Descriere Alma Ata - Ghid turistic Alma Ata - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Alma Ata - Ghid turistic Alma Ata

Destinatii > Asia > Kazahstan

Capitala Republicii Kazahe, situat la 700 - 800 m altitudine, la poalele muntilor Ala Tau. Are peste 1 348 500 locuitori, fiind al doilea oras ca marime din Asia Centrala Sovietica, dupa Taskent.

Orasul este situat într-o regiune seismica, de aceea vechile cladiri sînt construite din lemn, pe fundament de piatra. Cele care se mai pastreaza au ramele ferestrelor vopsite în albastru, ceea ce le da un aspect deosebit de viu. Este un centru industrial (construictii de masini, chimica, alimentara) si cultural (Universitatea înfiintata în 1934, Conservator, teatre, muzee). Muzeul Central, amenajat într-o cladire din lemn, cuprinde si o interesnata sectie de etnografie, unde pe lînga covoare, costume cazacesti, instrumente muzicale, sei etc. se afla o iurta de kazah, circulara, avînd un schelet de lemn peste care sînt prinse piei de animale.
  
La partea superioara are o deschizatura pentru ca fumul sa iasa afara atunci cînd înauntru se face focul. Cînd ploua deschizatura se acopera cu o piele trasa cu ajutorul unei frînghii.
  
Prin partile locului este obiceiul ca fiecare pereche de tineri casatoriti sa planteze 20 pomi fructiferi. De aceea, în oras, de-a lungul bulevardelor largi, perfect aliniate, sînt multi pomi fructiferi, fapt pentru care orasului i s-a dat numele de
Alma Ata, cuvinte care în limba kazaca înseamna "tatal merelor".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Harta Alma Ata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu