Ghid turistic Chisinau - Descriere Chisinau - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Chisinau - Descriere Chisinau

Destinatii > Europa > Moldova > Orase

Din punct de vedere administrativ Chisinau este divizat in 5 sectoare: Centru, Botanica, Buiucani, Riscani si Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primaria municipiului (Comitetul Executiv Municipal).
Orasul se afla in partea centrala a unei structuri geologice din sud-estul Europii, a carei baza este formata din placi de granit si granisuri din epoca arheica, dispusa la o adincime de cca 1150 m sub nivelul marii.
Teritoriul municipiului si al periferiilor lui este impartit in 2 zone: de vest si de sud, care tin de zona Colinei Codrilor, reprezentate de cumpene inguste ale apelor si de pante de teren alunecator, de asemenea, de sectoarele de est si de nord ce se marginesc cu Cimpia Nistrului. O componenta importanta a reliefului Chisinaului il constitue valea Bicului si pantele ei dezmembrate. Partea cea mai mare, de pe malul drept al Bicului, ocupa 3 terase strabatute de citeva vilcele.

Clima Chisinaului este temperat continentala. Iarna este blinda, scurta; vara e calduroasa si de lunga durata. Primele observatii meteorologice s-au facut in 1844: sistematic - la Liceul Real (1886-1940), precum si la Scoala de Vinificatie (1885-1923).Cercetari intense ale climei au inceput in anii de dupa razboi la Statiile meteo de la Riscani (1944-1959), la Revaca (din 1959), precum si la Centrul Hidrometeorologic Chisinau.
De asemenea, este strabatut de râul Bâc (afluent de dreapta al Nistrului), cu afluentii Durlesti si Bulbocica. În zona suburbana a municipiului au fost amenajate rezervoarele de apa de la Ghidighici si de la Ialoveni ca locuri de recreere si argument.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Transportul public urban este asigurat de doua companii de stat, aflate în subordinea Primariei municipiului Chisinau, si mai multe firme private. Companiile de stat sunt organizate în regii autonome de transport, una având în gestiune transportul electric al orasului - RTEC si cealalta transportul cu autobuze. Companiile private au în gestiunea lor rutele de microbuze, numite generic, în Chisinau, rutiere.

Din 1949 în municipiu circula troleibuzele, cel mai ieftin mijloc de transport din oras. Astazi pe strazile Chisinaului circula 328 de unitati, existând 3 parcuri si 23 de rute.

Cultura in Chisinau


Chisinaul gazduieste anual festivalul de opera si balet „Invita Maria Biesu”. Prima editie a fost organizata în 1990 sub auspiciile cânteretei de opere moldovene Maria Biesu. În fiecare an cei mai buni cântareti de opera si solisti de balet din România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Italia, Franta, Austria, SUA si alte tari vin la Chisinau pentru a lua parte la acest festival.

Din 2001 la Chisinau se desfasoara festivalul international de film documentar „Cronograf”. În cadrul festivalului se proiecteaza si premiaza filme documentare realizate de regizori din diverse parti ale lumii. Festivalul este unicul festival de film documentar din Moldova, organizat de OWH Studio si sustinut de canalul „TV5 Monde”, Alianta Franceza, Uniunea Cineastilor. Statul nu ofera nici un fel de suport, desi la fiecare editie sunt prezenti unii idili cu discursuri pompoase si declaratii de drag.

Totodata, începând cu anul 2000, „TV 5 monde” si ambasada Canadei organizeaza „Festivalul Filmului Francez”, în cadrul zilelor culturii franceze în Moldova.

În fiecare an, în septembrie, are loc festivalul „Ethno-Jazz”, la care participa trupe de jazz din Moldova, Rusia, Israel, Polonia, Germania, India s.a.

“Orasul improvizat al etniilor îti deschide larg usile” A fost la 19 septembrie 2010, Biroul Relatii Interetnice în colaborare cu Ministerul Culturii si Primaria municipiului Chisinau a organizat traditionalul Festival al etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”, editia a X-a jubiliara. În acest an, circa 48 etnii conlocuitoare în Republica Moldova au transforma Gradina Publica „Stefan cel Mare” din capitala, într-o citadela multinationala doldora de cîntec si dans, expozitii de arte plastice si carti, lucrari de artizanat si altele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu