Main menu:
Termitele constituie una dintre speciile cele mai interesante de furnici. Viata lor a strnit curiozitatea multor cercetatori si exploratori.
Termitele traiesc in colonii, ca si albinele sau furnicile. Ele pot si intalnite pe toate continentele, exceptie facand doar Antarctice. Destul de raspandite sunt in partea de sud a Europei, in Asia si sudul Africii. Foarte numeroase sunt in Australia, America de sud si partea de sud a Americii de Nord.
Furnicarele lor ating inaltimi de pana la 15 m, cu un diametru de doua ori mai mare decat latimea, apropiinduse astfel de dimensiunile unei constructii omenesti cu 4-
Permanent, in interiorul locuintei termitelor se mentine o anumita temperatura, realizata insusi prin sistemul constructiei.
In functie de rolul pe care il au in cadrul coloniei, exista termite lucratoare, care nu sunt mai mari de 3 milimetri, si termite soldati care pazesc toate trecerile. Acestea din urma sunt cu mult mai mari, atingang chiar si 2 centimetri. Regina depune cate un ou pe fiecare minut si din acesta cauza nu se deplaseaza decat foarte rar si pe distante foarte mici. Regina este ingrijita si hranita de celelalte termite. Alaturi de ea traieste bineinteles si o termita mascul.
Termitele rod tot ceea ce le iese in cale, dar in mod deosebit le place lemnul. Singurul lemn care nu-
Se povesteste ca intr-
Exceptand pagubele pe care le pot aduce constructiilor, termitele sunt vietuitoare folositoare. Ele realizeaza pe cale naturala o permanenta igiena a padurilor din regiunile tropicale. De asemenea ele rod copacii cazuti, lemnele putrede, frunzele si ierburile rupte.Nenumaratele galerii si locuri de trecere din locuitele lor afaneaza pamantul, il aerisesc si ajuta la formarea solurilor fertile.
Oamenii de stiinta au invatat sa se apere constructiile de furia lor, imbiband materialul lemnos cu diverse otravuri puternice, care le omoara atunci cand il ataca.
-