Descriere Montevideo - Ghid turistic Montevideo - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Montevideo - Ghid turistic Montevideo

Destinatii > America de sud > Uruguay

Montevideo este capitala, principalul port si cel mai mare oras din Uruguay.

Conform unei vechi legende, orasul îsi datoreaza numele unui marinar portughez, care ar fi strigat "Monte vide eu" ("Eu vad un munte"), atunci când, fiind de serviciu la catarg, ar fi zarit pentru prima data colina pe care astazi sta orasul.

Montevideo este situat în sudul tarii, în partea nordica a foarte largului estuar al râului Plata, la 193 km departare de Buenos Aires, situat în partea sudica. Coordonatele geografice sunt 34.5° S, 56°W.

Clima este blânda, cu temperaturi medii de 13° Celsius.

18 de Julio, principalul bulevard al orasului si unul dintre cele mai frumoase din America de Sud, leaga Piata Independentei, care este la intersectia dintre Ciudad Vieja (cartierul istoric) si restul orasului, de cartierul Cordón.

Portughezii au infiintat
Colonia del Sacramento în secolul al XVII-lea în ciuda cererii Spaniei de cedare a regiunii conform tratatului de la Tordesillas. Spaniolii i-au expulzat pe portughezi dintr-un fort în 1724 iar în 1725 au înfiintat orasul pentru a preveni ulterioarele represalii portugheze.

În 1828, orasul a devenit
capitala Uruguayului. Sunt cel putin doua explicatii pentru numele Montevideo: prima spune ca denumirea vine de la fraza portugheza "Monte Vide Eu" care inseamna "Vad Un Munte" iar cea de-a doua spune ca spaniolii au înregistrat locatia unei fântâni pe o harta sub numele "Monte VI De Este a Oeste" însemnând "Al VI-lea munte de la est la vest". Numele initial complet al orasului este San Felipe y Santiago de Montevideo.

Orasul a cazut sub influenta britanica de la începutul secolului al XIX-lea pâna la începutul secolului al XX-lea pentru a evita o eventuala preluare comerciala din partea Argentinei sau a Braziliei. A fost în mod repetat asaltat de trupele dictatorului argentinian Juan Manuel de Rosas între 1838 si 1851. Între 1860 si 1911, britanicii au construit o extinsa retea de cai ferate care au conectat orasul cu zonele rurale din împrejurimi.

În timpul celui de-al doilea razboi mondial, Mondevideo a fost un port neutru.
Montevideo a fost initial o asezare de mici dimensiuni. În 1860, Montevideo avea o populatie de 37,787. Pâna în 1884, populatia a crescut la 104,472. Atunci, orasul rivaliza cu Buenos Aires în privinta comertului, aceasta fiind principala sursa de venit pentru locuitori. În timpul primelor decenii ale secolului XX, multi europeni s-au stabilit în Montevideo, iar în 1908, 30% din populatie era nascuta în strainatate.

La mijloculul secolului XX, datorita unei dictaturi militare si a unei stagnari economice orasul a intrat în declin, declin al caror efecte reziduale sunt vizibile si în ziua de astazi. Multe paturi sociale sarace din zona rurala s-au mutat în oras în special în cartierul vechi, Ciudad Vieja.

Recent, cresterea economica si puternicele legaturi comerciale cu vecinii Uruguayului au condus la o noua dezvoltare agricola în speranta unei prosperitati mai mari.

Din 2004, orasul are o populatie de 1,35 milioane din 3,43 milioane de locuitori ai Uruguayului. Zona metropolitana are 1,8 milioane de locuitori.

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice

 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu