Descriere Irlanda - Ghid turistic Irlanda - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Irlanda - Ghid turistic Irlanda

Destinatii > Europa > Irlanda

Republica  Irlandeza-Tara smaraldului

Irlanda, situata pe insula cu acelasi nume, este scaldata de apele Oceanului Atlantic, având doar un vecin terestru, respectiv Regatul Unit (irlanda de Nord). Suprafata Irlandei este de   70 284 km2 .

Republica Irlanda este situata în Europa de Vest si ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta parte fiind ocupata de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltata si o populatie de putin peste 4 milioane. În constituaia republicii, numele tarii este doar Irlanda, desi numele Republica Irlandeza este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord si cu întreaga insula Irlanda. Un numar mare de irlandezi a migrat in secolele XVII-XIX, in SUA, unde sunt acum peste 40 de milioane de descendenti ai acestora.

Republica Irlandeza este împartita în 26 de comitate. Fiecare comitat are un consiliu judetean. În afara de cele 26 de comitate, patru orase principale sunt administrate individual si au consiliul lor: Dublin, Cork, Limerick si Waterford. În plus, comitatul Dublin este împartit în trei consilii diferite (Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal si South Dublin), în afara de administratia orasului Dublin.

Relieful
Coasta de vest a Irlandei este compusa din dealuri si muntii cu înaltime mica, cel mai înalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. În centru tarii exista în majoritate teren plat, favorabil pentru agricultura si traversat de râuri ca Shannon si de lacuri. Tara are un relief preponderent de campie, acoperita de mlastini, lacuri, turbarii si pasuni, inconjurata de o rama de dealuri si munti josi. Pasunile si fanetele ocupa 2/3 din insula.

Principalele orase sunt: Dublin, Limerick, Cork, Kingstown. Dublinul asezat pe malul râului Liffey este de secole un port important; alaturi de Dun Laoghaire sunt de importanta nationala in comertul tarii. Este însemnat si in industria textila, de alimente, industria berii si a constructiei de masini. Orasul Cork, asezat lânga malul râului Lee, este cel de-al doilea oras ca marime, având 174.000 locuitori. Este portul cel mai mare  al coastei de sud si are si aeroport. Aici este bine dezvoltata industria chimica, de alimente si cea a constructiilor de masini. Al treilea oras ca marime este Limerick, este o piata de desfacere importanta a agriculturii locale.

Locatie
Europa de Vest, care ocupa cinci sesimi din insula Irlanda de Nord, în Oceanul Atlantic, la vest de Marea Britanie

Coordonate geografice
53 00 N, 8 00 W

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Atlantic 0 m
mai înalt punct: Carrauntoohil 1041 m

Resurse naturale
de gaze naturale, turba, cupru, plumb, zinc, argint, barite, gips, piatra de var, dolomita

Populatia
4,156,119 iulie 2008 estimatie

Grupuri etnice

Irlandeza 87.4%, altele 7,5% alb, Asiatici de 1,3%, 1,1% Africani, amestecat 1,1%, nespecificate 1.6% (2006 recensamânt)

Religii
87.4% Romano-Catolica, Biserica din Irlanda 2,9%, altele 1,9% crestin, alte 2.1%, nespecificate 1.5%, niciuna 4.2% (2006 recensamânt)

Limbi
Engleza (oficial) este limbajul utilizat în general, irlandeza (Gaelic sau Gaeilge) (oficial) vorbita în principal în zonele situate la vest de litoral
 
Nume de tara
forma conventionala lunga: nici unul
conventionale scurt formular: Irlanda
locale de mult timp forma: nici unul
locale scurt formular: Eire

Guvernul de tip
republica, democratia parlamentara

Capitala
nume: Dublin
Coordonate geografice: 53 19 N, 6 14 W
diferenta de timp: 0 UTC
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din martie; se termina ultima duminica din octombrie

Subdiviziunile
26 judete; Clare, Cork, Donegal, Dublin, Galway, Kerry, Kilkenny, Laois, Leitrim, Limerick, Longford, Louth, Mayo, Meath, Monaghan, Offaly, Westmeath

Independenta

6 decembrie 1921 (de la Tratatul de catre Regatul Unit)
Nationala:
Saint Patrick's Day, 17 martie

Executivul

sef de stat: Presedintele Mary McAleese (din 11 noiembrie 1997)
cap de guvern: Primul-ministru Brian Cowen (la 7 mai 2008)

Turismul constituie principala sursa de venit a tarii, este foarte activ mai ales in Dublin, si   de-a lungul coastei vestice in apropierea oraselor Killarney si Galway. Irlanda este vizitata anual de aproximativ 4 milioane de turisti.


Ambasada Romaniei in Irlanda

41 Ailesburg Road Ballsbridge, Dublin 4, Ireland
Tel. 269 28 52; 269 21 42; Fax. 269 21 22
Prefix tara: 353; Prefix Dublin: 1
Ambasada Irlandei in Romania
Cancelaria: Bucuresti, Str. Vasile Lascar, nr.42 - 44, et. 7, sector 2
Telefon: 212.20.88
Fax: 212.20.89

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu