Ghid turistic Tiahuanaco - Descriere Tiahuanaco - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Tiahuanaco - Descriere Tiahuanaco

Destinatii > America de sud > Peru > Orase

Drumul este greu de parcurs pe o sosea ce urca spre varfurile semete ale anzilor pana la 2000 m inaltime. Calatoria se continua apoi cu trenuletul de de munte prin defileuri pana la platoul din varf - Altiplano, de 4000 de metri.
Desi presiunea atmosferica este de doua ori mai maica, iar oxigenul din ce in ce mai putin,
peisajul montan si enigmatica civilizatie, unica in lume la 4000 m inaltime , rasplatesc pe deplin oboseala.

Tiahuanaco este asezat pe malul marelui lac Titicaca, dintre Bolivia si Peru, unde peninsulele si insulele naturale au nume de astri, iar cele artificiale, din papura si pamant, se plimba pe apa, duse de vant, cu trei sau patru casute pe ele.

Tiahuanaco este urmasa civilizatiei preincase, denumita Chavin, preluata de incasi si avand asemanari evidente cu civilizatia Chou din China. Vechimea ei este estimata de unii cercetatori la 3 sau 4 mii de ani, fiind in plina inflorire pe la 1300i.H. - 750 i.H.

Cuceritorii spanioli au aflat de la incasi ca, monumentele colosale din tara lor '' fusesera construite de un neam de zei albi... inainte ca ei, incasii sa devina stapani ''.

Giganticele constructii de la Tiahuanaco - Orasul mortilor


Acolo, sus, pe platoul ( Altiplano ) din varful muntilor Anzi, se ridica enigmatice patru platforme inalte de 8 m, cantarind 100 de tone. Peste aceastea sunt asezate cateva jilturi mari de piatra, asteptand parca niste fiinte ciclopice sa se aseze pe ele. In constructia orasului mortilor, dupa cum il denumesc incasii, s-au folosit blocuri de piatra de 100 tone, legate cu coltare, cu scoabe si cuie de argint, unele cantarind 100 kg.

In apropiere apare renumita
Poarta a Soarelui, inalta de opt metri, lata de 4 metri si cu o greutate de 10 tone. Este taiata dintr-un singur bloc de piatra si are pe ea un basorelief, reprezentand un zeu zburator cu forme umane. In maini tine cate un sceptru ce se termina cu capete de condori, ca in creatiile culturii Chavin. Langa Templul Soarelui se gaseste un bloc de piatra, cantarind 820 tone.

Capul zeitatii, probabil o imagine umanizata a soarelui, este inconjurat de raze si de 48 de figuri, semnificand, dupa unele ipoteze, lunile anului, solstitiile si echinoctiile, revolutiile planetelor, miscarile soarelui si anotimpurile, pe care stiau sa le determine cu precizie.

Platforma magalitica cu jilturi, Poarta Soarelui, Templul deschis Calasasaya reprezentand intr-un basorelief pe zeul blond cu barba Viracocha, Templul Semisubteran, Piramida in trepte cu baza de 210, boasoreliefurile si inscriptiile genereaza multe semne de intrebare. Cercetatorul A. Poznansky crede ca orasul Tiahuanaco a fost parasit cu 11 mii de ani i.H. probabil datorita unei secete prelungite.

In anul 1533, spaniolii ajungind la marele lac Titicaca, i-au intrebat pe indieni de cand dateaza giganticele constructii de la Tiahuanaco. Acestia le-a raspuns: '' de cand zeii au aterizat pe ape''. Fiintele cu chip de om si cu patru degete sculptate in piatra au fost puse in legatura cu legenda Orianei, zeita coborata din stele cu o nava spatiala, care dupa ce a dat nastere la 70 de copii, a plecat inapoi. Unii cercetatori au emis ipoteza ca aici ar fi fost Atlantida.

Cu imaginile tulburatoare de la Tiahuanaco, se coboara in Valea Nazca, unde se vad alte ciudatenii: niste linii intersectate in diferite unghiuri, figuri geometrice si siluete de monstrii, tasate pe o lungine de 7 km si 2 km latime. De la sol nu impresioneaza cu  nimic, insa de la inaltime pare ceva straniu. Inca nu se stie cine le-a rasat cu atat precizie si ce semnificatie au avut.

Unii cercetatori le-au interpretat ca semnal de aterizare, altii spun ca ar reprezenta un calendar, iar mai recent ca ar indica sursele de apa pentru zei, care se aduna in fisurile scoartei de sub aceste linii.

Invaluite in mister sunt si cele 1000 de mumii, descoperite in ''Orasul mortilor'' de langaportul Pisco. Ele au o vechime de 2000 ani, sunt infasurate in peste 2 milioane de metri de tesaturi, iar ochii, nasul si urechile lor sunt inbracate in placute de aur. Alte mumii, mai vechi decat cele egiptene, datand de acum 5000 de ani, au fost gasite in Chile, care facea parte din imperiul incas.
Ca si adzecii din Mexic, incasii practicau sacrificiile de vieti omenesti, obicei mentinut pana in secolul al 15-lea.

Din acesta perioada a fost descoperita in Anzi, la 6000 m inaltime, o fetita perfect congelata si cu inima plina de sange, sacrificata zeului muntelui inzepezit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu