deasupra nivelului marii si este cel mai mare lac de pe continentul african ca suprafata.

Lacul Victoria este un lac tânar din punct de vedere geologic, având o vârsta sub un milion de ani. În urma cu 14.700 de ani a secat complet, cu toate ca este un lac relativ tânar are o flora si fauna foarte bogata.

Primele informatii despe Lacul Victoria au provenit de la negustorii arabi de sclavi sub denumirea de Ukerewe. Lacul a fost descoperit de cercetatorul englez John Hanning Speke în anul 1858 care numeste lacul dupa numele reginei Angliei de atunci, regina Victoria. Tot el a gasit Nilul Alb, care se scurge din lac ti care este unul dintre izvoarele celui mai mare fluviu al Africii. Pâna în acel moment, cunostintele europenilor despre teritoriile situate dincolo de coastele estice ale Africii nu erau cu mult mai bogate decât informatiile consemnate de Ptolemeu, geograful grec al Antichitatii. Înainte de descoperirile lui Speke, relatarile exploratorilor izvoarelor Nilului vorbeau despre triburi de canibali si despre maniferele de dimensiuni monstruoase care ar fi trait aici. Aceste povesti au fost tratate de contemporanicu o suspiciune la fel de mare ca cea rezervata relatarilor despre triburile de pigmei de pe malurile lacului urias.
La începutul secolul XIX, numerosi geografi de renume au refuzat sa dea crezare celor doi misionari germani, care povesteau cu încântare despre muntele acoperit de zapada din mijlocul savanei arse de soare (acestia se refereau fara îndoiala la Kilimanjaro). descoperirile lui Speke au fost întâmpinate cu o reacte la fel de plina de dispret. De abia dupa moartea sa, ziaristul si exploratorul american Henry Morton Stanley a confirmat existenta uriasului lac din Africa în anul 1875. Stanley a ajuns pe malurile Lacului Victoria la 27 februarie 1875 si a explorat lacul, pe care l-a înconjurat cu barca în 48 de zile. Formându-se din Lacul Victoria, Nilul este în acest loc doar un "izvor", a carui latime nu depaseste o suta de metri

Lacul este situat pe podisul de est african, la o distanta de 560 km de Kilimanjaro cea mai mare parte a lacului fiind în Tanzania, urmat de Uganda. Acest lac în urma cu milioane de ani fost mult mai mare. În partea de vest a lacului se varsa fluviul Kagera, în nord fiind Nilul Alb (Nilul Victoriei), care se scurge din lac, din aceasta cauza era considerat (gresit) lacul ca izvor al Nilui. În partea sudica a lacului se afla insula cea mai mare Ukerewe cu o suprafata de 560 km². Tarmurile lacului fiind mlastinoase planta dominata fiind papirusul.

Clima este subecuatoriala umeda.
Temperatura medie este de +26 °C vara si de +24 °C iarna. cantitatea anuala medie de precipitatii este de 1.500 mm. Sezonul ploios dureaza din martie pâna în mai si din noiembrie pâna în decembrie.

Lacul natural devine lac de acumulare
Cu suprafata lui de 68.870 km² este lacul african cel mai mare si pe glob fiind pe locul trei ca întindere, având suprafata statului Irlanda. Volumul apelor lacului de acumulare se cifreaza la 204.800.000.000 m³, iar volulmul total al lacului fiind de 2.760 km³. În anul 1954 prin construirea barajului Owen Falls lânga localitatea Jinja pe malul fluviului Nilului Alb în Uganda, s-a marit suprafata lacului, lacul de acumulare fiind numit "Victoria Reservoir". Oglinda apei atinge nivelul de 1.134 m peste nivelul marii. Uganda în anul 2002 a construit înca un baraj crescând suprafata lacului care atinge suprafata care o avea acum 80 de ani.

Flora si fauna
Împrejurimile Lacului Victoria sunt în cea mai mare parte alcatuite din mlastini, care nu permit accesul pe malurile sale. Datorita acestui fapt, natura si-a pastrat mult timp frumusetea virgina. Apele calde ale Lacului Victoria sunt un mediu ideal de viata pentru pesti. Dar lacul este si sursa unui virus care cauzeaza o periculoasa boala tropicala infectioasa. Pe lânga hipopotam sunt 550 de soiuri de pesti, în comparatie cu Europa unde traisc numai 200 de soiuri de pesti de apa dulce. Între aceste soiuri bibanul colorat a atras atentia în mod deosebit a biologilor. Din interese econmice însa s-a facut o greseala declansând un dezastru ecologic prin aducerea bibanului de Nil 1960 care a început sa se înmulteasca rapid distrugând populatia bibanului colorat. La aceasta se adauga depunerile de gunoi pe malurile lacului care duc la înrautatirea calitatii apei. Aceasta a determinat Global Nature Fund în anul 2005 sa declare lacul ca un lac amenintat din punct de vedere ecologic.

Crocodilul de Nil a fost complet exterminat din lacul Victoria. aici continua însa sa traiasca numerosi varani, excelenti înotatori care amintesc de niste mari sopârle preistorice.

Lacul Victoria este un adevarat paradis pentru cercetatorii care se ocupa cu studiul fluturilor si altor insecte.

Acest text a fost preluat de pe situl Wikipedia si este disponibil sub licenta   Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice




Tip Lac de rift
Suprafata lacului 68.800 km²
Altitudine 1.133 m
Lungimea malului 3.440 km
Lungime 337 km
Latimea maxima 250 km
Adâncime medie 40 m
Adâncime maxima 83 m
Volum 2,75 miliarde m³


 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu