Descriere Guatemala - Ghid turistic Guatemala - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Guatemala - Ghid turistic Guatemala

Destinatii > America centrala > Guatemala

Guatemala este un stat cu suprafata de 108.889 kmp. situat in America Centrala invecinata cu mexic la nord-vest, Oceanul Pacific la sud-vest, Belize si Marea Caraibelor la nord-est, El Salvador si Honduras la sud-est.
Tara are o populatie de aproximativ 13 milioane de locuitori cu o densitate de 134 de locuitori pe kmp.
Limba oficiala este spaniola si dialecte indiene.

Relieful in aceasta tara este diversificat de la lantul muntos Sierra Madre care se continua din Mexic pana in Guatemala, cel mai inalt varf fiind Tajamulco 4210 m, pana la campia de pe coasta care margineste Oceanul Pacific. In partea de nord exista o mare suprafata de depresiuni cu temperaturi de 25 de grade Celsius si precipitatii bogatein tot timpul anului.
Regiunile muntoase sunt mai secetoase si in Guatemala City, la o inaltime de 1500 m temperatura este de 17-21 de grade iar precipitatiile ating 130 de cm.
Tara este afectata uneori de cutremure de pamant si de uragane, un cutremur devastator avand loc in anul 1776 cand a fost necesara mutarea capitalei de la Antigua la
Ciudad de Guatemala,  in timp ce Antigua a fost reconstruita.


Reteaua de transport este formata din 953 km de cale ferata si 17.315 km de sosele.
In
Guatemala, multi turisti pasionati de trecutul acestei tari viziteaza anual ruinele unor orase maya, raspandite pe intregul teritoriu, care ilustraza aspecte ale culturii, artei si organizarii sociale a mayasilor. Civilizatia maya, renumita prin templele sale, renumita in perioada cuprinsa intre secolele 300-800 d.Hr.

Turistii dornici de aventura au posibilitatea sa descopere
peisajul salbatic, putand sa se delecteze cu diverse activitati de la catararea pe stanci pana la admirarea si imortalizarea peisajelor exotice deosebite.
Antigua Guatemala este printre cele mai vechi si mai frumoase orase din Guatemala, cu un aer curat, atmosfera linistita si o multime de locuri de petrecere a vacantei.
Antigua, cu strazi pavate, case coloniale datand  din secolele XVII si XVIII, multe din ele in ruine bine pastrate, care sunt deschise majoritatea publicului, asigura in continuare vechiul sau farmec.

Limbi
Spaniola de 60%, 40% de limbi amerindiene (23 de limbi amerindiene recunoscute oficial, inclusiv Quiche, Cakchiquel, Kekchi, Mam, Garifuna, si Xinca)

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Guatemala
conventionale scurt formular: Guatemala
locale de forma lunga: Republica de Guatemala
locale scurt formular: Guatemala

Guvernul de tip
Republica Democrata constitutionala

Capitala
nume: Guatemala
Coordonate geografice: 14 37 N, 90 31 W
diferenta de timp: UTC-6
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din luna aprilie; se termina ultima vineri, în septembrie;

Subdiviziunile
22 departamente (departamentos, singular - Departamento); Alta Verapaz, Baja Verapaz, Chimaltenango, Chiquimula, El Progreso, Escuintla, Guatemala, Huehuetenango, Izabal, Jalapa, Jutiapa, Peten, Quetzaltenango, Quiche, Retalhuleu, Sacatepequez, San Marcos, Santa Rosa , Solola, Suchitepequez, Totonicapan, Zacapa

Independenta
15 septembrie 1821 (de Spania)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 15 septembrie (1821)

Executivul
sef de stat: Presedintele Alvaro COLOM Caballeros (din 14 Ianuarie 2008); Vice President Rafael ESPADA (din 14 Ianuarie 2008); nota - presedintele este atat de sef de stat cat si sef de guvern

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu