Destinatii în America de nord - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Destinatii în America de nord

Destinatii > America de nord
America de Nord

America de Nord este un continent din emisfera nordica, situat aproape în exclusivitate în emisfera vestica, marginit la est de Oceanul Atlantic,la vest de Oceanul Pacific, la nord de Oceanul Arctic si la sud de Marea Caraibelor si de America de Sud. America de Nord are o suprafata de 24.709.000 km² ce reprezinta aproximativ 4,8% din suprafata Terrei sau 16,5% din uscat. Populatia continentului a fost estimata în iulie 2008 la aproape 529 de milioane de oameni.Este al treilea continent ca suprafata, dupa Asia si Africa si al patrulea ca populatie dupa Asia, Africa si Europa.

Daca se considera continentul american ca un întreg, cuprinzând atât America de Nord si Centrala (în emisfera nordica a planetei nostre), si, respectiv America de Sud (care este situata în emisfera sudica a Terrei), atunci America are o suprafata totala de peste 42.000.000 km2, care este foarte apropriata de a Asiei. Ambele Americi sunt situate în emisfera vestica a planetei noastre.

Continent în emisfera vestica, care prin suprafata sa (42 186 000 km2) ocupa locul doi dupa Asia. Prin asezarea geografica si dupa conditiile fizicogeografice, America se împarte în America de Nord (24 930 000 km2) si America de Sud (17 843 000 km2), unite prin America Centrala istmica si insulara (521 499 km2). Are o populatie de 964 102 588 locuitori. Latitudinal, America este caracterizata print-o adevarata simetrie a zonelor de clima : în partile centrale are o zona de clima calda, marginita de o parte si alta de zone temperate, iar în extremitatile nordica si sudica o clima rece. Aceste variatii climatice se datoresc atît extinderii sale foarte mari în latitudine (15 000 km), cît si reliefului, caracterizat la rîndul sau prin trei mari unitati : în partea centrala, de la nord la sud, se întind cîmpiile (Mississippi, Orinoco, Amazonului, La Plata) marginite de o parte si alta de podisuri (Colorado, Podisul Marelui Bazin, Mexicului, Guyanelor, Braziliei) si de munti (Cordilieri, Apalasi, Anzi). Cîteva curiozitati care definesc mai precis trasaturile caracteristice, din punct de vedere geografic, ale acestui continent, sînt demne de subliniat. Astfel : Mammoth Cave (Pestera Mamut) este cea mai lunga pestera cunoscuta pîna în prezent în lume, avînd galerii care însumeaza 140 km lungime; Grand Canion - cel mai mare canion din lume, format pe cursul mijlociu l fluviului Colorado, are o lungime de 349 km si latimea de 6 - 20 km. Tot pe cursul fluviului Colorado este situat cel mai lung pod natural - 88 m. Cel mai adînc lac de origina vulcanica de pe glob este lacul Crater, care are adîncimea de 608 m si o suprafata de 55 km2. De asemenea, cel mai mare complex de apa dulce al Terrei este format de Marile Lacuri (247 000 km2): - Superior, Michigan, Huron, Erie, Ontario. Aconcagua este cel mai înalt vîrf din întreaga emisfera vestica si australa - 6 959 m. El este în acelasi timp si cel mai înalt vulcan stins de pe glob. În legatura cu padurile, în Amazonia exista cea mai compacta zona forestiera din lume, ocupând 5 000 000 km2 si este strabatuta de drumul transamazonian, care are o lungime de 5 300 km.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu