Timisoara - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Timisoara

Destinatii > Europa > România > Orase

Timisoara (în germana Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiara Temesvár, în sârba Temišvar, în limba bulgarilor banateni Timišvár. În traducere: „cetatea de pe Timis”) este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis din regiunea istorica Banat, vestul României. La 1 ianuarie 2009, având 311.586 mii de locuitori, era al doilea oras ca populatie din România. Numele localitatii vine de la râul Timis (trecând la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.

Timisoara este situata în sud-estul Câmpiei Panonice (respectiv în sudul Câmpiei de Vest), în zona de divagare a râurilor Timis si Bega. Apele celor doua râuri au format aici un tinut foarte mlastinos si frecvent inundat. Timisoara însa s-a dezvoltat într-unul din putinele locuri pe unde se puteau trece mlastinile. Acestea au constituit pentru mult timp o autentica fortificatie în jurul cetatii, însa au favorizat si o atmosfera umeda si insalubra, precum si proliferarea epidemiilor de ciuma si holera, care au mentinut relativ scazut numarul de locuitori si au împiedicat semnificativ dezvoltarea cetatii. Cu timpul însa reteaua hidrografica a zonei a fost desecata, îndiguita si deviata. În urma acestor lucrari râul Timis a încetat sa mai strabata orasul. Îmbunatatirea terenului a fost realizata în mod ireversibil prin construirea Canalului Bega începând cu 1728 si desecarea completa a mlastinilor din împrejurimi. Totusi, terenul de pe raza orasului mosteneste o pânza freatica aflata la o adâncime de numai 0,5 - 5 metri, factor care nu permite construirea edificiilor înalte.

Ora locala este ora oficiala a României, si anume Ora Europei de Est.

Prima atestare documentara a localitatii Timisoara este destul de controversata, aceasta fiind plasata de specialisti în 1212 sau în 1266. În 1175 este mentionat comitatul Timis, dar sursele nu mentioneaza care este centrul economic si administrativ al acestuia. În momentul atestarii sale acesta facea parte din comitatul Timis, o unitate administrativ teritoriala a regatului ungar. Teritoriul cunoscut mai târziu ca Banat cu centrul administrativ în „Urbis Morisena” (apoi Cenad), fusese cucerit de catre maghiari în jurul anului 1030 si încorporat în regatul ungar.

Fiind asezata într-un punct strategic, de unde putea fi controlata o mare parte a Câmpiei Banatului, atât Timisoara cât si functia de comite de Timis au devenit din ce în ce mai importante. Timisoara a primit un impuls deosebit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, care în urma vizitei sale din 1307 a ordonat construirea aici a unui palat regal. În timpul anarhiei feudale, acesta va muta capitala Ungariei la Timisoara. Numirea lui Iancu de Hunedoara în functia de comite de Timis, în 1440 marcheaza un capitol aparte din istoria Timisoarei. Iancu de Hunedoara a fost cunoscut în întreaga regiune pentru reputata victorie de la Belgrad asupra otomanilor, fiind considerat în acea vreme aparator al crestinatatii. El a transformat orasul într-o tabara militara permanenta si în domiciliul sau, dupa ce s-a mutat aici împreuna cu familia. Astfel, cetatea va ramâne în posesia Corvinestilor pâna în 1490.....

Timisoara este un oras multicultural, influentat de diversele comunitati etnice, în special de cea germana, maghiara si sârba, dar si de cele bulgara, italiana si greaca. Mostenirea culturala si diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orasului. Cu cele peste 12 institutii culturale profesioniste, Timisoara este, dupa Bucuresti si Iasi, al treilea pol cultural din tara din punct de vedere al marimii si diversitatii ofertei culturale.[9] O mare traditie o are teatrul timisorean, care prin cele trei teatre de stat, (în premiera în Europa): Teatrul National, / Teatrul German si Teatrul Maghiar, ofera spectacole în limbile româna, germana si maghiara. Cele trei institutii împart aceiasi cladire-simbol cu Opera Româna.

Filarmonica Banatul întregeste paleta de oferta culturala de cea mai înalta calitate, pastrând astfel o traditia orasului care a vazut interpretând pe scenele lui nume mari precum Franz Liszt, Strauss fiul, Brahms, Enescu sau premiera Traviatei lui Verdi la 9 februarie 1855.

Patrimoniul cultural timisorean si banatean este întregit de Muzeul Banatului, înfiintat în 1872. Acesta adaposteste cea mai mare colectie de obiecte arheologice din Banat. Institutia are diferite ramuri, printre care un Muzeu de Arta, de Etnografie, Muzeul Satului Banatean, un Muzeul al Viorilor sau cel al Tehnologiei, Informatiei si Comunicatiilor. Muzeul mai detine si cea mai mare colectie de pasari si fluturi din Estul Europei. Oferta culturala este întregita de Teatrul de Papusi (înfiintat în 1949), Ansamblul Banatul, Biblioteca Judeteana (1904), Scoala Populara de Arta, Casa de Cultura, dar si numeroase galerii de arta, edituri, fundatii si asociatii culturale. Printre galeriile de arta cele mai vizitate este Galeria Calina, aflata în centrul orasului, promotor al artei tinere, loc unde expun atât artisti timisoreni, cât si pictori consacrati din tara.

Un episod deosebit din istoria Timisoarei îl reprezinta asediul cetatii de catre oastea taranilor rasculati condusa de Gheorghe Doja. Armatele rasculate, formate din iobagi români si unguri au avut câteva victorii împotriva armatelor nobilimii, dar au fost înfrânte lânga Timisoara de comitele Ioan Zapolya. Se spune ca locul unde Doja a suferit o cumplita moarte, fiind pus pe un scaun din fier înrosit si ars de viu este marcat de statuia Sfintei Marii din Piata cu acelasi nume a cartierului Iosefin. Totusi, ultimele ipoteze sustin ca torturarea lui Doja a avut loc chiar lânga castel, de unde nobilii au putut urmari macabrul spectacol. Deci, este mult mai probabil ca locul executiei sa fie undeva în fata Hotelului Central de lânga Muzeul Banatului.

În 1552 o armata otomana de 160.000 de oameni sub comanda lui Ahmed–Pasa ataca si cucereste cetatea,aparata de 2310 militari, transformând-o în capitala de vilayet otoman. Comandantul orasului, Stefan Losonczy, este capturat la 27 iulie 1552 si decapitat, dupa o rezistenta eroica.

În castelul din cetate se va instala un guvernator denumit "vali" sau " beilerbei" (uneori cu rang de pasa sau chiar vizir). Primul valiu sau beilerbei al Timisoarei este numit Kasim pasa, zis Gazi Kasim pasa,fost beilerbei al Budei. Pentru aproape 200 de ani Timisoara se va afla sub dominatie otomana, fiind sub control direct al sultanului si având un statut special, ca cel al oraselor Belgrad sau Buda. Cetatea cunoaste importante transformari; bisericile sunt transformate în moschei, numerosi musulmani se stabilesc aici, fortareata se transforma în baza necesitatilor strategice otomane. Cu toate acestea, ocupatia turceasca a fost o perioada de relativa pace, Timisoara fiind folosita de turci mai ales ca punct strategic de plecare pentru campaniile militare la nord-vest.

Timisoara detine cel mai amplu ansamblu de cladiri istorice din România, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin si Fabric. Arhitectura variata, influentele barocului Vienez si multitudinea de parcuri au adus Timisoarei, asa cum s-a spus mai sus, renumele de „Mica Viena” si de „Orasul parcurilor”. Câteva obiective turistice importante sunt:


Domul din Timisoara (construit între 1736-1774)Piete
Piata Unirii
Piata Victoriei
Piata Libertatii
Piata Maria (locul de unde a pornit Revolutia româna din 1989)
Piata Traian (centru al cartierului istoric Fabric)
Lacasuri de cult
Catedrala Mitropolitana
Domul romano-catolic
Catedrala Millenium
Biserica episcopala sârba
Sinagoga din Cetate
Sinagoga din Fabric
Monumente si cladiri
Castelul Huniade
Palatul Dicasterial
Palatul Baroc
Teatrul National din Timisoara
Baia Publica Neptun
Palatul Lloyd


Acest text a fost preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu