Descriere Panama - Ghid turistic Panama - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Panama - Ghid turistic Panama

Destinatii > America centrala > Panama

Panama este un stat cu suprafata de 77.082 kmp. situat in America Centrala invecinat cu Costa Rica la nord-vest, Marea Caraibilor la nord, Columbia la vest si Oceanul Pacific la sud.
Populatia tarii numara peste 3 milioane de locuitori si o densitate de 30 de locuitori pe kmp. avand ca limba oficiala limba spaniola.
Capitala si cel mai mare oras al tarii este Panama, un oras cu peste 1 milion de locuitori, un oras modern si un centru comercial care se sirueaza de-a lungul Coastei Pacificului.

Panama gazduieste o serie de obiective turistice atractive pentru multi turisti cum ar fi: Metropolitan Cathedral, The Canal Museum, Bolívar Plaza, the Presidential Palace, Summit Biological Garden sau Soberanía National Park
Moneda oficiala este balboa, 1 balboa=100 centesimos.
Reteaua de comunicatii a statului Panama este formata din 580 km de cai ferate si 9700 km de drumuri, in principal in zona canalului si leaga portul Cristobal cu orasul Panama, iar soseaua nationala Panamericana traverseaza tara.
Panama este unul din marile state maritime cu principalele porturi aflate la Cristobal si Balboa.

Mai mult de jumatate din teritoriul tarii este impadurit, extractia lemnului de mahon si a altor esente tari constituie una din principalele activitati economice alaturi de pescuitul de crevete, o sursa principala de hrana a populatiei.

Canalul Panama ce leaga oceanele Atlantic si Pacific, a fost deschis in anul 1914 si se intinde pe 82 km. peste istm.
Zona canalului este o fasie de pamant lata de 8km. pe ambele laturi ale caiinavigabile, aflat in trecut sub controlul Statelor Unite.
Controlul Canalului Panama a revenit statului Panama la data de 31 decembrie 1999, acesta constituind o importanta sursa de venit a tarii provenita din taxele de traversare a canalului, in fiecare an traversand canalul aproximativ 15.000 de nave.

Obiective turistice


In Changres National Park turistii pot parcurge traseul indienilor Chocoe-Embera, la bordul unei piragua traditionale, avand astfel posibilitatea sa admire peisajele deosebit de frumoase unde se afla o comunitate indiana in zona, si pot servi o masa cu specificul local.
Arhipelagul San Blas situat pe coastra Altantica a Panama ofera turistilor o binemeritata relaxare pe plajele sale tropicale, iar pentru pasionatii de scufundari acvatice constituie locul ideal in exploatarea recifurilor de corali din zona.
Parcul National al Vulcanului Baru cu o intindere de 14 000 ha gazduieste un numar impresionant de specii de pasari rare, iar datorita apelor repezi ce strabat parcul iubitori de rafting isi pot testa indemanarea si curajul intr-o calatorie cu tiroliana.

Locatie
America Centrala, la marginea cu Marea Caraibelor, cât si cu Oceanul Pacific de Nord, între Columbia si Costa Rica

Suprafata
în total: 78,200 sq km
Teren: 75990 m² km
de apa: 2210 m² km

Hotare terestre

în total: 555 km
vecine: 225 km Columbia, Costa Rica 330 km

Clima
tropicala maritima; calda, umeda, tulbure; prelungit anotimp ploios intre (mai-ianuarie), scurt sezon uscat intre (ianuarie-mai)

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Pacific 0 m
mai înalt punct: Vulcanul Baru 3475 m

Resurse naturale
cupru, mahon padurilor, creveti, hidroenergie

Populatia
3,309,679 estimatie Iulie 2008

Grupuri etnice
mestizo (amestec de albi si amerindieni) 70%, amerindiene si mixte (vest de India) 14%, 10% alb, amerindiene 6%

Religii
Romano-catolica 85%, Protestanti 15%

Limbi
Spaniola (oficial), engleza 14%;

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Panama
conventionale scurt formular: Panama
locale de forma lunga: Republica de la Panama
locale scurt formular: Panama

Guvernul de tip
democratie constitutionala

Capitala
Nume: Panama
Coordonate geografice: 8 58 N, 79 32 W
diferenta de timp: UTC-5

Subdiviziunile
11 provincii (provincias, singular - provincia) si 1 teritoriul * (comarca); Bocas del Toro, Comarca Kuna Vatra Dornei, Comarca Ngobe-corn, Chiriqui, Cocle, Colon, Darien, Herrera, Los Santos, Panama, San Blas * (Kuna Vatra Dornei), si Veraguas

Independenta
3 noiembrie 1903 (de la Columbia; a devenit independenta Spania de la 28 noiembrie 1821)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 3 noiembrie (1903)

Executivul
sef de stat: Presedintele Martín Torrijos Espino (de la 1 septembrie 2004); Prima Vice Presedinte Samuel Navarro BRIGADA SECRETA (de la 1 septembrie 2004); al doilea Vice Presedinte este  Ruben AROSEMENA Valdes (de la 1 septembrie 2004); nota - presedintele este atat de sef de stat cat si sef de guvern

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu