Descriere Africa de Sud - Ghid turistic Africa de sud - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Africa de Sud - Ghid turistic Africa de sud

Destinatii > Africa > Africa de sud

Republica Africa de sud, cu o suprafata de 1.219.912 kmp, este un stat situat in cel mai sudic punct al continentului african, cu iesire la Oceanul Atlantic in oartea de vest si Oceanul Indian in est, impartit in noua provincii administrative. Tara se invecineaza de la est la vest cu: Mozambic, Zimbabwe, Botswana si Namibia.
Populata de bosimani si hotentoti in antichitate, colonizata de olandezi in secolul XVII si apoi transformata in colonie britanica, incepand cu sec. XIX, Africa de Sud isi castiga independenta in anul 1934.Populatia tarii numara astazi aproximativ 44 milioane de locuitori

Relieful Africii de Sud este caracterizat de tarmuri lungi si stancoase de circa 3.000 de km. de la granita cu Mozambic pana la fluviul Orange si creste in altitudine spre Muntii Scorpiei in est. De-a lungul coastei Atlanticului se afla o campie litorala cu o latime de 60 km (Desertul Namib), cea mai mare parte a teritoriului este ocupata insa de podisuri de peste 1500 m precum Veld.

Capitala tarii se afla la Pretoria, un oras cu aproape 1 milion de locuitori, fiind capitala administrativa, insa capitala legislativa este Cape Town, cu o populatie de circa 2 milioane de locuitori.

Pretoria
Capitala administrativa a Africii de sud, Pretoria este orasul parcurilor si gradinilor, cu renumitii pomi de jacaranda, ce impodobesc orasul, strazi rezidentiale si importante cladiri publice.  Trecutul Africii de Sud este descris fidel in Biserica Square si in cladirea Primariei. La est de aceasta se afla Teatrul National cu sase sali unde se joaca piese de teatru, au loc concerte si spectacole de opera si balet. Muzeul de Istorie este unul dintre cele mai mari din Afica de Sud, printre exponate se gaseste si  un studiu  amanuntit al pasarilor din regiune.

Parcul National  Kruger  este principalul sanctuar din Africa de Sud unde se gasesc mai multe specii de animale salbatice decat din orice alt parc national din Africa, cu 130 specii de mamifere, 114 specii de reptile, 48 specii de pesti, 33 amfibii si 468 specii de pasari. Parcul este gazda unui mare numar de elefanti, bizoni, zebre, girafe, impala, rinoceri albi si negri,  leoparzi si cimpanzei.

Durban
Orasul Durban imbina atmosfera de distractie a principalei Statiuni de litoral si Portul Afican, infiintat inca din anul 1823, cand acesta era un port comercial englez. Aici se gaseste un numar mare de indieni, ce au adus odata cu ei stilul de viata exotic de pe meleagurile natale,  moschee si temple, sari colorate,  piete pline cu antichitati orientale, fructe tropicale si mirodenii. Centrul cartierului comercial indian din Durban se afla in Grey Street si este zona cea mai exotica si plina de viata. Marea moschee este centrul de desfacere a magazinelor cu delicatesuri si bijuterii, si moda europeana. Piata indiana din strada  Warwick, intinsa pe cateva sute de metri la vest de Grey Street ofera turistilor un iz de romantism si miste.
In Durban turistii se mai pot bucura de parcurile lui ce includ Gradina Botanica, Gradina Japoneza si Gradina Roza de Iasomie in care se afla peste 200 de varietati de flori de primavara.   

Johannesburg
Cea mai faimoasa metropola comerciala din Africa de Sud, unde zgarie-norii sunt pretutindeni in centrul orasului, dar si parcuri verzi, mari magazine si hoteluri pot fi gasite in atractivele zone nordice ale cartierelor Rosebank si Sandton. Cartierul Sandton cu marimea unui oras el insusi, detine cele mai opulente Centre de Magazine Mall, iar ca obiective turistice in acest oras, se numara Muzeul Africa ce are ca tema principala cultura popoarelor bastinase, Galeriile de Arta bogate in tablouri Pre-Raphaelite si Impresioniste si in opere ale multor artisti celebri sud-africani.

Locatie
Africa de Sud, la sud de vârful continentului Africa

Coordonate geografice
29 00 S, 24 00 E

Zona
în total: 1.219.912 kmp
Teren: 1.219.912 kmp
apa: 0 kmp
Nota: include insulele Prince Edward (Marion si Insula Prince Edward Island)

Teren granitele
în total: 4,862 km
vecine: 1840 km Botswana, Lesotho 909 km, Mozambic 491 km, Namibia 967 km, 430 km Swaziland, Zimbabwe 225 km

Litoral
2798 km

Clima
în cea mai mare semiarida; subtropicala la est de-a lungul coastei; zile insorite, nopti reci

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Atlantic 0 m
mai înalt punct: Njesuthi 3408 m

Resurse naturale
aur, crom, antimoniu, carbune, minereu de fier, mangan, nichel, fosfati, staniu, uraniu, diamante, platina, cupru, vanadiu, sare, gaze naturale

Populatia
48.782.756

Grupuri etnice
79% negru african, alb, 9,6%, 8,9% de culoare, indiene / asiatice de 2,5%

Religii
Zion crestin 11,1%, Penticostala / carismatic 8,2%, Catolica 7,1%, metodist 6,8%, 6,7% reformati olandeza, Romanian 3.8%, Musulmani 1,5%, alte Crestin-36%, alte 2.3%, nespecificate 1.4%, niciuna 15.1%

Limbi
IsiZulu 23.8%, 17.6% IsiXhosa, Afrikaans 13,3%, Sepedi 9,4%, Engleza 8,2%, Setswana 8,2%, 7,9% Sesotho, Xitsonga 4.4%, altele 7,2%

Tara denumirea
forma conventionala lunga: Republica Africa de Sud
conventionale scurt formular: Africa de Sud
fosta: Uniunii de Africa de Sud
Abreviere: RSA

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Pretoria (administrativ de capital)
Coordonate geografice: 25 42 S, 28 13 E
diferenta de timp: UTC +2
Nota: Cape Town (capitala legislativa); Bloemfontein  (capitala judiciara)

Subdiviziunile
9 provincii; Eastern Cape, Free State, Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Mpumalanga, Northern Cape, North-West, Western Cape

Independenta
31 mai 1910 (Africa de Sud formata din patru colonii britanice: Cape Colony, Natal, Transvaal, si Orange Free de stat); 31 mai 1961 (declarata republica) 27 aprilie 1994

Ziua Nationala
Libertatea de zi, 27 aprilie (1994)

Executivul
sef de stat: Presedintele Kgalema MOTLANTHE (din 25 septembrie 2008); executiv adjunct al Presedintelui Baleka MBETE (din 25 septembrie 2008)

 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu