Stratul de ozon arctic - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Stratul de ozon arctic

Stiri turistice > Stiri geografice

                  Joi 26 Ianuarie 2012  
                  Aproximativ un an în urmă, oamenii de stiinta de la IMK, împreuna cu colegii de la Oxford au detectat că degradarea stratului de ozon de deasupra regiunii arctice pentru prima dată, a ajuns într-o măsură comparabilă cu cea din gaura de ozon de deasupra Polului Sud. Apoi, cercetatorii KIT au studiat mecanismele din spatele acestei cauze. Rezultatele lor au fost publicate în revista "Geophysical Research Letters."

Conform studiilor IMK, apariţia gaurii de ozon în regiunea arctică a fost în principal datorată temperaturilor extrem de reci din stratul de ozon, care se află la înălţimea de aproximativ 18 km, în stratosferă, şi anume al doilea strat al atmosferei Pamantului. Acolo, compuşi de clor provenind din clorofluorocarburi (CFC, de exemplu, gaze cu efect de seră şi frigorifici) şi de alţi poluanţi sunt convertite chimic la temperaturi de sub  -78 ° C. Aceste produse chimice de conversie a atacat stratul de ozon si îl distrug în parte. Una dintre principalele declaraţii în studiu: În cazul în care tendinţa la temperaturi mai reci în stratosferă observate în ultimele decenii vor continua, apariţia repetată a unei gauri de ozon Arctica trebuie să fie de aşteptat.
Echipa de cercetatori IMK au analizat masuratori ale compoziţiei chimice a atmosferei de către satelitul MIPAS dezvoltat de KIT. În plus, modele de calcul au fost făcute pentru a determina efectele concrete ale răcirii ulterioare a stratului de ozon. "Am constatat că scăderea în continuare a temperaturii cu doar 1 ° C ar fi suficientă pentru a provoca o distrugere aproape completă a stratului de ozon

Arctic în anumite parti", spune dr. Björn-Martin Sinnhuber, autorul principal al studiului. Observaţiile în ultimii treizeci de ani indică faptul că, în stratosferă iernile reci Arctice s-au racit cu aproximativ 1 ° C pe deceniu în medie. Potrivit Sinnhuber, dezvoltarea în continuare a stratului de ozon va fi, prin urmare, de asemenea, influenţată de schimbările climatice. El subliniază faptul că prin creşterea de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră aceste vor încălzi straturile de jos în aer aproape de sol ca urmare a reflectarii în parte a radiaţiei termice prin stratul de jos al atmosferei faţă de suprafaţa Pământului, dar duce de asemenea la o răcire a straturilor de aer din stratosfera de mai sus, în cazul în care  se afla stratul de ozon.

După prima descoperire a gaurii de ozon din Antarctica, în mijlocul anilor 1980, CFC au fost identificate rapid sa fie cauza, iar utilizarea lor a fost interzisă de către Protocolul de la Montreal din 1987. Cu toate acestea, va dura zeci de ani până când aceste substanţe vor fi fi scoase complet din atmosferă. "Răcirea viitoare a stratosferei ar consolida şi extinde efectele acestor substanţe asupra stratului de ozon", spune dr. Björn-Martin Sinnhuber. În prezent, este necesar să se studieze reacţiile potenţiale asupra schimbărilor climatice.
Studiul de faţă este încorporat în programe pe termen lung a IMK în acest domeniu. În luna decembrie, cercetatorii au început o campanie de noi măsurători în stratul de ozon Arctic în nordul Suediei folosind o aeronavă de mare altitudine. Din nou, au întâmpinat temperaturi extrem de scăzute. Cu toate acestea, nu este încă posibil să se prevadă dacă temperaturile vor fi suficient de scăzute într-un termen mai lung pentru a determina o degradare relativ mare de ozon din această iarnă.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu