Descriere Arabia Saudita - Ghid turistic Arabia Saudita - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Arabia Saudita - Ghid turistic Arabia Saudita

Destinatii > Orient > Arabia Saudita

Arabia Saudita,  cu suprafata de 2,1 mil. kmp. si o populatie de circa 20 milioane de locuitori, este un stat ce ocupa cea mai mare parte a Penisulei Arabia, avand o mare deschidere la Golful Persic si la Marea Rosie, fiind  cea mai intinsa tara din regiune si totodata una dintre cele mai mari de pe glob. Tara se invecineaza cu Iordania in partea de nord, irak la nord si nord-est, Kuweit, Bahrain, Qatar si Emiratele Arabe Unite la est, Oman la sud-est si sud si Yemen la sud.

Relieful este format dintr-un podis ondulat ce ocupa doua deserturi: Nefud, in nord, si
Rub al Khali, in sud, inconjurat de lanturi muntoase. Muntii au de regula altitudine mica, avand inaltimi de aproximativ 1000 m, cu exceptia lantului din vest, pararel cu tarmul Marii Rosii, cu peste 2500 m.
In cea mai mare parte a teritoriului clima este tropical-uscata, desertica:
temperaturi ridicate, mari amplitudini termice si precipitatii scazute.
Vegetatia naturala lipseste sau este foarte saraca, xerofila, adaptata la
uscaciune, exceptie facand sud-vestul tarii unde exista paduri.
Fauna este saraca si ea in mamifere, sacalul, mai multe specii de antilope precum Oryx,  maimute  si mai bogata in pasari, in zona litorala, si reptile ca  si cobra de nisip, vipera.

In
Arabia Saudita inca exista populatii nomade, adica triburi de beduini, care se deplaseaza in cautarea hranei pentru animalele pe care le cresc.
Populatia este repartizata inegal pe suprafata tarii, fiind concentrata in zona litoralului Marii Rosii si al Golfului Persi si in apropierea acestora, a tarii.

Riyadh - capitala si cel mai mare oras din Arabia Saudita, cu o suprafata de 1.554 kmp. si peste 3,5 milioane de locuitori, este situata in regiunea Najad in centrul Peninsulei Arabiei.
Alte regiuni sunt insa foarte slab populate sau chiar nepopulate, cum este desertul Rub al Khali, care ocupa treimea sudica milionare, Mecca, Medina si Taif.
Cu exceptia capitalei,
Riyadh, celelalte centre urbane importante, Jiddah, Mecca, Medina, Taif, se afla pe tarmul Marii Rosii sau in apropierea acestuia.

Arabia Saudita beneficiaza de cele mai mari zacaminte de petrol de pe glob, cotate la un sfert din totalul mondial, precum si de insemnate zacaminte de gaze naturale.
Economia se bazeaza pe exploatarea si prelucrarea petrolului, fiind una dintre tarile ce au cunoscut o dezvoltare economica importanta ca urmare a valorificarii acestui zacamant, folosit intens pe plan mondial.

Neavand resurse de apa, Arabia Saudita a dezvoltat cea mai puternica industrie de desalinizare a apei de mare din lume, apa astfel obtinuta asigura aproximativ 70 % din necesarul tarii, iar sarea rezultata este folosita ca materie prima in industria chimica.

Arabia Saudita detine una dintre cele mai moderne retele de transport din regiune si totodata de pe continent, reamarcandu-se prin reteaua de autostrazi si aeroporturi moderne din orasele Riyadh, Jiddah si Mecca, precum si porturile petroliere Ras Tannurah, la Golful Persic, cel mai mare din lume, si Yanbu, la Marea Rosie.
De asemenea, dispune de mari conducte care transporta petrolul spre Marea Mediterana si Marea Rosie, de unde, imbarcat in petroliere, acesta ia calea Europei si Americii.

Locatie
Orientul Mijlociu, la marginea cu Golful Persic si Marea Rosie, la nord de Yemen

Coordonate geografice
25 00 N, 45 00 E

Suprafata
în total: 2.149.690 kmp
Teren: 2.149.690 kmp
apa: 0 kmp

Hotare terestre
în total: 4,431 km
vecine: Irak 814 km, Iordania 744 km, 222 km Kuweit, Oman 676 de km, 60 km Qatar, EAU 457 km, 1458 km Yemen

Linia de coasta
2640 km

Clima
dura, desertca uscata cu temperaturi extreme

Teren
în cea mai mare parte pustiu, desert de nisip

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Golful Persic 0 m
mai înalt punct: Jabal Sawda-3133 m

Resurse naturale
de petrol, gaze naturale, minereu de fier, aur, cupru

Populatia
28.146.656
 
Grupuri etnice
Arabe de 90%, afro-asiatice 10%

Religii
Musulmane 100%

Limbi
Araba

Nume de tara
forma conventionala lunga: Regatul Arabiei Saudite
conventionale scurt formular: Arabia Saudita
locale de mult timp forma: Al Mamlakah al Arabiyah ca Suudiyah
locale scurt formular: Al Arabiyah ca Suudiyah

Guvernul de tip

monarhie

Capitala
nume: Riyadh
Coordonate geografice: 24 38 N, 46 43 E
diferenta de timp: 3 UTC  

Subdiviziunile
13 provincii (mintaqat, singular - mintaqah); Al Bahah, Al Hudud frasin Shamaliyah, Al Jawf, Al Madinah, Al Qasim, Ar Riyad, Ash Sharqiyah (Provincia de Est), 'Asir, Ha'il, Jizan, Makkah, Najran, Tabuk

Independenta

23 septembrie 1932 (ziua de unificare a Împaratiei)

Ziua Nationala
Unificare a Regatului, 23 septembrie (1932)

Executivul

sef de stat: Regele si de prim-ministru ABDALLAH bin abd al-Aziz Al SAUD (de la 1 august 2005); mostenitor aparent Crown Prince Sultan bin abd al-Aziz Al SAUD (frate vitreg al monarhului, nascut la 5 ianuarie 1928); nota -- monarhului este atât de sef de stat cat si sef de guvern

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu