Descriere Honduras - Ghid turistic Honduras - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Honduras - Ghid turistic Honduras

Destinatii > America centrala > Honduras

Honduras este un stat cu suprafata de 112.088 kmp. situat in America Centrala invecinat la vest cu Guatemala, la sud-vest cu El Salvador, la sud-est cu Nicaragua, la sud cu Oceanul Pacific iar la nord cu Marea Caraibelor.
Tara are o populatie de aproximativ 5 milioane de locuitori cu o densitate de 42 de locuitori/ kmp. avand ca limba oficiala limba spaniola, iar ca moneda oficiala - Lempira (1 lempira = 100 centavos).
Capiatala tarii si cel mai mare oras se afla la Tegucigalpa, un oras cu aproximativ 700.000 locuitori.

Aproximativ trei sferturi din teritoriul tarii este muntos, cel mai inalt varf fiind Cerro de las Minas cu 2.849 m. Cea mai intinsa depresiune este pe vaile de nord si de-a lungul campiei mici de pe Coasta Pacificului.

Depresiunile sunt calde si umede, cu temperaturi cuprinse intre 20 si 26 grade Celsius si o cantitate de precipitatii de 170-270 cm pe an, si temperaturi mai scazute in zonele muntoase.
Temperatura medie la tegucigalpa este de 19 grade Celsius in luna ianuarie si 23 grade in iulie.

Paduri tropicale dese acopera campia de pe Coasta Marii caraibelor si pantele mai joase ale muntilor. Din cauza defrisarilor masive din aceasta tara, animale salbatice ca puma, jaguarul, caprioarele, crocodilii si pasarile sunt in pericol.
Honduras dispune de 1.004 km de cale ferata, in principal in partea de nord a tarii, in zona in care se cultiva banane, si 17.947 km de drumuri din care 2.383 km sunt amenajate. Pentru traficul aerian sunt disponibile patru aeroporturi internationale si 33 de linii aeriene secundare.
Cele mai importante porturi sunt Puerto castilia si Puerto Cortes la Marea Caraibelor, si un port nou la San Lorenzo aflat la Oceanul Pacific.

Honduras, dar mai ales Bay Islands, este locul preferat al scufundatorilor cunoscut destul de putin de turisti. Cu toate ca ofertele de cazare sunt modeste, aceasta parte de lume are in mod cert avantajele ei: recifuri uriase de corali, pesteri subacvatice, vulcani si epave de vase, la care se adauga rechini precum si alte vietati marine.
Tot aici zona Roatan, unde se afla o ferma de iguane si o rezervatie de fluturi tropicali, cea mai vizitata parte din Bay Islands, se gasesc si plaje izolate, populate cu palmieri, din Utila si Guanaja.

Locatie
America Centrala, intre Marea Caraibelor, Guatemala si Nicaragua, la Golful Fonseca (Oceanul Pacific de Nord), între Nicaragua si El Salvador

Suprafata
în total: 112,090 sq km
Teren: 111,890 sq km
de apa: 200 m² km

Hotare terestre
în total: 1,520 km
vecine: 256 km Guatemala, El Salvador 342 km, 922 km Nicaragua

Clima
Lowlands subtropicala, temperata în munti

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Marea Caraibelor 0 m
mai înalt punct: Cerro Las Minas 2870 m

Resurse naturale
cherestea, de aur, argint, cupru, plumb, zinc, minereu de fier, antimoniu, carbune, peste, hidroenergie

Populatia
7.639.327

Grupuri etnice
mestizo (amestecate amerindiene si europene) de 90%, amerindiene 7%, 2%, negru, alb, 1%

Religii
Romano-catolica 97%, protestanti 3%

Limbi
Spaniola, dialecte amerindiene  

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Honduras
conventionale scurt formular: Honduras
locale de forma lunga: Republica de Honduras
locale scurt formular: Honduras

Guvernul de tip
republica democratica constitutionala

Capitala
nume: Tegucigalpa
Coordonate geografice: 14 06 N, 87 13 W
diferenta de timp: UTC-6
ora de vara: 1 ora, doua începe duminica, în martie; se încheie prima duminica din luna noiembrie

Subdiviziunile
18 departamente (departamentos, singular - Departamento); Atlantida, Choluteca, Colon, Comayagua, Copan, Cortés, El Paraiso, Francisco Morazán, Gracias un Dios, Intibuca, Islas de la Bahia, La Paz, Lempira, Ocotepeque, Olancho, Santa Barbara , Valle, Yoro

Independenta
15 septembrie 1821 (de  Spania)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 15 septembrie (1821)

Executivul
sef de stat: Presedintele Manuel Zelaya Rosales (din 27 ianuarie 2006); Vice President Elvin Ernesto SANTOS Ordonez (din 27 ianuarie 2006); nota - presedintele este atat sef de stat cat si sef de guvern

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu