Descriere Algeria - Ghid turistic Algeria - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Algeria - Ghid turistic Algeria

Destinatii > Africa > Algeria

Algeria, cu o suprafata de 2.381.741 kmp, este un stat situat in nord-vestul continentului african, invecinat cu Tunisia si Libia la est, Niger, Mali si Mauritania la sud, Maroc la vest, iar in partea de nord, Marea Mediterana.
Populatia Algeriei, de religie islamica, numara aproximativ 33 milioane de locuitori, de origine berbera, araba si mixta, marea majoritate a acesteia (90%0 gasindu-se in regiunea de coasta.
Limba arabica este limba oficiala si este vorbita de ccirca 85 %din populatie, restul folosind dialecte precum Kabyle, Chaouia, Chenoua, si Tamazight, iar moneda nationala este dinarul.

Cascada cu apa fierbinte

Tara este formata din patru regiuni importante. De-a lungul tarmului Mediteranei, pana la circa 200 km in interior, se gaseste regiunea Tell, cu campii mici si inguste marginite de un fragment din Muntii Atlas, unde clima este tipic mediteraneana, cu veri calde si uscate si ierni blande.
In zona de sud se afla podisul inalt, cu lacuri putin adanci ce se formeaza pri colectarea apei in sezonul ploios, numite Chotts sau Shatts. A treia regiune o constituie Muntii Atlas si in fine cea dea patra regiune si cea mai intinsa, ce ocupa aproximativ 90% din suprafata tarii, o constituie partea algeriana din Sahara.
Cel mai important rau, Chelif, cu o lungime de 725 km, izvoraste din Muntii Atlas si se varsa in Marea Mediterana, iar la sud se afla muntii Ahaggar, cu cel mai inalt varf din Algeria, cu o altitudine de 3.003 m.

Cele mai importante obiective turistice din Algeria sunt Muzeul National al Artelor si Muzeul de Arta Locala si Etnografica, platoul Haut unde se afla orasul istoric Tlemcen, Moscheea Mare, Meterezele Almohad si fortareata Masourah.
Indreptandu-se spre Sahara, turistii se pot oprii in orasul sfant Beni-Isguen, cu portile bine pazite, sau la Ouargla - orasul supranumit si cheia de aur a desertului.
Atractiile naturale principale ale Algeriei sunt Kabylia si Cheile Gorges precum si peninsula Sidi Fredj.

Capitala Alger detine un trecut istoric bogat, fapt demonstrat si de multe ruine incitante care se gasesc aici, precum Djemila, Tipasa si Timgad.
in Alger, capitala Algeriei, se gasesc multe cladiri de interes public, printre care cartierul Kasbah, Piata Martyrs, birourile guvernamentale, Moscheea Ketchaoua si Catedrala Romano-catolica Notre Dame d’Afrique, precum si Muzeul Bardo, Vechea Biblioteque Nationale d’Alger (un palat turcesc construit in anul 1800), si Biblioteca Nationala.

Moscheea Ketchaoua a fost, inaintea dobandirii independentei in 1962, Catedrala Sf. Philippe, care a fost transformata dintr-o veche moschee datand din secolul al XVII-lea. Intrarea principala se face urcand 23 de trepte, si este ornamentata cu o poarta sustinuta de patru coloane de marmura neagra, in vreme ce restul arcadelor sunt sustinute de coloane de marmura alba, cateva dintre ele apartinand moscheii originale. Cladirea este un monument arhitectonicdeosebit, fiind un amestec de stil maur si bizantin.
Muzeul Bardo, important obiectiv turistic al orasului si al Algeriei, prezinta cateva sculpturi si mozaicuri antice descoperite in Algeria, alaturi de medalii si monede algeriene.

Catedrala Notre Dame d’Afrique este unul dintre cele mai faimoase monumente, situata in districtul Z’will ghara, aceasta dateaza din anul 1858.
Monument des Martyrs, inaugurat in anul 1982, la cea de-a 20a aniversare a independentei Algeriei este un monument de beton ce comemoreaza razboiul algerian pentru independenta, si reprezinta un palmier ce adaposteste intre frunze „flacara eterna”, iar pe marginea fiecarei frunze de palmier sta statuia unui soldat, ce reprezentinta cate o etapa a luptei Algeriei.
Grand Post Office este o constructie in stil neo-maur situata in plin centrul orasului Alger.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse numeroase obiective situate in Algeria: Fortificatia montana Beni Hammad (1980), Picturile rupestre de la Tassili n’Ajjer (1982), Valea M'zab (1982), Ruinele romane de la Djemila (1982), Vechiul oras Tipasa (1982) (ruinat), Ruinele romane de la Timgad (1982), Orasul vechi (Casbah) din Alger (1992).

Locatie
Africa de Nord, la marginea cu Marea Mediterana, între Maroc si Tunisia

Coordonate geografice
28 00 N, 3 00 E

Suprafata
în total: 2.381.740 kmp
Teren: 2.381.740 kmp
apa: 0 kmp

Hotare terestre
în total: 6,343 km
vecine: 982 km Libia, Mali 1376 de km, 463 km Mauritania, Maroc 1559 de km, Niger 956 de km, Tunisia 965 de km, Sahara de Vest 42 km

Linia de coasta
998 km

Clima
aridea la semiarida; umeda cu ierni calde, veri uscate a lungul coastei; ierni reci si veri fierbinti pe platoul de mare

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Chott Melrhir -40 m
mai înalt punct: Tahat 3003 m

Resurse naturale
de petrol, gaze naturale, minereu de fier, fosfati, uraniu, plumb, zinc

Populatia
33,769,668 estimatie iulie 2008

Grupuri etnice
Arabo-berbera 99%, Europeni mai putin de 1%

Religii
Musulmani sunniti (religia de stat) 99%, crestin si evreiesc de 1%

Limbi
Araba (oficiala), franceza, dialecte berbera

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Populara Democrata Algeria
conventionale scurt formular: Algeria
locale de mult timp forma: Al Jumhuriyah al Jaza'iriyah ad Dimuqratiyah ash Sha'biyah  
locale scurt formular: Al Jaza'ir

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Alger
Coordonate geografice: 36 45 N, 3 03 E
diferenta de timp: UTC 1

Subdiviziunile
48 provincii (wilayat, singular - wilaya); Adrar, Ain Defla, Ain Temouchent, Alger, Annaba, Batna, Bechar, Bejaia, Biskra, Blida, Bordj Bou Arreridj, Bouira, Boumerdes, Chlef, Constantine, Djelfa, El Bayadh, El Oued, El Tarf, Ghardaia, Guelma, Illizi, Jijel, Khenchela, Laghouat, Mascara, Medea, Mila, Mostaganem, M'Sila, Naama, Oran, Ouargla, Oum el Bouaghi, Relizane, Saida, Setif, Sidi Bel Abbes, Skikda, Souk Ahras, Tamanghasset, Tebessa, Tiaret, Tindouf, Tipaza, Tissemsilt, Tizi Ouzou, Tlemcen

Independenta
5 iulie 1962 (de la Franta)

Ziua Nationala
Ziua Revolutiei, 1 noiembrie (1954)

Executivul
sef de stat: Presedintele Abdelaziz Bouteflika (din 28 aprilie 1999)
cap de guvern: Primul-ministru Ahmed Ouyahia (din 23 Iunie 2008)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu