Descriere Luxemburg - Ghid turistic Luxemburg - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Luxemburg - Ghid turistic Luxemburg

Destinatii > Europa > Luxemburg

Luxemburg, numit oficial Marele Ducat de Luxemburg, este situat in vestul Europei si se invecineaza cu Belgia, Germania si Franta. Impreuna cu Belgia si Olanda, Luxemburgul formeaza Benelux. Tara are o suprafata de 2586 km patrati.
Locuitorii din Luxemburg sunt in majoritate de origine germana si franceza. Populatia ducatului este de 500.000, iar cel mai important oras, capitala Luxemburg, numara 80.000 de locuitori.
Peste 90% din populatie este de religie romano-catolica. Limba oficiala, luxemburgheza, este de origine germana.
Casa de Luxemburg a fost fondata in 1060 de contele Conrad. Pana la Congresul de la Viena din 1815, cand Luxemburg a devenit mare ducat, Luxemburgul s-a aflat pe rand fie sub dominatia Spaniei, fie sub cea a Austriei. In prezent, Luxemburgul are unul dintre cele mai inalte standarde de viata din lume si este una din cele mai sic destinatii de vacanta din Europa.

În Luxemburg sunt vorbite trei limbi, limba franceza, limba germana ai limba luxemburgheza. În afara de faptul ca e una dintre cele trei limbi oficiale, luxemburgheza este si limba nationala a marelui ducat.
Religii :  87 % din populatia Luxemburgului sunt crestini romano-catolici, restul fiind în principal protestanti, evrei si musulmani.
Diviziuni Administrative: Tara este împartita în 3 districte, 12 cantoane si 118 comune.
Cantoane: Luxembourg, (oras), Capellen, Esch, Mersch, Clervaux, Diekirch, Redange, Vianden, Wiltz, Echternack, Grevenmacher, Remich.

Luxemburg este capitala si cel mai mare oras al Ducatului cu o populatie de aproximativ 80.000 locuitori .Orasul este situat la confluenta râurilor Alzette si Pétrusse, fiind un important centru bancar si administrativ.
Luxemburgul s-a dezvoltat în jurul unui castel de pe Bock, din secolul X. Mai târziu, în secolul XIV a fost fortificat. Aceste fortificatii au ramas pâna ce citadela a fost demolata în 1867, când Ducatul Luxemburgului a obtinut independeta si si-a asumat neutralitatea. Aceasta neutralitate a fost neglijata de catre Germania in timpul primului si celui de al doilea razboi mondial, când Luxemburgul a fost invadat.


Folosirea terenului: arabil, vii si livezi 65 000 ha (25,5%), pasuni si finite 70 000 ha (26,6%), paduri 86 000 ha (33,2%), neproductiv 38 000 ha (14,7%).
     Resurse: -   orz, griu, ovaz, cartofi, vita de vie, vin, fructe, lemn.                                                                                           
-   fier (Esch, Petange), siderurgie (Differdange, Esch).
-   otel 4 620 000 t/75 si fonta 3 888 000 t/75, ciment, ceramica, textile, bere.
     Export: produse siderurgice, textile, trandafiri, bere.
     Comunicatii: cai ferate 271 km; autovehicule 139 100
     Moneda: 1 Franc = 100 Centimes.

Obiective turistice importante sunt Catedrala Notre Dame si primaria. În oras se afla o universitate, Radio Luxembourg si diverse institutii ale Uniunii Europene, inclusiv Curtea de justitie a Comunitatii europene si Banca Europeana de Investitii, dintre care majoritatea sunt situate într-o zona a orasului denumita Kirchberg. Centrul vechi istoric si fortificatiile din orasul Luxemburg au fost înscrise în anul 1994 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Curtea Europeana de Justitie este institutie jurisdictionala ce vegheaza la aplicarea dreptului comunitar, solutionand disputele dintre statele membre si Comisia Europeana, dintre institutiile U. E., dintre persoane fizice si juridice si Uniune. Curtea Europeana de Justitie are misiunea de a asigura aplicarea, interpretarea si respectarea dreptului comunitar pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Banca Europeana de Investitii (BEI) a fost înfiintata prin Tratatul de la Roma, fiind un institut de finantare al Uniunii Europene. Prin promovarea unei dezvoltari echilibrate a întregului spatiu comunitar BEI contribuie la coeziunea economica, sociala si teritoriala a UE.

Locatie
Europa de Vest, între Franta si Germania

Hotare terestre
în total: 359 km
vecine: Belgia 148 km, 73 km Franta, Germania 138 km

Altitudine extreme
cel mai mic punct: Moselle Râul 133 m
mai înalt punct: 559 m Buurgplaatz

Resurse naturale

minereu de fier (nu mai exploatat), teren arabil

Populatia
486006 (iulie 2008 est

Grupuri etnice
Luxembourger 63.1%, 13.3% portugheza, franceza 4,5%, 4,3% italiana, germana 2,3%, alte UE 7,3%, alte 5.2% (2000 recensamânt)

Religii
Romano-catolica 87%, altele (include protestante, evrei, musulmani si a) 13% (2000)

Limbi
Luxemburgheza (limba nationala), germana (limba administrativ), franceza (limba administrative)

Nume de tara
forma conventionala lunga: Marele Ducat de Luxemburg
conventionale scurt formular: Luxemburg
locale de mult timp forma: Grand DUCHE de Luxemburg
locale scurt formular: Luxemburg

Guvernul de tip
monarhia constitutionala,

Capitala
nume: Luxemburg
Coordonate geografice: 49 36 N, 6 07 E
diferenta de timp: UTC 1 (6 ore înainte de Washington, DC, în timpul Standard Time)
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din martie; se termina ultima duminica din octombrie

Subdiviziunile
3 districte; Diekirch, Grevenmacher, Luxemburg

Independenta
1839 (de Olanda)

Nationala
Ziua Nationala (Ziua de nastere a Grand Ducesa Charlotte) 23 iunie; nota - de la data efectiva a nasterii, a fost de 23 ianuarie 1896, dar s-au mutat de festivitati de cinci luni pentru a permite respectarea în timpul unei mai favorabil timp de ani

Executivul
sef de stat: Marele Duce Henri (din 7 octombrie 2000); Printul mostenitor aparent Guillaume (fiul de împarat)
cap de guvern: prim-ministrul Jean-Claude Juncker (din 20 ianuarie 1995)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu