Descriere Taiwan - Ghid turistic Taiwan - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Taiwan - Ghid turistic Taiwan

Destinatii > Asia > Taiwan

Taiwan este o insula situata in Asia de Est in largul coastelor Chinei din Oceanul Pacific, cu o suprafata de 35.742 kmp. si o populatie de peste 20 de milioane de locuitori, vorbitori de limba mandrina si dialecte fukien, chinez de sud si taiwanez.
Capitala
si cel mai mare oras al tarii este Tai-Pei, un oras cu aproximativ 2,8 milioane de locuitori.

Relieful Taiwanului se constiuie dintr-o regiune muntoasa ce se intinde de la nord la sud atingand inaltimea maxima de 3997 m la Hsin Kao Shan, tinuturile depresionare sunt mai largi si mai fertile la vest unde se folosesc mai multe rauri pentru irigatie.
Temperatura medie este la Tai-Pei de
15 grade Celsius in ianuarie si 29 grade Celsius in iulie.

Recordul de cea mai inalta cladire din lume detinut de turnurile gemene (452 m) din Malaezia pana in anul 1998 a fost depasit de turnul Tai-Pei 101 din taiwan cu o inaltime de 510 m, care in acest moment se afla pe locul doi dupa Sears Tower din Chicago ( 519 m).
Cladirea taiwaneza, simbolul tarii, beneficiaza de unicul ascensor din lume care poate atinge viteza de 63 km/h, putand parcurge 1.008 metri intr-un singur minut. Spre exemplu,  de la parter, puteti ajunge la etajul 89 din 101 in doar 39 de secunde, aceasta constituind una din minunile tehnologiei pe care Taipei 101 le foloseste.
Particularitatea acestei cladiri nu o constituie viteza liftului sau inaltimea impresionanta, ci faptul ca poate rezista la cutremure si taifunuri care ar putea transforma orice alta constructie intr-un morman de fiare contorsionate si moluz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Astfel, Taipei 101 poate rezista unui taifun cu o putere care inca nu a fost inregistrata vreodata pe pamant si unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter.
Dupa cutremurul din martie 2002, care s-a soldat cu cinci morti, primele 25 de etaje au fost consolidate, adaugandu-se inca patru pereti exteriori, fiecare avand acelasi unghi de inclinare exterior de 90 de grade si aceeasi dimensiune, dand impresia unei coloane a infinitului, s-a adaugat un alt element de sustinere – scara interioara sub forma de spirala de 508 metri si stalpi din otel umpluti cu beton. Toata cladirea este construita in mare parte din otel si sticla.
Taipei 101 beneficiaza de doua fundatii. Cea propriu-zisa, turnata din 800 de tone de beton armat, si cea de-a doua, de la etajul 88, care a necesitat aceeasi cantitate de material de constructie.
Deoarece nu s-au inventat aparate de aer conditionat care ar putea face fata unei asemenea suprafete, s-au introdus doua congelatoare gigantice, curentul fiind asigurat de alte doua generatoare, cu o dimensiune similara.
Varful de 60 de metri, care a facut celebra cladirea, se intinde de la nivelul 92 cantarind in total 470 de tone, avand misiunea de a diminua din puterea vantului care ar putea deteriora structura turnului.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu