Descriere Afganistan - Ghid turistic Afganistan - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Afganistan - Ghid turistic Afganistan

Destinatii > Asia > Afganistan

Afganistan este o tara cu suprafata de 652.000 kmp. si o populatie de aproximativ 26 mil locuitori, situata in Asia Centrala, invecinata cu Iranul la vest, Pakistanul la est si sud, Turkmenistanul, Uzbekistanul si Tadjikistanul la nord si China la est. În Afganistan traiesc 12 etnii ce pot fi impartite in trei grupuri:
Grupul persan, format din pastuni, tadjici, hazari, beluci, nuristani si aimaci.

Grupul turcic, format din uzbeci, kirghizi si turkmeni. Alte etnii: sindi (tigani) si penjabi.
Principala etnie afgana o reprezinta pastunii cu 38% din populatie. Acestia sunt musulmani suniti. Talibanii provin in special din randul acestora.
Tadjicii (25%) sunt musulmani suniti. Hazarii (19%) sunt siiti. Uzbecii (6%) sunt suniti. Belucii (4%) ca religie sunt suniti.

Talibanii sunt in majoritate pastuni, in timp ce opozitia antitalibana este in principal compusa din tadjici, hazari si uzbeci. Regele Zaher Shah provine din etnia pastuna.

Limbi vorbite: afgana sau pastuna, limba apartinand grupului iranian oriental al familiei de limbi indo-europene, foloseste alfabetul arab in varianta persana (pastunii); dari sau persana (tadjicii, hazarii,belucii), limbi turcice (uzbecii, turkmenii si kirghizii).

Afganistan are o clima continentala, secetoasa, cu patru anotimpuri distincte. Temperaturile variaza puternic în functie de anotimp si de regiune. Iernile aduc zapada, iar verile sunt calde si secetoase.

ape: 1.250 sq km (
Fluviul Amudjaria) .

Afganistanul este o tara cu un relief predominant muntos, atingandu-se altitudini de peste 6.700 metri in cadrul masivelor si lanturilor sistemului muntos Hindu Kush.
In partea centrala se afla podisul inalt Ghazni-Kandahar cu peste 2.000 de metri.
In nord se afla o campie inalta piemontana traversata de fluviul Amudaria, care formeaza granita naturala cu fostele state sovietice pe o lungime de 1250 kilometri.
O regiune mai joasa este Registan in sud-vest - un spatiu arid si desertic.

Istoric
Tara a fost stapanita in antichitate de mai multe popoare precum persii,grecii, arabii, mongolii.
Afganistan a fost constituit in anul 1747 sub conducerea lui Ahmad Sah Durrani si supus de catre Marea Britanie in urma a doua razboaie intre anii 1839-1842 si 1878-1880. In anul 1919 dupa cel de-al 3-lea razboi cu Marea Britanie, aceasta a recunoscut independenta statului Afganproclamata la 28 feb. 1919.
În timpul celui de-al doilea razboi mondial, Afganistan îsi mentine neutralitatea declarata în 1939. La 17 iulie 1973 regele Muhammad Zahir Sah (1933-1973) este înlaturat, monarhia este abolita, iar Afganistanul se proclama republica.

De la invazia Uniunii Sovietice din 1979, afganii s-au aflat iar in razboi. Mai intai, contra trupelor de la Moscova, cu pretul unei lupte sangeroase, care a provocat moartea a peste un milion de oameni. Dupa plecarea invadatorilor, razboiul nu a luat insa sfarsit. Diferite factiuni ale rezistentei islamice au pornit lupta pentru suprematie inca din momentul retragerii trupelor sovietice, de aceasta data intre ele. Conflictul a dus la moartea a peste 50.000 de persoane in cinci ani.

Kabul,capitala statului afgan cu o populatie estimata intre 2 si 4 mil locuitori, este centrul economic si cultural al tarii situat strategic pe valea raului Kabul in munti.
Kabul este legat de granita cu Tadjikistanul printr-un tunel pe sub Muntii Hindukus.
Principalele sale produse includ artilerie, îmbracaminte, mobila si sfecla de zahar, în ciuda situatiei continue de razboi din 1979, care a limitat productivitatea economica a orasului. Kabul ramane unul dintre cele mai periculoase orase ale lumii.

Obiective turistice
Muzeul National Afgan:
Fondat în anii 1920, Muzeul National Afgan (Muzeul din Kabul) este un loc de pastrare si de valorificare a articolelor afgane vechi de interes national si cultural. Este o cladire cu doua etaje în partea istorica a orasului Kabul. Colectia pe care o poseda era candva cea mai importanta din Asia Centrala cu peste 100.000 de articole, care marturiseau cultura mai multor milenii, însa în august si septembrie 1996 muzeul a fost devastat de oranduirea talibana. În 2003, comunitatea internationala a investit 350.000 $SUA ca sa refaca cladirea si sa redeschida acest muzeu. Pe 29 septembrie 2004 a fost re-inaugurat de presedintele ad interim, Hamid Karzai, cu numai 2500 de articole.
Printre piesele de mare valoare pastrate în acest muzeu sunt cele din fildes ca si antichitatile din Cusmir ale budismului primar si mai apoi ale Islamului primar.
În noiembrie 2004, arheologii au descoperit un tezaur compus din peste 100 de lazi, continand articole istorice ale muzeului, îngropate sub palatul prezidential si în alte arii din apropiere, probabil, de personalul muzeului pentru a le feri de jaf. Între aceste articole se afla si o bogata colectie de monede vechi de mii de ani, aproape din toate epocile si civilizatiile; marturie clara a importantei comerciale si a antichitatii Kabul-ului. Pana în prezent nu s-a reusit înca realizarea unei catalogari a acestei colectii.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu