Descriere Cipru - Ghid turistic Cipru - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Cipru - Ghid turistic Cipru

Destinatii > Europa > Cipru

Cipru este o republica cu capitala la Nicosia. Se intinde pe o suprafata de 9251 km patrati si are o populatie de 771.657 locuitori 84 loc pe km patrat. Limba vorbita este limba greaca,turca amnadoua fiind limbi nationale pe linga care se vorbeste limba engleza. Moneda nationala este lira divizata in 100 centi. Cea de-a treia insula ca marime Cipru se afla la rascrucea dintre Europa, Asia si Africa. În partea de sud sunt situati muntii Troodos cu virful Olympos 1953 m.

Clima este mediteraneana cu veri secetoase si calde si ierni foarte blande.Temperatura medie este de 10 grade in ianuarie si de 30 grade in iulie. Cea mai mare parte a populatiei o reprezinta grecii-ciprioti 78% care traiesc in proportie de 99.5% in parteagreaca a insulei dupa care urmeaza turcii-ciprioti 18% care deasemenea traiesc in proportie de 98.5% in partea turca a insulei. 78% dintre ciprioti sunt greci-ortodocsi iar 18% sunt mosleemi-suniti. Insula este despartita de o granita care guvernul a instalat-o intre partea turca si partea greaca a insulei datorita tensiunilor care au existat dintotdeauna intre greci-ciprioti si turcii-ciprioti. Nicosia este o atractie a insulei datorita istoriei bizantine intrupata de multe biserici din acel timp. Cele mai populare plaje se gasesc la Limassol si Larnaca.

Istorie
Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină. În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciați până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Veneției. În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Ciprul a obținut independența de stat, constituindu-se ca republică federală binațională (greacă și turcă), în cadrul Commonwealth-ului Britanic.

În august 1974 episcopul Makarios,presedinte, a fost inlaturat de la putere de catre simpatizantii miscarii Enosis, avand ca scop unirea cu Grecia. Serviciile secrete turcești au aflat de intenție și, în noaptea dinaintea declarării anexării Ciprului la Grecia, trupele turcești au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turci, instaurând în 1983 Republica Turcă a Ciprului de Nord și alungând pe toți grecii. Cei din sud au reacționat în același fel și i-au alungat în nord pe toți turcii. Situația s-a perpetuat până în zilele noastre. Actul nechibzuit a declanșat așa-numita „criză cipriotă”. Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută numai de Turcia din prima săptămână de la înființare.
La 1 ianuarie 2008, adoptă moneda euro.
Pe 17 februarie 2008 au avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale, iar Dimitris Christofias a fost ales președinte din al doilea tur (24 februarie).

Economie

Categorii de teren: agricol 434000 ha (46,9%) din care 80000 ha irigate, pășuni 93000 ha (10,1%), păduri 171000 ha (18,5%).
Resurse: grâu, cartofi, vin, măsline, citrice, tutun, bumbac, lemn, ovine, caprine, asini, porcine, lână, produse lactate, piei, pește, cupru (25200t/1962), pirite de fier, crom, sulf, azbest, ciment, textile (mătase).
Export: citrice, vin, minereuri de cupru, fier și crom, bumbac, lână, brânzeturi.

Geografia Ciprului
Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană după Sicilia și Sardinia. Este localizată în estul Mării Mediterane în sudul Turciei. Insula Cipru este situată în regiunea Orientului Mijlociu, în Marea Mediterană, delimitată în teritoriu de Siria în Est și Turcia în nord.

Patrimoniul cultural mondial
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse următoarele obiective culturale din Cipru:
Situl arheologic de la Paphos (1980)
Bisericile cu picturi murale din regiunea Troodos (1985, 2001) (Kykkos ș.a.)
Vestigiile arheologice de la Choirokoitia (1998)

Acest text estepreluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice;

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu