Ghid turistic San Francisco - Descriere San Francisco - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic San Francisco - Descriere San Francisco

Destinatii > America de nord > Statele Unite ale Americii > Orase

San Francisco, cu o suprafata de 122 kmp. din care 121 kmp de pamant si 480 kmp. de apa, este cel de-al 4-lea oras ca marime din California si al 14-lea ca numar al populatiei (circa 800.000 in oras si peste 4 mil. in zona metropolitana) din Statele Unite ale Americii.

Clima orasului este blanda tot anul, a nu se intelege prin asta vreo asemanare cu insorita Californie de sud. Ca marturie a climei placute, multe case nu au incalzire centrala si aproape tot anul se poate lua masa in aer liber, multumita sistemelor de incalzire de pe terase. Pentru zilele reci va sfatuim sa aveti la indemana o haina care sa va apere de vant si ploaie.

Unul dintre cele mai mari orase ale SUA, San Francisco este un centru turistic, care ofera multe atractii deosebite precum simbolul orasului Podul Golden Gate, aglomerata strada Market, cu magazine, cartierul Fisherman’s Wharf (Cheiul Pescarului) cu restaurante unde se servesc fructe de mare, Chinatown (cea mai mare aglomerare etnica chineza din exteriorul Chinei).
Odinioara, San Francisco numit Yerba Buena (Iarba Buna), era un sat pescaresc spaniol cu 400 de locuitori, aflat la un port natural. Aproximativ 75 de ani mai tarziu, cand in 1849 regiunea coastei de vest a devenit teritoriu american, orasul a fost numit San Francisco, dupa vechea misiune franciscana din apropiere. Orasul s-a extins rapid iar goana dupa aur din 1849 a antrenat o migratie atat de rapida, incat cautatorii aproape au cazut in Pacific, in disperarea cautarii unei vieti noi.

Acestia au venit din vest, dar si din est, mii de oameni au fugit din China pentru a munci din greu la calea ferata, care s-a construit pentru a face legatura intre orasul izolat si restul tarii, un proiect terminat in 1869. Au sosit si imigranti din Japonia, insa acestia au intemeiat o colonie separata, deschizandu-si propriile afaceri in cartierul Western Addition, cunoscut mai tarziu ca Japantown.
Chinatown si Japantown constituie astazi cele mai mari enclave asiatice din afara Asiei, iar astazi orasul se mandreste cu diversitatea populatiei si politica de toleranta.
Japonezii si alti investitori asiatici prefera insa orasul Los Angeles, care ofera spatii mai ample, o atitudine favorabila dezvoltarii si poate lucrul cel mai important, un val masiv de emigranti din Asia; la toate acestea se adauga oamenii, clima si piata de desfacere. Porturile Los Angeles si Long Beach au preluat cea mai mare parte a imensului trafic comercial din zona Pacificului, inlocuind orasele San Francisco si Oakland.
Orasul modern pastreaza relatia dintre materialism si bani pe de o parte si, pe de alta parte, ideile revolutionare si politica indreptata spre progres. In anii 1950 miscarea boema aparuta in cartierul Little Italie din North Beach, a ajutat la cresterea importantei culturale a orasului. Curentul cultural impotriva normelor a inflorit in cartierul Haight Ashbury (acum numit doar Haight) in timpul Verii Iubirii din 1967, iar comunitatile de homosexuali au luptat pentru un loc al lor, gasindu-l in strazile Castro si Pelk, unde au reusit sa duca o viata deschisa si linistita.

San Francisco este capitala financiara a coastei de vest, fiind o poarta de importanta majora spre Pacific, cu toate ca acum vasele prefera sa se indrepte spre Oakland.
Turismul este o industrie de seama, care aduce miliarde de dolari orasului in fiecare an. Golful, care se afla chiar intre Podul Golden Gate de la vest si Podul San Francisco-Oakland Bay de la est, adaposteste 14 insule mici, inclusiv Alcatraz, Angel, Yerba Buena si Treasure.
Cutremurul devastator din 1906 a schimbat orizonturile orasului, incendiile mistuind casele victoriene din lemn, doar cateva supravietuind, fiind astazi renumitele „Dame Pictate” din Piata Alamo.  

San Francisco a fost reconstruit, inlocuind vagoanele trase de cai care traversau dealurile Russian si Nob, cu vagoane cu cablu care au schimbat modul de deplasare al locuitorilor la sfarsitul secolului XIX. Inaugurarea Podului Golden Gate in 1937 a deschis noi orizonturi ale legaturii dintre om si natura, acesta devenind in scurt timp simbolul orasului.

Pe dealurile din oras e ilegal sa-ti parchezi masina fara sa o lasi in viteza, sau cu frana de mana trasa. Unele strazi terminandu-se in mare, in rest, San Francisco inseamna Golden Gates, Alcatraz, Fisherman's Wharf, China Town, cable car, viata gay, puterea consiliului municipal si coline.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu