Descriere Jamaica - Ghid turistic Jamaica - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Jamaica - Ghid turistic Jamaica

Destinatii > Caraibe > Jamaica

Jamaica se intinde pe o suprafata de 10 991 kmp si este impartita in 14 regiuni.Populatia ,2.69 mil de locuitori vorbesc limba engleza si patois.Moneda nationala este dolarul jamaican divizat in 100 centi.
Meritul descoperii acestei  insule revine lui Cristofor Columbus in anul 1494.Imediat dupa, aceste insula au devenit colonie spaniola dar la scurt timp dupa, indiferenta Spaniei datorita faptului ca in aceste locuri nu se gaseau zacaminte de aur.In anul 1655 Jamaica a devenit colonie engleza care o folosea ca punct de comert al sclavilor ceea ce a adus o importanta populatie de africani pe acesta insula.

În anul 1838 sclavismul a fost abolit iar in 1962 Jamaica a fost recunoscuta ca tara independenta.In zilele noastre Jamaica a devenit un important punct turistic in special pentru americani dar si pentru europeni.
Capitala se afla la Kingstone.Aici cateva obiective turistice ar fi Muzeul de istorie al tarii,Muzeul de istorie Naturala,Muzeul de arta si casa muzeu a lui Bob Marley.

76 % din populatia tarii sunt de origine africana 1,3 indieni,0,2 albi si 0,2 chinezi.Religia tarii este protestanta in proportie de 56%, 5% apartin sectei Rastafaris, 4,5% sunt catolici.Durata medie de viata aici este de 75 de ani.
Insula este strabatuta de la vest la este de un lant muntos cu cel mai inalt varf Blue Mountain 2256 m.Coasta tarii este presarata in partea de sud cu  mlastini iar in partea de nord cu plaje cu nisipuri fine si albe.
Clima tarii este tropicala calda cu foarte mici oscilatii pe intreg anul.Temperatura medie a tarii este de 27 de grade celsius.Spre sfarsitul verii uragane si vijelii tropicale afecteaza tara in fiecare an.

Cateva obiective turistice in Jamaica
Catedrala Regala Sfanta Ecaterina construita in sec al 17-lea
Regiunea belvedere unde se afla Muzeul de Istorie loc pastrat asa cum era in perioada in care sclavia era practica pe acesta insula.
In Montego-Bay Biserica St.James (1778)
-Bershell (1824) o Biserica Memorium
-Galeria de arta a indienilor
-Galeria de arta Havens
-Un muzeu unic in care puteti intalni mobila veche colonialista precum si instrumente muzicale din acele timpuri

Cel mai forte punct al tarai este natura impresionanta .Trebuie sa vizitati neaparat parcul national de aici cu renumitele cascade de la Dance River si animalele  exotice care se intalnesc doar aici.Deasemenea puteti face si excursii safari in partea de sud a insuleide-a lungul coaste pe raul Black River.O calatorie cu un vas cu aburi pe acest rau nu o veti uita niciodata.(dureaza approx. 6 ore si puteti lua si copii cu dumneavoastra).Excursii cu bicicletele va sunt oferite de obicei de catre hotel impreuna cu o harta a traseului care vreti sa il parcurgeti.

Resorturi turistice

Ocho Rios, localizat in partea de nord a insulei va ofera multe plaje golfuri si lagune idilice.Aici o sa aveti posibilitatea sa calariti un armasar pe plajele cu nisip alb.In acesta regiune se afla si cascadele Dance River.Seara puteti lua cine la unul dintre restaurantle traditionale sau asculta muzica intr.unul din cafenele de pe marginea plajei.
Un alt resort important este Montego Bay, un loc foarte agreat de turisti nu numai datorita faptului ca se afla foarte aproape de aeroportul din Sangster.
Sandals Montego Bay,va ofera plaje lungi cu nisip alb care intra in apa pe o distanta mare .Unul dintre lucrurile originale in acest resort este asezarea bungalourilor exact pe plaja asa ca atunci cand deschideti balconul sa puteti spune ca sunteti deja pe plaja.


Locatie
Caraibe, insula în Marea Caraibelor, la sud de Cuba

Coordonate geografice
18 15 N, 77 30 W

Harta trimitere
America Centrala si Caraibe

Suprafata
în total: 10,991 kmp
Teren: 10831 kmp
de apa: 160 kmp

Litoral
1022 km

Clima
tropicala; calda, umeda; temperata in interior

Teren
mai ales munti, cu dealuri înguste discontinue pe coasta

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Marea Caraibelor 0 m
mai înalt punct: Blue Mountain Peak 2256 m

Resurse naturale

bauxita, gips, piatra de var

Populatia
2,804,332 (Iulie 2008 est)

Grupuri etnice
negru 91.2%, mixt 6.2%, altele 2,6% sau necunoscut

Religii
62.5% Protestanta (Adventista de Ziua a Saptea 10,8%, 9,5% Penticostala, Alte Biserica lui Dumnezeu 8,3%, 7,2% baptista, Noul Testament Biserica lui Dumnezeu 6,3%, Biserica lui Dumnezeu din Jamaica 4,8%, Biserica lui Dumnezeu Profetia de 4,3%, Romanian 3,6%, alte Crestin 7.7%), Romano-Catolica 2.6%, altele sau nespecificate 14.2%, 20.9% nici unul,

Limbi
Engleza, engleza patois  

Tara denumirea
forma conventionala lunga: nici unul
conventionale scurt formular: Jamaica

Guvernul de tip
democratie constitutionala parlamentara

Capitala

nume: Kingston
Coordonate geografice: 18 00 N, 76 48 W
diferenta de timp: UTC-5

Subdiviziunile
14 parohii; Clarendon, Hanover, Kingston, Manchester, Portland, Saint Andrew, Saint Ann, Saint Catherine, Saint Elizabeth, Saint James, Saint Mary, Saint Thomas, Trelawny, Westmoreland

Independenta

6 august 1962 (de la Marea Britanie)

Ziua Nationala

Ziua Independentei, 6 august (1962)

Ramurii executive
sef de stat: Regina Elizabeth II (din 6 februarie 1952); reprezentata de Guvernatorul General Kenneth O. Hall (din 15 februarie 2006)
cap de guvern: Primul-ministru Bruce Golding (începând cu 11 septembrie 2007) .

Agricultura - produse
trestie de zahar, banane, cafea, citrice, yams, ackees, legume; pasari de curte, caprine, lapte; crustacee, mollusks

Industrii
turism, bauxita / alumina, agro prelucrare, lumina produce, rom, ciment, de metal, hârtie, produse chimice, de telecomunicatii

Valuta (cod)
Jamaican Dollar (JMD)

Rate de schimb valutar
Dolari jamaicani pe dolar - 69.034 (2007), 65.768 (2006), 62.51 (2005), 61.197 (2004), 57.741 (2003)

Anul Fiscal
1 aprilie - 31 martie

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu