Constanta - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Constanta

Destinatii > Europa > România > Orase

Constanta (turca Köstence, greaca T?µ? Tomí, bulgara) este un municipiu aflat pe coasta Marii Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorica Dobrogea, resedinta a judetului cu acelasi nume si cel mai mare oras al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Constanta este alaturi de Cluj Napoca orasul cu cel mai ridicat standard de viata din România. Conform recensamântului din anul 2002, Constanta avea 310.471 locuitori. În jurul municipiului exista o arie metropolitana importanta care face din Constanta a doua zona metropolitana a tarii dupa Bucuresti. Având o suprafata de 1013,5 km² si 446.595 de locuitori.

Amplasare
Constanta se afla în judetul cu acelasi nume, în partea de sud-est a României, la 44°10'24?N 28°38'18?E? / ?44.17333, 28.63833. Se situeaza pe coasta Marii Negre, într-o zona lagunara la est, deluroasa la nord si în partea centrala, si de câmpie la sud si vest. Orasul Constanta poseda o plaja proprie în lungime de 6 km. Partea de nord a municipiului, Mamaia, cea mai populata statiune turistica de pe Litoral, se afla pe malul unei lagune, având o plaja de 7 km lungime, plaja care se continua cu alti 6 km pe teritoriul orasului Navodari.

Municipiul se învecineaza cu orasele Navodari si Ovidiu la nord, cu comuna Agigea la sud (cu aceste trei localitati fiind lipit), orasul Murfatlar si comuna Valu lui Traian la vest, orasul Techirghiol si comuna Cumpana la sud-vest si Marea Neagra la est. Constanta este împartita în cartiere, cele mai renumite fiind Mamaia si Tomis Nord, însa fara ca acestea sa aiba vreo autonomie administrativa, precum sectoarele Bucurestiului, granitele neputând fi exact delimitate, cu exceptia statiunii-cartier Mamaia care are granite bine delimitate.

Ape
O mare parte din suprafata municipiului este amplasata într-o arie lagunara, având lacul Siutghiol (lacul laptos în turceste, cunoscut ca „Ghiolul Mare” printre constanteni si „lacul Mamaia” în limbaj turistic) în nord si lacul Tabacarie („Ghiolul Mic”) în nord-est. Constanta se afla practic pe o insula, municipiul fiind marginit la nord si nord-vest de Canalul Poarta Alba-Midia Navodari, la est de Marea Neagra, iar la sud si vest de Canalul Dunare-Marea Neagra.

Desi la suprafata nu exista nicio sursa de apa curgatoare, pe sub Constanta trece un fluviu subteran prin acviferul Jurasic-superior barremian,care curge cu o viteza foarte mica din directia sud-vest spre nord-est si al carui debit este comparabil cu al Dunarii, fiind cel mai important zacamânt de apa potabila din România. Toata apa potabila furnizata populatiei Constantei este extrasa prin câteva zeci de puturi din acest fluviu subteran si numai consumul industrial se face din sursa de suprafata „Galesu” aflata pe Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari. Din acest motiv municipiul nu s-a aflat niciodata în situatia de a restrictiona consumul de apa potabila, chiar si în vârf de sezon turistic, pe canicula sau seceta prelungite. De asemenea, Constanta este singurul municipiu din România si printre putinele orase din lume care trateaza apa potabila destinata populatiei prin raze ultraviolete în locul clorului.

Clima
Clima municipiului Constanta evolueaza pe fondul general al climei temperate continentale, prezentând anumite particularitati legate de pozitia geografica si de componentele fizico-geografice ale teritoriului. Existenta Marii Negre si, la nivel mai mic, a Dunarii, cu o permanenta evaporare a apei, asigura umiditatea aerului si totodata provoaca reglarea încalzirii acestuia. Temperaturile medii anuale se înscriu cu valori superioare mediei pe România + 11,2ºC. Temperatura minima înregistrata în Constanta a fost -25ºC la data de 10 februarie 1929, iar cea maxima +38,5ºC la data de 10 august 1927. Vânturile sunt determinate de circulatia generala atmosferica. Brizele de zi si de noapte sunt caracteristice întregului judet Constanta.

Constanta, fiind unul dintre cele mai mari orase ale României, este si un focar cultural de importanta nationala. Aici functioneaza Teatrul National, înfiintat în 2004 din unificarea teatrelor „Ovidius” si „Fantasio”. Aici functioneaza si Teatrul de Opera si Balet Oleg Danovski, înfiintat în 2004. Constanta este cunoscuta si datorita muzeelor sale numeroase: Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, compus din sase sectiuni: delfinariu, planetariu, observator astronomic, microrezervatie si expozitie de pasari exotice si decor, Acvariul, Muzeul Marinei Române, Muzeul de Arta Populara, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul Marii, Muzeul Portului Constanta si Muzeul de Sculptura „Ion Jalea”.

În Constanta se pot gasi exemple de stiluri arhitectonice diverse. Multe imobile decorate, ridicate în perioada 1878-1930, au cazut in paragina sau au fost demolate, dar Cazinoul, unicul exemplu al arhitecturii art nouveau din România, a fost renovat si astazi este considerat ca simbolul municipiului. Geamia veche si sinagoga veche se mai pot înca vedea (a doua nu mai are acoperis), iar Moscheea noua construita în 1910 în stilul maur se poate vizita. Edificiul roman din secolul II sau Farul zis Genovez (construit în 1860 de inginerul francez Michel Pasa, pe soclul genovez din Evul Mediu) sunt, împreuna cu biserica greceasca de pe Bd. Mircea cel Batrân, cele mai vechi cladiri din oras. Exista si diverse monumente, spre exemplu statuia lui Ovidiu si bustul lui Mihai Eminescu situat pe faleza. Fosta primarie, astazi Muzeu de Istorie Nationala si Arheologie, a fost deasemenea pastrata, iar cladirea Muzeului Marinei a fost recent renovata.

Acest text a fost preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu