Ghid turistic Amsterdam - Descriere Amsterdam - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Amsterdam - Descriere Amsterdam

Destinatii > Europa > Olanda > Orase

Capitala constitutionala a Olandei, situata în delta fluviului Amstel si pe malul golfului Ijsselmeer. Are o populatie de 1 209 419 locuitori. În orasul- port sînt peste 100 de canale si peste 800 de poduri. Este cladit pe piloni înfipti adînc în mîlul subacvatic, din care motiv i se mai spune "Venetia Nordului". Astfel, gara centrala a orasului, construita pe trei insule mici, se sprijina pe 8 687 piloni de fundatie, iar palatul regal se înalta, la rîndul sau, pe 13 659 piloni. Portul, care este vizitat anual de peste 7 000 de nave, are o suprafata a tuturor bazinelor de 632 ha, iar lungimea cheiurilor însumeaza 46,5 km. Orasul are o industrie variata (nave, electronica, otel, turbine, institutii de desalinizare a apei marine, produse alimentare, textile). Este unul din marile centre mondiale de slefuirea diamantelor.
Numele orasului vine din limba latina Amstelodamum, care se traduce prin "digul de pe Amstel". Acest dig a fost ridicat de Gisbertus al III-lea (la sfîrsitul secolului al XII-lea) pentru a apara orasul de inundtiile provocate de Marea Nordului.

Capitala: Amsterdam (750 mii locuitori); Amsterdamul este un oras cu atmosfeara tinereasca si cosmopolita. Aproape orice locuitor al capitalei Olandei vorbeste fluent engleza.

Amsterdam, capitala Olandei este cunoscut pentru pitorestile sale canale, nenumaratele poduri si casele vechi.
Orasul a fost în asa fel construit, încât 101 kilometri de canale înconjoara partea interioara a orasului. Este situat pe un teren jos si plat (4 metri sub nivelul marii) pe râurile Amstel si IJ. Un sistem complicat de diguri, pompe si canale asigura mentinerea apelor la un anumit nivel astfel încât orasul si zonele înconjuratoare si nu fie inundate. Lacul Ijsselmeer de lânga Amsterdam, a fost initial un golf al Oceanului Atlantic numit Zuider Zee; acum un dig lung de 32 de kilometri separa lacul de ocean si astfel Amsterdamul a devenit un oras interior. În partea veche a orasului canalele sunt extinse ca o panza de paianjen.

Muzeul Van Gogh
Cea mai mare parte a muncii lui Vincent van Gogh nu a parasit niciodata Olanda, iar 200 de tablouri si 500 de desene sunt permanent expuse în muzeul care-i poarta numele, proiectat de Gerrit Reitveld. Tablourile sunt prezentate în ordine cronologica în functie de diferitele perioade de creatie si domiciliile lui Van Gogh de-alungul carierei.


Casa memoriala Rembrandt
    Rembrandt a locuit în casa sa timp de 20 de ani, pâna a parasit-o, falit fiind, în 1658. Este intesant de stiut ca falimentul sau a venit în urma faptului ca cei ce au comandat pictarea “Rondului de noapte” au fost total nemultumiti de aceasta, care în cele din urma i-a distrus cariera. Casa a fost restaurata si acum adaposteste peste 250 din gravurile sale si niste picturi ale elevilor sai.

Muzeul de stat, pe departe cel mai mare muzeu din Olanda, gazduit într-o cladire monumentala neo-renascentista proiectata de PJH Cuypers atrage peste un milion de vizitatori pe an, si este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari muzee de pictura si arta decorativa din vestul Europei. În prezent este împartit în 6 departamente: Pictura, Camera de tiparire, Sculptura si Arta decorativa, Istoria Olandei, Arta asiatica si Textile si Costume.

Muzeul Stedelijk gazduieste una dintre cele mai mare colectii de arta moderna din Olanda. Expozitia se concentreaza asupra stilurilor abordate de Picasso, pictorii olandezi Karel Appel, Willem de Kooning, Piet Mondriaan si de pictorii francezi Monet, Cezanne, Matisse, Chagal si Renoir.În muzeu de asemenea se poate vedea o colectie a operelor lui Malewich.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informatii utile

Limba: Dutch
Moneda: Euro
Electricitate: 220 volti, AC/50Hz
Codurile de telefon: +31 (Olanda), 020
(Amsterdam)
Codurile de urgenta: Salvare / Pompieri / Politia 112
Fus orar: Ora Europei Centrale (GMT + 1)
Posta centrala: Singel la 250-256
Raadhuisstr
Principalele Birou de turism: VVV birou, Stationsplein
10 (în fata Centraal Station)

Misiuni diplomatice

SUA: +31 (0) 70 310 9209
Regatul Unit: +31 (0) 70 427 0427
Canada: +31 (0) 70 311 1600
Australia: +31 (0) 70 310 8200
Africa de Sud: +31 (0) 70 392 4501
Irlanda: +31 (0) 70 363 0993
Germania: +31 (0) 70 342 0600
Spania: +31 (0) 70 364 3814
Italia: +31 (0) 70 302 1030
Noua Zeelanda: +31 (0) 70 346 9324
Franta: +31 (0) 70 312 5800

Piata Dam

Piata Dam este cea mai cunoscuta piata din Olanda. Satul de pescari care mai târziu s-a transformat în orasul Amsterdam se construise exact în acest loc în jurul anului 1270. Este un centru de oras ideal, chiar daca din punct de vedere geografic si administrativ a încetat de multi ani sa constituie centru. Ea reprezenta locul de întâlnire al întregii comunitati cu ocazia ceremoniilor oficiale si a evenimentelor celor mai importante.

Palatul Regal
Palatul Regal, un exemplu de arhitectura clasica olandeza, a fost proiectat de Jacob van Campen si construit între anii 1648 si 1655. Construit pe 13659 de pile, necesare pentru a creea o baza solida pe pamântul mlastinos, a fost initial construit pentru a înlocui fosta primarie, care fusese distrusa complet într-un incendiu. Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon, l-a transformat în palat regal în 1808, când el a devenit rege al Olandei, chiar daca a abdicat dupa doar 2 ani.
Cel mai incitant lucru de aici ramane insa lipsa de constrangeri. Legalitatea consumului de cannabis este un exemplu arhicunoscut, dar marginal, care nu defineste decat in mica masura mentalitatea toleranta a olandezilor.
Sediul guvernului, al parlamentului si resedinta regala: Haga
(450 mii locuitori)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Harta orasului Amsterdam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu