Descriere San Marino - Ghid turistic San Marino - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere San Marino - Ghid turistic San Marino

Destinatii > Europa > San Marino

Republica San Marino este unul dintre cele mai mici state din Europa si din lume situat in centrul Italiei.
San Marino ocupa circa 61 kmp, cu o populatie de aproape 30.000 de locuitori. Capitala statului are o populatie de 4600 de locuitori. Republica este pe locul trei in topul celor mai mici tari din lume, dupa Vatican si Monaco.
Data oficiala a infiintarii este 3 septembrie 301, insa constitutia actuala a fost adoptata in anul 1600.

In cei 1.700 ani de istorie ai sai, republica San Marino a rezistat eroic multor incercari externe de marire a teritoriului. Acum, exploateaza din plin bogatia, in beneficiul sau, dar si spre bucuria turistilor.

Potrivit legendei, cu 1700 de ani in urma, un cioplitor de piatra crestin a fugit de persecutia anticrestina a imparatului Diocletian din Dalmatia si a infiintat, la poalele muntelui Titanos, o comunitate crestina. Ulterior, acesteia i s-au alaturat pastorii si agricultorii din zona. In onoarea acestuia, locuitorii si-au numit tara Terra San Marino, ulterior Orasul Liber San Marino, redenumit apoi Republica San Marino. Din 1243, forma de guvernare a ramas aproape neschimbata, tara fiind condusa de un consiliu general, in frunte cu doi Capitani Reggenti.
Atat sfantul intemeietor, cat si turistii sunt tratati cu multa grija si respect in San Marino. In cazul turistilor, acest lucru se vede chiar de la intrarea in zona istorica a Capitalei.

Aici exista, ca in orice alta tara, armata, jandarmerie, politie. Fortele armate ale republicii San Marino numara doar 75 de militari. Un numar suficient pentru  apararea tarii. Militarii insa sunt mult mai importanti pentru industria turismului. Cele mai fotografiate si vanate momente in San Marino sunt cele in care se face schimbul garzii de la palatul guvernamental. Uniforma garzilor a ramas aceeasi din vremurile papilor-razboinici si ale regilor analfabeti.

Calea cea mai scurta catre San Marino este dinspre Rimini, oras si regiune foarte cunoscute pentru statiunile de litoral. In linie dreapta, distanta pana la San Marino este de circa 7 km, insa din cauza serpentinelor si a ambuteiajelor din varf de sezon, drumul cu masina poate dura intre 20 si 45 de minute.

Cu exceptia italianei, rusa este cea de-a doua limba a comertului. Firmele publicitare sunt scrise in italiana si rusa, mai rar in engleza sau germana si deloc in franceza.

Se poate vizita citadela din varful cel mai inalt al muntelui (in total sunt trei), precum si muzeul armelor vechi, al masinilor de epoca, al figurilor de ceara, al armelor contemporane, al lucrurilor curioase si al torturii.
Dar spectaculos in San Marino este Ziua Republicii. Cu aceasta ocazie, in fiecare an, pe 3 septembrie, se organizeaza concursul de tir cu arbaleta, ale carui reguli au ramas neschimbate din 1537.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu