Cel mai mare peste de apa dulce din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cel mai mare peste de apa dulce din lume

Curiozitati > Superlative > Animale

Pestele Arapaima sau pirarucu, cum este cunoscut în Brazilia, este una dintre cele mai mari specii de pesti de apa dulce din lume. Numele provine din limba indigena locala si se traduce ca "peste rosu", referindu-se atât la o petele luminoase de culoare rosie de lânga coada cat si culore carnii sale.


Datorita dimensiunilor sale uriase, trupul pestelui are o forma aerodinamica foarte buna si înotatoarele dorsale si anale sunt orientate spre spate aproape de coada iar pe corp are culoarea gri cu nuante verzui. În comun cu alti pesti de ordin Osteoglossomorph (pesti ososi), arapaima are dinti ososi ascutit, care ajuta foarte mult la taierea prazii.


Faptul ca specia arapaima este amenintata cu disparitia a fost descoperit de cercetatori din SUA Leandro Castello de la Woods Hole Research Center din Massachusetts si Donald Stewart de la Syracuse University din New York.

Expertii cercetatori au constatat ca populatia arapaima este serios amenintata de pescuit suprapracticat in regiunile mai sarace din Brazilia. Ei spun ca, deoarece acestia sunt foarte mari si înoata de obicei aproape de suprafata, acesti pesti sunt usor de prins.

Pirarucu poate ajunge la dimensiuni considerabile, la un moment dat au existat multe persoane care au prins specii de 3 metri lungime si care  cantareau peste 150 kg, fiind capabil de a ajunge, în unele cazuri, la o lungime maxima de 4,5 metri si o greutate de 200 kg. Cu toate acestea, în prezent exista putine exemplare mari, din cauza pescuitului excesiv al acestei specii si declinului stocurilor de peste, dimensiunea medie a scazut, desi este înca comun a întâlni exemplare de 2 metri lungime si 125 kg.
Pirarucu are de obicei o culoarea gri deseori întrerupte de pete portocalii pe la sfârsit si mai ales pe abdomen si spate. O alta caracteristica este modul în care respira aer si înghite când se ridica la suprafata în înot , pentru ca trebuie sa apara la suprafata la fiecare 10-20 de minute.

Femela atinge maturitatea sexuala la vârsta de 5 ani, la acest moment este, de obicei de 160 cm lungime. Sezonul de imperechere este din luna decembrie pâna în luna mai . Reproducerea este, de asemenea, legata de perioada de inundatii sezoniere si semi-anuale fluctuatia ulterioara a apei, pentru ca animalul depune ouale între februarie si aprilie, când nivelul apei este mai mic, într-un fel de cuib, de obicei, o vale larga de nisip 50 cm si o adâncime de 15 cm sub apa. În timp ce ouale ajung la maturitate, nivelul apei creste dramatic, astfel încât descendentul nascut are destula hrana pentru subzistenta. Mama este un parinte grijuliu, si îsi protejeaza oauale cu dârjenie.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu