Ghid turistic Vilnius - Descriere Vilnius - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Vilnius - Descriere Vilnius

Destinatii > Europa > Lituania > Orase

Vilnius este capitala Lituaniei si a judetului Vilnius si este situat la granita cu Belarus. Vilnius gazduieste o Arhiepiscopie catolica si tot aici se afla o universitate înca din anul 1579.În oras este situat Aeroportul International Vilnius, cel mai mare din tara.
Este situat în sud-estul Lituaniei, la confluenaa raulurilor Vilnia si Neris. Distanta de la Vilnius la principalul port lituanian, Klaipsda, este de 312 km. De asemenea, orasul este la o distanta de 102 km de la Kaunas, 214 km de la Siauliai si 135 km de la Panevezys, aceste fiind toate orase principale a tarii.

Vilnius, are o populatie de 600.000 de locuitori. Este un oras medieval cu arhitectura baroca si gotica. Centrul istoric al orasului este unul dintre cele mai mari din Europa cu o suprafata de 3,6 kilometri patrati. Exista peste 1.500 de cladiri in Centrul Vechi, construite intr-o mare diversitate de stiluri arhitectonice. De aceea orasul Vilnius este trecut pe Lista Patrimoniului UNESCO. Exista peste 40 de biserici in Vilnius, iar dupa caderea comunismului au rasarit restaurante si hoteluri.
Partea istorica, cunoscuta sub numele de "Orasul Vechi", este considerata una dintre cele mai frumoase din Europa de Est. Se spune despre oras ca este unul dintre cele mai vechi ale tarii, un exemplu de îmbinare armonioasa a mai multor stiluri arhitectonice, de la gotic la baroc, de la stilul Renasterii la cel clasic.
Vilnius este un centru important de transport în zona baltica. Este începutul autostrazilor Vilnius-Kaunas-Klaipeda si Vilnius-Panevezys. Desi este navigabil, raul Neris nu este folosit pentru transport maritim. In oras este situat Aeroportul International Vilnius, cel mai mare din tara. Gara Vilnius este deasmenea un centru important feroviar.
Reteaua de transport în comun din Vilnius este compusa doar din troleibuze. În planificare este un sistem de tren suburban, similar cu metroul.
Vilnius este faimos, în zona tarilor Baltice, si pentru concertele de jazz sau teatrul experimental. „Festivalurile organizate la noi se bucura de recunoastere internationala", povesteste orgolios Viktor, care se recomanda simplu: artist! Printre monumentele de care lituanienii sunt mândri se numara "Castelul din ­deal" („Upper Castle") si Castelul Trakai. Aflat la 27 de kilometri de Vilnius, castelul Trakai, construit în secolul al XV-lea, cunoscut si sub denumirea de „castelul insula" (pentru ca este înconjurat de apa), este unicul de acest fel din estul Europei.

Principalele atractii: Castelul Lower, Primaria, Universitatea Vilnius(cea mai veche universitate din Estul Europei), Portile Dawn, Capela Portilor Dawn, Biserica Sf. Ana, Biserica Sf. Francis si Bernardine, Biserica Sf. Nicolae, Castelul Vilnius, Catedrala, Piata Catedralei, Biserica Sf. Petru si Sf. Pavel, Dealul celor 3 cruci, Centrul Vechi al Orasului (cel mai mare din Europa masurand 3.6 km²), Strada Pilies, Castelul Gediminas.
Catedrala din Vilnius, considerata "inima spirituala a Lituaniei", a fost construita în 1251, dupa ce regele Mindaugas s-a convertit la crestinism. Vizitata de zeci de mii de turisti a­nual, catedrala adaposteste capela baroca a Sfântului Casimir, construita în secolul al XVII-lea, faimoasa pentru amvonul în forma de pocal, unic în lume, datând din secolul XVIII.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu