Descriere Vietnam - Ghid turistic Vietnam - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Vietnam - Ghid turistic Vietnam

Destinatii > Asia > Vietnam

Vietnam este o republica socialist - comunista situata in partea de est a peninsulei Indochina. Tara se intinde pe o suprafata de 331.114 Kmp si are capitala la Hanoi. Împartita in 7 regiuni,52 de provincii si trei districte-urbane,tara are o populatie de 81.6 mil. de locuitori. Limba vorbita este vietnameza iar moneda nationala este Dong divizat in 10 Hao divizat la randul sau in 10 Xu.

Hanoi

Vietnamul este o fosta colonie franceza invadata de japonezi in anul 1940. Dupa ce a luat sfarsit ocupatia japoneza
vietnamezii au luptat cu francezii pentru independenta tarii iar partea de nord a inceput o lupta de 20 de ani impotriva sudului.
Statele Unite ale Americii au fost aliate sudului, intre 1965-1973, luptand impreuna cu acestia, insa dupa plecarea lor luptele au continuat pana in anul 1976 cand tara s-a unit sub control comunist. De atunci trupele vietnameze sunt in conflict cu tara vecina, Cambodgia.

Doua treimi din suprafata tarii este dominata de
Muntii Anam care se intind intre Raul Rosu din nord si Raul Mekong din sud. Multe din varfuri depasesc 2.000 m, dar partea cea mai inalta se afla in extrema nordica unde varful FanSi Pan atinge 3.142 m.
De-a lungul tarii, intre cele doua delte imense se intinde o campie de coasta ingusta.
Delta Raului Rosu din nord are o suprafata de cca 14.000 kmp. Delta Raului Mekong din sud acopera 37.800 kmp.

Vietam are o clima tropical musonica, cu un sezon umed intre lunile mai si septembrie. In partea de sud temperaturile sunt ridicate in tot timpul anului, iar in nord exista un anotimp racoros. uneori regiunile de coasta sunt lovite de taifunuri intre septembrie si ianuarie.

Cand Vietnamul de Nord si cel de Sud au fost unite in 1976,
Hanoi a ramas capitala tarii cu toate ca orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon) era mai mare. Doar aproximativ 20 % din populatie locuieste in zone urbane in special in Hanoi si  Ho Chi Minh, asezat pe Raul saigon este principalul oras industrial si port din sud.

Haiphong - un oras cu 450.000 de locuitori este principalul port din nordul tarii, iar Da Nang cu aproape 500.000 de locuitori, este principalul port din centrul Vietnamului.


Cu o istorie de mii de ani si farmec frantuzesc, Hanoiul lasa impresia linistii si pacii unor vremuri de mult apuse; locuitorii sai, inca neobisnuiti cu vizitatorii, ii primesc cu caldura si curiozitate. Mai multe lacuri se afla pe teritoriul acestui oras, dintre care cel mai important este lacul Hoan Kiem.
In Ho Chi Minh strada Dong Khoi este centrul turistic, aici aflandu-se de la galerii de arta la viata de noapte. De remarcat este Muzeul Razboiului pe bulevardul Le Duan sau Muzeul Crimelor de Razboi pe strada Vo Van Tan, unde se afla dosare privind abuzurile armatei americane. Cea mai frumoasa pagoda a Saigonului este templul Thien Hau, cu acoperisul datand din secolul al XIX-lea, cu frescele din ceramica.
La nord-vest de Ho Chi Minh se afla orasul Cu Chi, unde Viet Congul a invins armata americana prin tactici primitive, trupele de guerilla atragand inamicii in tuneluri subterane foarte inguste, intinse pe o lungime de 200 km. Pentru a permite accesul turistilor in orasul subteran, o mica parte a tunelurilor a fost largita.

Locatie
Asia de Sud-est, limitrofa cu Golful Thailandei, Golful Tonkin si in sud cu Marea Chinei ; alaturi de China, Laos si Cambodgia

Suprafata
în total: 329,560 kmp
Teren: 325,360 kmp
de apa: 4200 kmp

Hotare terestre
în total: 4,639 km
vecine: 1228 km Cambogia, China, 1281 km, 2130 km Laos

Clima
tropicala in sud; monsonala în nord cu un anotimp ploios fierbinte (mai-septembrie) , sezonul uscat - cald intre (octombrie-martie)

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Marea Chinei de Sud 0 m
mai înalt punct: Fan Daca Pan 3144 m

Resurse naturale
fosfati, carbune, mangan, bauxita, cromat, offshore, depozite de petrol si gaze naturale, paduri, hidroenergie

Populatia
86,116,560 estimatie iulie 2008

Boli infectioase majore
gradul de risc: ridicat
alimente sau apa boli: diaree bacteriana, hepatita A, si de febra tifoida
vectorborne boli: febra dengue, malaria, encefalita japoneza, ciuma
boala de apa de contact: leptospirosis

Grupuri etnice
Kinh (Viet) 86.2%, Tay 1,9%, 1,7% tailandeza, Muong 1,5%, Khome de 1,4%, Hoa de 1,1%, 1,1% Nun, Hmong de 1%, altele 4,1%

Religii
Budist 9,3%, Catolica 6.7%, Hoa Hao 1,5%, Cao Dai de 1,1%, Protestanti 0.5%, Musulmani 0,1%,  80.8% nici o religie

Limbi
Vietnameza (oficiala), engleza (din ce în ce mai favorizata ca o a doua limba), altele ar fi franceza, chineza, si cambogiana; limbi vorbite in zona de munte (Mon-Khmer and Malayo-Polynesian)  

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Socialista Vietnam
conventionale scurt formular: Vietnam
locale de mult timp forma: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Vietnam
locale scurt formular: Vietnam
Abreviere: SRV

Guvernul de tip
stat comunist

Capitala
nume: Hanoi
Coordonate geografice: 21 02 N, 105 51 E
diferenta de timp: UTC 7

Subdiviziunile
59 provincii (Tinh, singular si plural) si 5 comune (pho Thanh, la singular si la plural)
provincii: Un Giang, Bac Giang, Bac Kan, Bac loc, Bac Ninh, Ba Ria-Vung Tau, Ben Tre, Binh Dinh, Binh Duong, Binh Phuoc, Binh Thuan, Ca Mau, Cao Bang, Dac Lak, Dac Nong, Dien Bien, Dong NAI, Dong Thap, Gia Lai, Ha Giang, Vietnam Ha, Ha Tay, Ha Tinh, Hai Duong, Hau Giang, Hoa Binh, Hung Yen, Khanh Hoa, Kien Giang, Kon UTM, Lai Chau, Lam Dong , Lang Son, Lao Cai, Long O, Nam Dinh, Nghe O, Ninh Binh, Ninh Thuan, Phu Tho, Phu Yen, Quang Binh, Quang Nam, Quang Ngai, Quang Ninh, Quang Tri, social Trang, Fiul La, Tay Ninh, Thai Binh, Thai Nguyen, Thanh Hoa, Thua-Thien Hue, Tien Giang, TRA Vinh, Tuyen Quang, Vinh Long, Vinh Phuc, Yen Bai
municipii: Pot Tho, Da Nang, Hai Phong, Ha Noi, Ho Chi Minh

Independenta
2 septembrie 1945 (de la Franta)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 2 septembrie (1945)

Executivul

sef de stat: President Nguyen Minh TRIET (din 27 iunie 2006); Vice President Nguyen Thi DOAN (din 25 Iulie 2007)
head of government: Prime Minister Nguyen Tan DUNG (din 27 iunie 2006);

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu