Descriere Turcia - Ghid turistic Turcia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Turcia - Ghid turistic Turcia

Destinatii > Europa > Turcia

Turcia este o natiune in vestul Asiei si sud-estul Europei. Marea majoritate a Turciei este compusa din teritoriul Asiatic al Anatoliei, o mare peninsula muntoasa. Turcia Asiatica si Turcia Europeana sunt separate de trei cai maritime de mare importanta strategica: Marea Marmara, Stramtoarea Bosfor si Stramtoarea Dardanele. Impreuna, ele formeaza singura cale pe apa dintre Mare Neagra si Marea Egee.

Suprafata totala a Turciei este de 779,452 km patrati. Anatolia, partea de est a Turciei, formeaza aproximativ 97% din suprafata totala a tarii. Cea mai mare parte a Anatoliei este muntoasa si arida, cu exceptia unor mici campii de-a lungul tarmurilor marilor Egee, Neagra si Mediterana.
Populatia Turciei este de 68 109 469 (estimat in 2003). Densitatea medie a populatiei este de 87 persoane/km patrat.
Ca vecini are Marea Egee si Grecia la vest, Bulgaria la nord-vest, Marea Neagra la nord, Georgia, Armenia si Azerbaidjian la nord-est, Iran la est, Irac, Siria si Marea Mediterana la sud.

Tarmul sau este vast si formeaza aproximativ trei sferturi din granita tarii.
Peisajele din Turcia sunt variate, de la campii fertile in nord-vest si sud-est la vai mari cu rauri in vest si munti inalti in est.
Tarmurile regiunilor Egee si Mediteraneana in vest si sud sunt inguste si deluroase. Langa coasta Mediteraneana, varfurile Muntilor

Taurus ajung la 3 700 m. De-a lungul coaste Egee, o serie de creste joase se ridica la est pana la o altitudine medie de la 1500 la 1850 m; cateva varfuri se apropie de 3 050 m. Vaile largi si plate dintre creste au cele mai productive soluri din Turcia.
La nord, tarmurile Anatoliene ale regiunii Marii Negre se ridica direct de la apa la inaltimile Muntilor Anatoliani din Nord. Anatolie de vest, in partea centrala de vest a tarii, este formata din lanturi de munti neregulate si vai interioare care separa coasta Egeeana de Platoul Anatolian, cea mai mare regiune geografica din Turcia.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Anatolia de est este cea mai muntoasa regiune a Turciei; Muntele Ararat este cel mai inalt varf din tara cu 5 165 m. Multi crestini si evrei cred ca acesta este acelasi Munte Ararat mentionat in biblie ca locul unde s-a oprit Arca lui Noe. Aceasta regiune este izvorul Tigrului si Eufratului-doua din raurile principale ale Asiei. Anatolia de sud-est este un platou deluros inchis la nord, est si vest de munti.

Cel mai mare lac din Turcia este Lacul Van, localizat in Anatolia de est. Apele sale sunt sarate, ca si cele ale altui mare lac, Lacul Tuz, localizat langa centrul Platolui Anatolia. Lacurile de apa dulce includ lacurile Beysehir, Egridir si Burdur-toate localizate in sud-vest.

In interiorul Asiatic, clima fluctueaza dramatic, cu ierni reci si pline de zapada si veri fierbinti si uscate. De-a lungul tarmului Marii Mediterane clima este mai putin dura, cu veri calde si ierni blande.
Tarmurile Mediteraneene si Egeene ale Turciei au un climat sub-tropical uscat, asemanator cu cel al Greciei si Italiei de sud. Verile sunt lungi si calde iar iernile blande. Orasul Istanbul, localizat in stramtoarea Bosfor are o tempereatura medie intre 3°C si 9°C in Ianuarie. In Iulie temperatura medie este intre 19°C si 28°C. Precipitatiile sunt de aproximativ 700 mm anual si cad cel mai mult intre Octombrie si Martie.
Platoul Anatolia in centrul Turciei are un climat continetal cu veri mai fierbinti si ierni mai reci decat cele de la tarm. Ankara, localizata in acest platou, are o temperatura medie intre -3°C si 4°C in Ianuarie si intre 15°C si 30°C in Iulie. Cantitatea anuala de precipitatii este de 410 mm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu