Descriere Belize - Ghid turistic Belize - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Belize - Ghid turistic Belize

Destinatii > America centrala > Belize

Belize este un mic stat situat pe coasta de est a Americii Centrale, in Marea Caraibelor care se invecineaza cu Mexic in partea de nord si vest si Guatemala in vest si nord.
Belmopan este capitala tarii, cea mai mica din lume, un oras cu magazine si chioscuri de unde turistii pot procura haine si suveniruri. mancare.
Tara se intinde pe o suprafata de 22.800 Kmp si are o populatie de 270.000 locuitori. Ora in Belize este GMT -06:00.In tara se circula pe partea dreapta.prefixul telefonic este  +501.Limba vorbita este engleza iar moneda nationala este dolarul-belinez divizat in 100 centi.

Denumirea tarii si a orasului cu acelasi nume care este capitala anterioara si cel mai mare oras, vine de la Raul Belize.
Tara are un relief format dintr-un podis cu altitudine joasa cu cateva lanturi muntoase care il intretaie, precum si numeroase lacuri si rauri in special in partea de nord; in paralel cu tarmul la o distanta de 50 km se afla o bariera de corali de cateva sute de km lungime.


Clima este pe tot timpul anului calda si umeda.Pe coasta tarii pot aparea mai ales in timpul verii uragane .Precipitatiile  minime se inregistreaza in partea de nord si vest a tarii (1400 mm). La poalele muntilor pina la 2500 mm iar in munti abundente 4000mm.Temperatura medie a anului este de 26 grade iar in munti de 24 grade. Teritoriul tarii este acoperit intr-o mare parte de savane de palmieri iar spre coasta paduri de mangrove. Câteva animale care traiesc in junglele tarii ar fi jaguarul,tapirul,serpi veninosi iar pe tarmuri pot fi intalniti crocodili de apa sarata.

Peninsula Placencia- Satul Placencia este locul preferat de foarte multi
turisti, cu toate ca nu este o statiune special amenajata.Cu toate astea aici se afla cateva dintre cele mai bune hoteluri din Belize, restaurante,  plaje cu nisipuri fine si apa limpede. Aici este si punctul de plecare pentru mici excursii in jungla pentru a putea admira ruinele si cascadele.
In ciuda faptului ca Placencia este un loc linistit, turistii isi pot petrece timpul in baruri si cluburi unde
viata de noapte este la ea acasa putand participa la concursuri de karaoke, dansa sau juca biliard.

Belize este situat pe coasta de est, un oras plin de istorie, de aici turistii pot porni in excursii spre Placencia, Bazinul Cockscomb, situri arheologice, precum Caracol sau Xunantunich.
San Pedro este orasul cu cele mai multe atractii turistice, cu toate ca este o asezare de mici dimensiuni. Vizitatorii pot traversa orasul de la nord la sud in doar 15 minute, putand merge pe jos sau inchiria o masinuta de golf sau o bicicleta.
San Pedro este un loc atractiv, pentru toate categoriile de vizitatori, de la cei pretentiosi care doresc o vacanta luxoasa, la cei care-si doresc doar o iesire in mediu exotic. Un loc de cazare deosebit este hotelul Ruby's, situat in sudul orasului, care are camere cu vedere spre mare. O statiune apropiata de San Pedro este Mata Chica.
Caye Caulker este o micuta insula de coral, situata in Marea Caraibe langa coasta, unde se gaseau odinioara mai multe santiere navale, corabiile construite aici erau unse cu petrol pentru rezistenta la apa. Se poate ajunge aici cu mici avioane sau cu barca, insula aflandu-se la doar 30 de km de orasul Belize.
Aici se afla bariera de corali Belize, a doua ca marime din lume, unde pasionatii de scufundari subacvatice vor gasi locul ideal pentru ei.

Locatie
America Centrala, incadrata intre Marea Caraibelor, Guatemala si Mexic

Suprafata
în total: 22,966 sq km
Teren: 22806 m² km
de apa: 160 m² km

Hotare terestre
în total: 516 km
vecine: 266 km Guatemala, Mexic 250 km

Clima
tropicala; foarte fierbinte si umeda; anotimp ploios (mai-noiembrie); sezonului uscat (februarie-mai)

Altitudine extreme
cel mai mic punct: Marea Caraibelor 0 m
mai înalt punct: Doyle's Delight 1160 m

Resurse naturale
potentialul de teren arabil, cherestea, de peste, hidroenergie

Populatia
301270 iulie 2008 estimatie

Grupuri etnice
mestizo 48.7%, Creola 24,9%, 10,6% Maya, Garifuna 6.1%, altele 9,7%

Religii
Romano-Catolica 49.6%, Protestanti 27% (Penticostala 7,4%, Romanian 5.3%, Adventista de Ziua a Saptea 5,2%, Mennonite 4,1%, 3,5%, metodist, Martorii lui Iehova 1,5%), alte 14%, nici unul de 9,4% (2000)

Limbi
Spaniola 46%, 32,9% Creola, Mayan dialecte de 8,9%, Engleza 3,9% (oficial), Garifuna de 3,4% (Carib), germana 3,3%, altele 1,4%, 0,2% necunoscut

Nume de tara
forma conventionala lunga: nici unul
conventionale scurt formular: Belize
fosta: British Honduras

Guvernul de tip
democratia parlamentara

Capitala
nume: Belmopan
Coordonate geografice: 17 15 N, 88 46 W
diferenta de timp: UTC-6

Subdiviziunile
6 districte; Belize, Cayo, Corozal, Orange Walk, Stann Creek, Toledo

Independenta
21 septembrie 1981 (de la Marea Britanie)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 21 septembrie (1981)

Executivul
sef de stat: Regina Elizabeth II (din 6 februarie 1952); reprezentata de Guvernatorul General Domnule Colville Young, Sr. (din 17 noiembrie 1993)
cap de guvern: Primul-ministru Dean Barrow (de la 8 Februarie 2008)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu