Descriere Noua Zeelanda - Ghid turistic Noua Zeelanda - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Noua Zeelanda - Ghid turistic Noua Zeelanda

Destinatii > Oceania > Noua Zeelanda

Noua Zeelanda, cu o suprafata de 268.680 kmp si o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori, este unul din arhipeleagurile despartite de Oceanul Atlantic, situat la sud-est de Australia, despartite de Marea Tasman.
Populatia, provenita din migratia maorilor dinspre Hawaiki si alte insule ale Polineziei intre secolele XII - XIV, se gaseste in prezent in mare parte in extremitatea nordica a insulei nordice, in centre urbane, fiind cele mai populate regiuni, precum si provincia Conterbury din insula sudica.

Tara este este formata din doua insule alungite ce se intind pe directiile nord-est si sud-vest despartite de stramtoarea Cook, care s-a format prin scufundarea unei portiuni muntoase. In partea de nord se afla un o zona muntoasa, cu podisuri si vulcani activi, iar in partea sudica se gasesc zone muntoase inalte cu altitudini de peste 2.000 de metrii, coline si podisuri sub 1.000 m precum si campii.
Clima arhipeleagului este temperat moderata, cu o medie de temperatura vara de circa 20 grade C si iarna 10 grade C, o clima cu influente oceanice.
Vegetatia Noii Zeelande este caracterizata in principal de circa 400 specii de ferigi, din care cea mai renumita este feriga argintie, paduri formate din pin kauri, ce poate atinge o inaltime de 40 m, dar si din Totara, pin rosu sau Rimau, iar la altitudini mai joase se gasesc padurile subantarctice de fag.
Fauna este formata din pasari Kiwi si Maos, dar si din marsupiale si mamifere precum mistretul, hermelina.

Noua Zeelanda dispune de o retea de transporturi rutiera formata din 100.000 km de drumuri, din care circa jumatate sunt amenajate, o magistrala feroviara importanta situata de-a lungul tarmului insulei de sud si o alta circulara in insula de nord, traficul feroviar cel mai intens fiind in portiunea dintre Auckland si Wellington.
De asemeni traficul maritim este bine structurat, cu porturi insemnate precum Whangarei, Auckland sau Wellington, situate in insula nordica, precum si traficul aerian care atenueaza din caracterul de izolare a insulelor prin linii aeriene importante ce leaga orasele Wellington, Auckland, Christchurch cu continentul invecinat - Australia, precum si celelalte continente ca Statele Unite ale Americii, Canada sau Europa.

Capitala statului se afla la Wellington, un oras situat in regiunea cu aceeasi denumire din partea sudica a insulei de nord, alte orase importante fiind Auckland, care este si cel mai mare oras al tarii si Christchurch.
Printre obiectivele turistice ale capitalei se numara cladirile culturale importante precum National Opera Company, City Gallery, Royal New Zealand Ballet, St. James’ Theatre, Downstage Theatre, Bats Theatre.
Auckland, situat intre Golful Hauraki pe Oceanul Pacific la est, Muntii Huna la sud-est, Portul Manukau la sud-vest, si Muntii Waikatere la vest si la nord-vest, este cel mai mare oras din Noua Zeelanda, format din 1,2 milioane de locuitori,  regiunea metropolitana a orasului detinand peste un sfert din populatia tarii.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu