Capitala Republicii Slovace, reprezinta unul dintre cele mai frumoase orase de pe cursul Dunarii, oras in care, de-a lungul timpului, limba si cultura a trei popoare – slovac, austriac si maghiar – s-au ingemanat. Este situata in Slovacia Occidentala, adunand, impreuna cu Banska Bystrica, Kosice si imprejurimile lor, peste 150 loc./kmp. Aflata la 60 km de Viena, 200 km de Budapesta si alti 330 km de Praga, Bratislava constituie o punte de legatura, pentru slovaci, catre Europa, iar pentru turisti, una catre metropolele Austria, Ungaria si Cehia.
Desi se intinde pe o suprafata mai mica decat cea a altor orase dunarene, a reprezentat, de-a lungul a mai multor secole, pe cand Europa era dominata de invaziile turcilor, resedinta regala, oferind astfel protectie conducerii si posibilitatea savarsirii ceremonialelor de incoronare. Prima atestare scrisa a avut loc in anul 907.
Aflata la numai 60 de kilometri de Viena, capitala slovaca este, din toate punctele de vedere, un oras vechi, cu un centru istoric renovat impresionant si cu o arhitectura baroc habsburgica ce ascunde trecutul comunist. Situarea Bratislavei la granita cu Austria si apropierea de Ungaria si Republica Ceha au avut ca rezultat un trecut politic agitat, dar - ca în toate orasele aflate la intersectia unor culturi diferite - si aici s-au creat premisele diversitatii arhitectonice sau culinare.
Principalele atractii: Catedrala Sf. Martin, Castelul Bratislava, Galeria Nationala, Muzeul National, Muzeul pentru copii Bibiana, Mausoleum Chatam Sofer, Centrul Vechi, Castelul Devin, Parta Michael, Piata Principala, Primaria Veche, Palatul Arhiepiscopului, Teatrul National Slovac, Muzeul de cultura evreiasca.
O alta atractie a orasului sunt activitatile din aer liber. Plimbarile prin parcurile Koliba, Parcul Horsky, Zelezne Studienka sau Devinska Kobyla sunt foarte cautate in radul turistilor dornici de relaxare.
Catedrala Sf. Martin – Locul de incoronare a regilor Ungariei si a sotiilor acestora, intre anii 1563-1830. In fiecare an, in luna septembrie, fastul incoronarilor revine la Bratislava printr-o ceremonie ce are loc in interiorul catedralei, in cinstea regelui Imperiului Habsburgic Maximilian al II-lea.
Castelul Bratislava – sta izolat pe Micii Carpati oferind o priveliste magnifica a orasului si imprejurimilor. Cladirea castelului are 4 turnuri (unul în fiecare colt) si o curte cu o fântâna adânca de 80 de metri. Cel mai mare turn este Turnul Coroanei, în sud est, construit în secolul XIII, care a gazduit bijuteriile coroanei. Zidurile exterioare si coridoarele interioare contin fragmente ale unor elemente de constructie gotice si renascentiste. La est de intrarea principala, se poate vedea poarta de intrare zidita în secolul al XVI-lea.
Palatul Primatial – contine renumita camera a oglinzilor unde au fost semnate numeroase tratate printre care tratatul de pace de la Pressburg dintre Napoleon I si Francis II
Palatul Grassalkovich – construit in stil baroc, dupa renovarea sa, in 1996, palatul a devenit resedinta presedintelui Slovaciei
Podul Apollo -cel mai nou pod, deschis in septembrie 2005 este utilizat zilnic de 30.000 - 50.000 de masini, asigurand legatura intre centrul orasului si cea mai mare suburbie, Petrzalka. Constructia podului, cu o lungime de 850 de metri, a costat patru miliarde de coroane slovace (mai mult de 100 de milioane de euro). Podul, care poarta numele unei rafinarii din Bratislava bombardata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, faciliteaza circulatia in oras, eliminand unele dintre numeroasele blocaje rutiere.